25 decembrie 2024

O viata de om in laboratorul de Chimie: „Pe langa cartile de acasa, elevii mei sunt singura mea avere”

Are 37 de ani lucrati in Invatamânt, din care 31 numai la Colegiul National „Gh. Vranceanu” Bacau. A scos olimpici pe banda rulanta, an de an, cu sutele. Nici nu mai tine minte câte diplome are in arhiva personala, dar si in cea a elevilor pe care i-a pregatit cu dragoste, tenacitate, devotament si corectitudine. Este vorba despre profesorul Mariana Rosenschein, cunoscutul cadru didactic pe specialitatea Chimie. Cea care a urcat liceul bacauan in care profeseaza in primele locuri pe tara, in acest an.

Am intâlnit-o in laboratorul de chimie al Colegiului National „Gh. Vranceanu”, locul care de mai bine de 30 de ani i-a devenit o a doua sa casa. Aici, saptamâna de saptamâna, zi de zi, ora de ora sta alaturi de elevii sai dragi si ii pregateste pentru a obtine cele mai bune rezultate. Iar anul acesta Olimpiada Nationala de Chimie 2012 a fost „a ei”, dupa cum i-au spus colegii de catedra. Prin rezultatele obtinute de elevii sai, colegiul bacauan a ajuns in primele locuri pe tara in acest an. „Am acum patru elevi foarte buni care au participat la Nationala de Chimie. Este Catalin Anghel, din clasa a XII-a, care acum se pregateste pentru a da sesiunea speciala de Bacalaureat, ce a iesit al doilea in lotul largit de 20 de elevi, din care se selectioneaza doar 4 elevi pentru lotul restrâns care va reprezenta România la Olimpiada Nationala din Statele Unite ale Americii, in luna iulie 2012. Apoi este Marius Stoian, din clasa a X-a, care a luat locul I la Nationala, medalie de aur si premiul special la cea mai buna lucrare teoretica. Si el este calificat in lotul largit pentru clasa a X-a, pregatit de profesori universitari din Bucuresti, iar in urma selectiei s-a calificat la Olimpiada Internationala din Yakutia -Rusia, ce va avea loc tot in luna iulie. O mai am pe Karina Bildigau, care a obtinut mentiune speciala la Nationala si locul XVII-lea, la clasa a IX-a, fiind un «bobocel» care abia acum intra in tainele Chimiei, dar si pe Andreea Dobranis, din clasa a XI-a, care a luat tot la Nationala premiul special pentru cea mai buna lucrare practica. Ea a obtinut singura nota de 10 din toata olimpiada”, ne spune prof. Mariana Rosenschein.

Fostii sai elevi sunt peste tot in tara si in strainatate



Ar vorbi numai despre elevii sai. Se mândreste cu ei, se lauda, se bucura alaturi de ei pentru fiecare premiu luat. „Nu am cum altfel. Pentru asta lucrez cu ei zi de zi, ora de ora. E de ajuns sa obtina un rezultat si, gata, sunt ai mei. Si vor tot mai mult. Sunt copii frumosi, seriosi, inteligenti, pe care nu ai cum sa nu-i indragesti”, explica. Fosti elevi de-ai sai sunt peste tot acum, „in aproape toate spitalele din tara”, dupa cum i-a spus alti profesori-colegi. „Ma intâlnesc mereu cu diferiti colegi si asa imi spun – «Doamna profesor, nu cred ca este spital in tara asta in care sa nu ai un elev». Si asa este. Sunt medici stomatologi, chirurgi, biochimisti, farmacisti”. Si nu numai in tara. Ci in toata lumea – la New York, in Australia, in Germania, Anglia, Franta, Italia, Spania. „Asa este. O fosta eleva, Lacramioara Vrinceanu, este acum in colectivul de laureati Nobel de la Universitatea din Washington. Daniela Negru isi da acum doctoratul in Biochimie la Liverpool. Andrei Ursu este doctorand la Universitatea din Dortmund – Germania si deja scrie lucrari de specialitate, fiind foarte apreciat acolo. Apoi este Vasile Iosub, care a terminat Scoala Politehnica din Paris, iar acum este consultant al firmei Toyota din Japonia, pe probleme de materiale din care se fac combustibilii. Când si-a sustinut lucrarea de doctorat, conducatorul sau a invitat o delegatie de la Departamentul tehnic al acestei firme pentru a-l vedea si asculta. Asa a primit viza pe 5 ani in Japonia, lucru foarte rar intâlnit. Mai e Irina Herghea, medic ginecolog care lucreaza in Franta si pentru care, atunci când vine in tara, se fac programari de consultatie la ea cu jumatate de an inainte”, povesteste cu drag.

„Fiecare are menirea lui in viata”

Ii tine minte pe fiecare, sunt ca si copiii ei, se revad mereu, se suna. Sunt multi, foarte multi. Pe niciunul nu l-a uitat. Ii pastreaza pe fiecare in suflet, in mintea ei, in diplomele care au umplut laboratorul de chimie al colegiului, dar si biblioteca sa de acasa. „Se spune ca fiecare om are menirea lui in viata. Poate a mea asta este. Sa-i fac pe elevii mei oameni de seama, medici, care sa ajute pe altii, sa salveze vieti”, mai spune. Din 1999, in fiecare an, face parte din comisia nationala a olimpiadelor de Chimie. Este si profesor care preda in Taberele de Chimie, se implica activ in fiecare activitate organizata de Societatea Nationala de Chimie care a rasplatit-o cu zeci de diplome jubiliare. Este un om complet, sigur pe el si pe ceea ce face. „Nu e niciun secret. Aceste rezultate nu au in spate decât foarte multa munca. Asa am fost eu invatata. Ca fara munca nu se poate realiza nimic. Ca ceea ce faci, trebuie sa faci cum trebuie. Si ca intotdeauna trebuie sa fi corect”, a mai precizat prof. Mariana Rosenschein. Marturiseste ca nu se va opri aici. Ca va merge mai departe mereu, alaturi de colegii de catedra, alaturi de care se simte ca intr-o adevarata familie, ca o echipa completa. „Altfel nici nu am reusi sa aducem rezultate bune, fiecare dintre noi. Sunt un profesor care mereu si-a facut datoria sub sloganul «Responsabilitate si fair-play». Iar cât elevii mei ma vor alaturi de ei, aici voi fi”. Alaturi de ei, zi de zi, ora de ora. Cu un singur scop. Doar unul. De a face performanta.
Roxana Neagu

Rezultate numeroase si valoroase la diverse concursuri judetene, nationale si internationale:
– Concursuri de chimie: „Costin N. Nenitescu”, „Raluca Ripan”, „ChimExpert”, „Magda Petrovanu” etc.
– Olimpiade – locale, judetene (sute de premii si mentiuni de-a lungul anilor) si nationale (alte sute de premii si mentiuni de-a lungul anilor)
– concursuri internationale – Concursul pluridisciplinar din Yakutia (Federatia Rusa), Concursul „D.I. Mendeleev” etc.
– zeci de calificari in lotul restrâns pentru participare la Olimpiadele Internationale

„Ii multumesc pentru munca permanenta depusa cu noi, pentru timpul pe care ni-l acorda. Merita toate aprecierile si stima noastra.”
Andreea Dobranis, eleva clasa a XI-a C, olimpica nationala la Chimie

„Este un profesor foarte cumsecade. E si diriginta mea. O persoana eminenta, rabdatoare, un bun pedagog, care pune dragoste in tot ceea ce face.”
Iulian Zaharia, elev clasa a XI-a C



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img