22 ianuarie 2025

O țară de agitați

Dacă sunteți consumator de televiziune, știți că posturile de știri o țin numai într-un breaking news, vă anunță să nu schimbați postul, să nu închideți televizorul și să așteptați în fața ecranului știrea dramatică a momentului, ultima declarație a vreunui politruc de doi lei, ce a mai spus o vedetă anostă sau ce a mai făcut cutare.

Și stați și așteptați să vedeți isprava. Și când vine știrea, dezamăgire! E o frecție. Vreți să închideți, dar, imediat, vine noul breaking news și iar stați cu sufletul la gură în fața televizorului.



Aceeași situație se întâmplă și pe rețelele sociale: vrei să te mai deconectezi puțin, să vezi niște poze cu pisici, să vezi ce mai fac prietenii tăi și te trezești cu un noian de știri alarmiste: vine cutremurul, vine apocalipsa financiară, baba Vanga a ghicit acum jumătate de secol ce se va întâmpla în România anul acesta, președintele a spus aia, premierul a spus altceva, nu se mai poate, să ieșim în stradă, bla-bla-bla.

După fiecare ultimatum din ăsta care, evident, s-a fâsâit deoarece nu a fost decât o încercare de manipulare, nu vă învățați să filtrați sursele de informații, să încercați să verificați dacă știrea este corectă sau un fals ordinar, o luați mereu de bună până când derularea evenimentelor o infirmă. Așa ne-au zis unii că o să cadă economia, că euro va ajunge la 5 lei, că ROBOR-ul va crește până la cer și inflația va fi de 12 la sută.

Niciuna dintre povești nu s-a adeverit, dar nu am văzut ca falșii profeți să fie tăvăliți prin smoală și fulgi, ci sunt bine-mersi la televizor și fac alte profeții și mai alarmiste. Din partea mea, am renunțat demult la televizor iar știrile de pe rețelele sociale le filtrez și le verific din câte surse pot, renunț la prietenii care distribuie astfel de aberații și, cât de curând, cred că o să mai renunț și să mai încerc să le povesteasc unora sau altora că postările pe care le dau mai departe și pe care le comentează sunt falsuri.

Apetența românului pentru fake-news este atât de puternică încât devii imediat dușmanul său numărul unul dacă îi spui că pe Turnul Eiffel plăcile de metal nu pot să fie inscripționate cu „made la Reșița în România” pentru simplul motiv că la data la care era construit, Reșița nu se afla în România…

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img