16 noiembrie 2024

O speranta cât un bob zabava: „Bacaul Verde”

– autoritatile incep sa reactioneze la articolele din „Desteptarea” referitoare la mizeria din jurul lacurilor din Bacau – reprezentantii Garzii de Mediu si ai Primariei Bacau spun ca „minidelta” orasului va fi ecologizata

Scriem de mult timp despre problema mizeriei din jurul lacurilor de pe teritoriul municipiului Bacau. Lacuri care, alaturi de zonele din apropierea lor, in loc sa fie luate in considerare drept o avutie naturala a orasului, au ajuns gropi de gunoi.



Vinovati pot fi considerati cetatenii nesimtiti care arunca la intâmplare toate deseurile inchipuite si neinchipuite, de la moloz si peturi, la anvelope si câini morti. Insa in aceeasi masura, vinovate pot fi considerate si autoritatile, pentru lipsa de reactie. Evident, nu se poate merge pe varianta educarii nesimtitilor, dar macar instrumentele de coercitie sunt la indemâna, sunt legale, insa nepuse in practica.

Iar când vorbim despre lacuri si imprejurimile lor ne referim in special la Lacul Bacau II, cuprins de zonele din Stefan cel Mare si pâna in Serbanesti. Vorbim despre deseuri, despre vegetatia crescuta ca in jungla, despre pasarea responsabilitatii intre autoritati, despre o nefireasca apatie in cazul acestei probleme care nu este deloc minora. Si despre existenta unei legislatii pe care nimeni nu o baga in seama.

Se vede, totusi, si o luminita la capatul beznei: articolele din „Desteptarea” au inceput sa miste lucrurile si, cel putin din declaratiile autoritatilor, rezulta ca se vor misca si mai mult in viitor.

APM autorizeaza, dar nu amendeaza

Atentia asupra factorilor care ar trebui sa actioneze imediat in cazurile de poluare a mediului se canalizeaza in primul rând asupra institutiilor care au ca obiect de activitate tocmai protectia mediului. La prima vedere, oricine crede ca in asemenea situatii raspunderea revine, de exemplu, Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) si mai ales Garzii de Mediu.

Paul Toderica, directorul APM Bacau, a tinut sa faca din capul locului o precizare necesara. Orice sesizare privind poluarea cu gunoaie a zonelor verzi, chiar a ariilor naturale protejate, facuta catre APM este automat dirijata spre Garda de Mediu. „Noi, APM – spune Paul Toderica – avem menirea de autoriza, de exemplu, orice activitate in orice zona ar fi ceruta ea. Noi eliberam autorizatia de mediu, dupa ce vedem la fata locului despre ce este vorba, in care specificam ce trebuie sa faca noua intreprindere sau noul proprietar al unei constructii pentru ca mediul sa fie protejat. Aceste precizari din autorizatie trebuie monitorizate, verificate de Garda de Mediu, care poate aplica si sanctiuni celor vinovati”.

_DSC0008

Paul Toderica mai spune, insa, ca si primariile au un rol important in astfel de situatii, pentru ca dispun de servicii specializate, cum este politia locala sau serviciul pentru spatiile verzi ale localitatii. „Starea de curatenie pe digurile Lacului Bacau II si in zonele adiacente, de exemplu – a precizat directorul APM – a mai facut obiectul unor sesizari, a unor controale, chiar a unor actiuni de ecologizare, de curatire. Eu cred ca acolo trebuie insistat asupra proprietarilor unor mici intreprinderi din zona si ai caselor particulare. Pentru ca ei sunt principalii poluatori. Daca ar fi amendati sa se invete minte, alta ar fi situatia.

In plus chiar acei proprietari din zona ar trebui sa sesizeze daca altii vin acolo si arunca gunoaie. In autorizatiile noastre chiar se indica unde trebuie depozitat gunoiul din zona. Pe terenurile parasite, infestate de gunoaie, Primaria trebuie sa faca periodic curatenie si sa amendeze vinovatii, pentru a recupera sumele din amenzile primite chiar de ea, daca a fost cazul.”

