23 decembrie 2024

O zi de 10…

Sensuri

E o dată calendaristică, evocă o notă (cea mai râvnită) în catalog sau poate fi o parte din… întregul anului.



Şcoala, înainte de toate

• S-a întâmplat ca de 10 septembrie să reînceapă şcoala, ba chiar să fie o zi însorită, altfel decât în amintirile jurnaliştilor noştri: „Pentru mine prima zi de şcoală s-a legat de o ploaie bacoviană”, spune Cătălin Cîrnu, la „Matinalul” de la RRA. • O ziaristă este mirată că navigând pe internet în căutare de sfaturi potrivite pentru un bun început de an şcolar, a găsit doar recomandări „cum să te *machezi”. (Am mai… cobit că vom ajunge să rostim în două silabe: */ma-chezi/, dar până una, alta, rămâne valabilă indicaţia din DOOM: /ma-chi-ezi/.) • Un reporter, în Bucureşti, constată că o elevă „trece clasa a XI-a”, iar după-amiază, tot pe Radio-România Actualităţi, corespondentul pentru judeţul Vrancea întreabă pe un ţânc: „În ce clasă treci?” Dacă luăm în seamă orientarea ca obişnuinţele lingvistice ale celor din Capitală să devină norme, ar trebui să ne lipsim de prepoziţia „în”, ceea ce ar fi o pierdere pentru logica enunţării. • Suntem întrebaţi dacă discuţia despre situaţia dramatică a limbii române (eliminarea acesteia, din anul 2018, din grupajul de cerinţe de la proba scrisă a examenului de bacalaureat, respectiv perpetuarea absenţei disciplinei Limba română din pregătirea educatoarelor şi a învăţătorilor, absolvenţi ai liceelor pedagogice), purtată de ziua ei, adică pe 31 August, a produs ecouri în cuvântările rostite la festivităţile de deschidere a anului şcolar. Nu avem ştiinţă despre aceste subiecte, dar le vom urmări îndeaproape şi vom informa la timp.

10… sau 10…/10 ori 10…

Radioul rămâne cel mai dinamic organism mass-media, gata să se acomodeze rapid la priorităţile momentului. Duminică, la finalul radioprogramului matinal, am fost anunţaţi că începând cu data de 10 septembrie emisiunea „La minut” îşi schimbă numele în „O sută de minute bune”. (Am răsuflat uşurat, pentru că în urmă cu câteva zile auzisem acelaşi generic… subţiat: „O sută minute bune”.) Laitmotivul a mai fost folosit de presă („100 de ani în 100 de zile”, la Pro TV; „100 de minute”, la Antena 3; „100 de minute de muzică pentru 100 de ani de România”, la Radio ZU) sau de unităţi şcolare („100 de minute de artă pentru 100 de ani de Unire”, la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” din Constanţa). Profesionişti, jurnaliştii de la RRA au precizat că proiectul este dedicat deopotrivă Centenarului Marii Uniri şi celor 90 de ani de la înfiinţarea postului public de radio şi că are în vedere „un singur subiect: neamul românesc”. (Ne aşteptam ca prima melodie din program, după o asemenea introducere, să fie una românească, dar abia a treia a avut cuvinte autohtone şi aceasta doar pentru că se difuza după un reportaj despre deschiderea anului şcolar.

Am reascultat „Alfabetul”, melodie lansată în… 1978 de Formaţia „Roşu şi negru”, pe versurile Corinei Brăneanu. După patru decenii, rămâne cel mai antrenant cântec tematic. De acord: e-ul vine de la elev, iar f, de la furnică, dar nu şi cu cratima nemotivată de pe internet, unde daniela, certată cu limba română, transcrie „Voi, copii, să *fi-ţi ca şi ea”. Spre finalul primei ore de emisie, am mai avut parte de un cântec românesc, unde rimele „De mână cu tine,/La greu şi la bine” le-am îndreptat – doar în această zi! – către educator, care­-l însoţeşte pe elev/preşcolar în marea aventură a cunoaşterii. Nu cerem neapărat muzică populară în acest radioprogram – deşi nu i-ar sta deloc rău –, dar romgleza a devenit în muzica de la posturile publice de radio, cu un termen inventat de noi aici, „cantgleza”.)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img