Cea mai veche imagine a Casei „Alecsandri“ din Bacau este datata 1909: în ilustrata de alaturi se vede limpede imobilul cu coloane, în fata caruia sunt o curte generoasa si o fântâna. În stânga, se recunosc cele doua cladiri cu etaj în care se afla si azi Comunitatea Evreilor.
Dintr-o sinteza publicata de Evelin Fonea în „Adevarul literar si stiintific“ (2001), am retinut ca autorul „Chiritei în provincie“ s-a bucurat constant de aprecierea literatilor evrei. Astfel, Marius Andre îl considera un scriitor de anvergura universala („Mi se pare ca un poet ca Alecsandri nu poate fi pus în rangul al doilea…“), iar Marius Mircu ne înstiinteaza ca gazeta „Emigrantii buhuseni“ (1900) si-a luat drept motto un distih din „Hora Unirii“: „Eu ti-s frate, tu mi-esti frate,/ În noi doi un suflet bate“.
Israel Teller, dascal de ebraica la scoala Israelito-Româna din Bacau, a tradus poezia „Penes Curcanul“, spre bucuria imensa a autorului. De ceva timp am primit de la Comunitatea Evreilor (Mozaica) Bacau o scrisoare încurajatoare în vechea si din pacate actuala criza privitoare la Casa „Alecsandri“.
„Vecinatatea noastra cu imobilul în cauza – se specifica în corespondenta semnata de presedintele Vigdar Hari -, cu aspectul actual, aflat în paragina, adapost pentru oamenii strazii, provoaca multe neplaceri atât noua, cât si celorlalti vecini. În plus, imobilul reprezinta o mare valoare culturala si istorica, legata de cel care a fost marele poet si scriitor Vasile Alecsandri. Faptul ca pâna în prezent nu exista în Bacau un muzeu care sa poarte numele acestei mari personalitati este o vina ce o poarta în primul rând organele locale foste si actuale.
Acestea se fac vinovate si de faptul ca imobilul a trecut pe la diversi proprietari si a ajuns în starea actuala. Noi, C.E. Bacau, suntem alaturi de Dvs. si de întreaga opinie publica locala si nationala în demersul comun ce se va face pe lânga organele în drept în vederea trecerii în proprietatea statului a imobilului si înfiintarea Casei-Muzeu Vasile Alecsandri.“
Le multumim din inima bunilor vecini. Gestul Domniilor Lor etaleaza un spirit civic exemplar.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.