Garda de Mediu, sesizata de articolele din „Desteptarea”

Un recent articol aparut in ziarul „Desteptarea” pe tema poluarii zonelor verzi din preajma Lacului Bacau II, a digului care trece spre Insula de Agrement si a altor zone, a atras atentia Garzii de Mediu. Despre situatiile semnalate si a masurilor care pot fi luate am discutat cu Tiberiu Ciobanu, comisar sef, si cu Titi Secara, comisar la aceasta institutie bacauana.

„Situatia semnalata este reala – a spus Tiberiu Ciobanu. Depinde, insa, de ce zone este vorba, pentru ca sunt mai multi responsabili. De exemplu, aria protejata Lacul Bacau II este luata in custodie de Centru Regional Ecologic, zona digului este a societatii Hidroelectrica, de zona lacului de la Insula de Agrement se ocupa Administratia Bazinala de Apa Siret etc. Pe lânga digul dinspre cartierul Serbanesti se afla un asa-numit contracanal, un pârâias care se alimenteaza din apa de sub dig si din ploile care cad. Apele Române pe nedrept spun ca nu e treaba lor starea in care se afla acest fir de apa, mereu poluat si umplut de papura. Dar, in acel cartier totdeauna a fost problema cu depozitarea gunoaielor. Primaria mai face curat, dar gunoi tot se depune.”

Garda de Mediu spune ca in zona Lacului Bacau II s-au mai facut controale, s-au mai aplicat amenzi unor societati comerciale. Acum, din nou, vor fi trimise adrese catre cei din aceste zone, pentru a-i soma in legatura cu poluarea mediului. „Inclusiv Primariei Bacau sau primariilor din alte localitati le vom trimite astfel de adrese – a precizat Tiberiu Ciobanu. Pentru ca daca chiar autori necunoscuti arunca in diferite zone gunoaie, primariile trebuie sa ecologizeze zonele, apoi autoritatile trebuie sa identifice vinovatii, carora sa le fie imputate inclusiv cheltuielile cu ecologizarea. Deci, noi vom revedea zonele in care sunt sesizari de poluare cu astfel de gunoaie, vom notifica Primaria si vom aplica amenzi vinovatilor.”

O situatie incredibila pentru oamenii de bun simt este descrisa de comisarul Titi Secara: „In cartierul din zona Lacului Bacau II locuiesc multi oameni care cauta frecvent prin pubelele de gunoi ale orasului. Unii iau containerele de gunoi cu totul, le aduc in propriile curti, le rastoarna si triaza ce gasesc inauntru, iar ce nu le trebuie arunca pe malul apei. Acolo ar trebui facuta o actiune in forta, cu sprijinul autoritatilor. Cine se poate bate cu ei?”.

Garda poate soma firmele, autoritatile si populatia din asemenea zone daca se polueaza mediul. In toate localitatile judetului, nu doar in Bacau. Dar nu putem sa ne ocupam zi de zi numai de aceasta, pentru ca avem multe alte obiective de indeplinit”.

_DSC0024

Primarul Birzu promite masuri

Despre problema ecologizarii lacurilor si a zonelor adiacente l-am intrebat si pe primarul Ilie Birzu. „Aceste zone sunt o avutie a orasului. Lacul Bacau I este ca o minidelta cu o fauna si o vegetatie care trebuiesc puse in valoare. Voi propune un proiect pentru ecologizare si infrumusetare si sper in sprijinul arhitectilor din Bacau si nu numai. Aceasta presupune si un concurs de solutii, iar proiectul este pe termen mediu si lung. Pe termen scurt, este necesar sa facem curatenie.

Voi solicita si Politiei Locale sa vegheze mai atent la zonele respective si chiar le voi cere raport de rezultate”, spune primarul interimar.

Daca lucrurile intr-adevar vor sta asa, este usor de observat. Iar speranta ca Bacaul va fi un oras verde ramâne inca in mintile noastre.

Petru Done
Ovidiu Pauliuc




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014