În comuna Măgura continuă un program amplu destinat persoanelor vârstnice, intitulat „O viață demnă la mine acasă”. Nu mai puțin de 81 de persoane din cadrul acestui program au fost vizitate o dată sau de două ori pe săptămână, din octombrie 2023 și până acum, de cadre medicale și asistenți sociali și îngrijitori, calificați prin cursuri plătite de Primăria Măgura, pentru a le monitoriza starea și necesitățile specifice vârstei și pentru a le acorda ajutor.
Dintre aceste persoane vizitate, 35 primesc și acum îngrijire, după cum a relevat Elena Ungureanu, consilier în Consiliul Comunei Măgura, șef al serviciului social (unul dintre puținele înființate în mediul rural, la nivelul întregii țări) – care ființează de 17 luni și a atras fonduri prin ministerul muncii.
Elena Ungureanu este inițiator și responsabil al acestui program și al acțiunii de vineri, 27 septembrie, la care și-a dat concursul și Asociația Umanitară „Cuvioasa Paraschiva”. În Măgura sunt aproximativ 1000 de vârstnici și 200 de persoane în vârstă în regim rezidențial, capitol la care Măgura este pe locul 2 în județ, după municipiul Bacău.
Acțiunea de săptămâna trecută a fost însă altceva: vârstnicii au beneficiat, la o întrunire desfășurată la Centrul Cultural, „” de un spectacol al elevilor din comună, dar și de de un control gratuit al tensiunii, grației implicării Școlii Postliceale Sanity, prin inimoasele și tinerele sale cadre medicale.
„Mulțumesc!”
În cuvântul său de deschidere, primarul Iordache Costrăș a spus: „Voi zice simplu:mulțumesc! Mulțumesc pentru toate sfaturile și pentru minunatele lecții de viață și pentru exemplele pe care ni le oferiți zi de zi.
Sunteți seniorii noștri și avem atâtea de învățat de la dumneavoastră. Acest mulțumesc vine la pachet și cu un spectacol. Să fiți siguri că sunteți respectați pentru părul dvs. alb, pentru tot ceea ce ați realizat în viață, cât și pentru că ne-ați povățuit de-a lungul timpului.
Personal, îmi doresc să vă știu cât mai liniștiți, cu nepoții și copiii în jurul dvs. cât mai liniștiți, bucurându-vă de o viață în tihnă. Întotdeauna mai putem face câte ceva pentru dvs., iar eu mă asigur că aici acest lucru se și întâmplă. Am și un ajutor de toată nădejdea, în doamna Elena Ungureanu, un om cald, empatic și sufletist”.
Aplauze pentru „cele cu sapa”
Dacă e să rezumăm, s-a vorbit puțin, dar frumos, din suflet. În plus, Elena Ungureanu a prezentat succint date statistice. Spectacolul a fost scurt și frumos, ținut de copii talentați din comună. Tinerele asistente au luat tensiunea tuturor, iar la final s-au făcut fotografii, pentru posteritate. Dar, ceea ce este de știut, spectacolul nu este un final de program.
Acel serviciu social destinat vârstnicilor va funcționa continuu, voluntarele vor străbate ca și acum comuna Măgura, 7/7, fiind mereu de ajutor vârstnicilor aflați în nevoie. Și trebuie spus că tinerele respective au cules cele mai multe aplauze din partea seniorilor, atunci când Elena Ungureanu a amintit de ele și despre munca lor. Sunt mulți oameni cu merite în acest program „Viață demnă la mine acasă”, dar importante sunt cele care fac concret servicii bătrânilor, adică nu cei cu mapa, ci cele cu „sapa”.
Se spune mereu că oamenii sunt mai importanți decât orice obiecte și este adevărat. Iar cei mai importanți dintre oameni sunt bătrânii – care înseamnă trecutul, și copiii – ce reprezintă viitorul. Dacă despre copii nu știm dacă vor rămâne în Măgura când vor crește și dacă vor contribui la propășirea locurilor natale, vârstnicii cu siguranță au realizat cam tot ceea ce aduce mândrie sătenilor de aici. Lor li se datorează cam totul, de aceea sunt cei mai importanți, chiar mai importanți decât nepoții lor – cel puțin privit prin prisma recunoștinței și ajutorului pe care le merită. Iar Măgura îi onorează și îi sprijină!