In zestrea de intelepciune a românilor exista un proverb care ne invata ca o activitate merge bine daca persoana care o gestioneaza, fie ca e vorba despre un director de institutie, un manager de companie sau doar un sef de birou, are anumite calitati. Nu intotdeauna, acest adevar este valorificat.
Cetateanul de rând stie ca „omul sfinteste locul”, dar comisiile care decid cine va ocupa o anumita functie nu stiu sau nu vor sa stie, având si alte criterii de selectie in afara de pregatirea, moralitatea si devotamentul viitorului sef.
Cum ar fi apartenenta la un partid, legatura de rudenie cu cineva din minister sau, si mai grav, conditionari care pot fi numite „plocon”, „spaga”, „mita”. Prin urmare, nu ar trebui sa ne miram ca a crescut numarul celor care devin victime ale lipsei de profesionalism sau a indiferentei medicilor, precum si numarul reclamatiilor care, de cele mai multe ori, sunt solutionate târziu, cu blândete si nu sunt urmate de indreptarea raului facut.
Exista, din fericire, si bune practici in sistemul de sanatate, iar Bacaul se poate lauda cu un spital (cel din Moinesti) care e dat exemplu mereu pentru conditiile de cazare, echipamentele performante si mai ales pentru amabilitatea si priceperea specialistilor. Caci despre asta vorbeam: rolul factorului uman.
Un sef de institutie insista, zilele trecute, asupra importantei resursei umane in domeniul asistentei sociale si a bunei colaborarii dintre angajati. Angajati care trebuie sa vrea sa lucreze in echipa si sa aiba acelasi tel: binele cetatenilor si al comunitatii, in ansamblu. Iar cel care imprima aceasta conduita este managerul.
El demonstreaza si cere (sau nu!) seriozitate, devotament, buna pregatire. Gratie acestei echipe, Bacaul e aplicantul unui proiect social unic care, daca va avea succes, va fi replicat apoi in toate judetele tarii.
Constat ca noi, bacauanii, stam mai bine decât vecinii nostri la anumite capitole sau institutii, iar concluzia nu e fortata. Am aflat, ieri, cu bucurie si surprindere, ca mai avem o unitate sanitara curtata de specialisti si laudata de pacienti: spitalul din Buhusi. Si in acest caz e vorba tot despre oameni care au sfintit locul si care au reusit sa transforme un spital sarac, care nu putea plati salariile si nu avea bani de detergenti, in „centru de interes national”. Mai avem, in judet, directori si institutii care ar trebui sa invete aceasta lectie.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.