11 ianuarie 2025

O victorie pe înaltimile Nemirei

Membrii Clubului de Ecologie si Turism Montan ”Sandru” din Onesti au realizat un lucru deosebit: refacerea marcajului turistic banda albastra în muntii Nemira spre vârful Sandru Mare. Punctul de plecare în aceasta actiune a fost de la Campingul Ray 11, urcându-se apoi pe Culmea Caprioara – unde este traseul accesibil spre ascensiunea vârfului Sandru Mare.

Gheorghe Istrate, presedintele Clubului de Ecologie si Turism Montan ”Sandru” din Onesti ne-a declarat despre aceasta actiune: ”Marcajul turistic se afla într-o stare de degradare avansata, cu semne sterse, anuntând un iminent pericol de ratacire pentru turistii neavizati! Refacerea marcajului turistic banda albastra ce ne poarta peste Culmea Caprioara, Vf. Sandru – Nemira Mica – Nemira Mare – Farcu Mare – Farcu Mic – Cascada Nasolea Mare – Valea Uzului, era o chestiune urgenta. Misiunea Clubului ‘Sandru’ este de a intretine si reface marcajele turistice din zona montana a Vaii Trotusului (Muntii Nemira, Ciucului, Tarcaului, Vrancei, Berzuntiului). Chiar daca la Slanic Moldova, fiinteaza o grupa de jandarmi montani, specializata pe salvarea din zona de actiune si întretinerea marcajelor turistice, nu s-a vazut nicio miscare în ultimii 10 ani!”



Cunoscut pentru bogata sa activitate în domeniul turismului montan, Gheorghe Istrate ne-a mai declarat:”Importanta marcajelor turistice este vitala pentru buna orientare pe vreme neprielnica, ca si existenta adaposturilor sau refugiilor montane, din ce în ce mai putine în ultima vreme. Doar anul acesta a fost pârjolita o cabana de sub Vârful Sandru.

Acum în zona a mai ramas refugiul metalic de pe Vf. Sandru, de la cota 1640 m, care a fost dus de radioamatorii de la Centrul de Fabricatie Onesti, prin anul 1980. Refugiul este intr-o contiuua stare de degradare!

Actiunea noastra a fost una reusita, cu un efort deosebit si fiind înarmati cu pensule, vopsea, saci, manusi, am refacut marcajul prin zonele dificile. Am readus la forma initiala, marcajul banda albastra pe zona de creasta, pâna la intersectia cu Sandru. Am fost nevoiti sa refacem indicatoarele turistice de pe traseu (ele fusesera sterse de ‘hoardele de dementi montani’, capabile sa produca accidente ireversibile!

Ne-am întors seara târziu, dupa o zi de munca obositoare, dupa ce am escaladat circa 8 km de abrupt, la 1050 m diferenta de nivel.” Mentionam ca alaturi de presedintele Clubului de Ecologie si Turism Montan ”Sandru”, Gheorghe Istrate la aceasta activitate de refacere a marcajelor turistice au mai participat inginerii Petrica Dascalu, Liviu Buzzi, Dan Moraru si prof. Maria Hongu, membri activi ai acestui club si mari împatimiti ai ascensiunilor montane.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img