22 ianuarie 2025

O situație tot mai complicată

„Revoluția” provocată de SUA în Venezuela n-a reușit să producă nimic iar timpul nu lucrează în favoarea americanilor. Pentru ca o lovitură de stat mascată în revoltă populară să aibă succes, ea trebuie să se desfășoare cu repeziciune, să nu lase guvernul să se dezmeticească și, mai mult, să ia prin surprindere masele.

Or, acest lucru nu s-a produs, marioneta americană și-a pierdut susținatorii iar populația pare decisă să-l crediteze, în continuare pe Maduro. Revoluția s-a transformat într-un război de uzură, cu atentate, pagube materiale, pene de curent și conducte de petrol aruncate în aer.



E greu de crezut că acest tip de război îi va face pe venezueleni să-i iubească pe yankei. Să ne imaginăm, doar, că în vremea lui Ceaușescu, comandouri rusești ar fi aruncat în aer liniile de electricitate, conductele de gaze, barajele ca să-i determine pe români să se revolte împotriva regimului. Efectul ar fi fost invers.

În vreme ce lovitura de stat bate pasul pe loc, s-a mai întâmplat ceva: guvernul țării a solicitat sprijinul militar al Rusiei și Chinei.

Primele contingente de consilieri militari ruși deja au sosit in țară pentru a pune pe picioare o școală de piloți de elicoptere.

Desigur, trebuie să înțelegem că nici o țară care se respectă nu-și trimite „instructorii” militari fără un sprijin informațional și este clar că, înainte, rușii și-au trimis și reprezentanții structurilor de informații la fața locului. Se speculează că, deja, jocul s-a schimbat, rușii nefiind prezenți doar pentru a proteja Venezuela, țară cu cele mai mari rezerve de petrol din lume, ci și de a pune presiune pe vecinii țării, bine ghidonati de SUA, in special pe Columbia.

S-ar încerca, astfel, obținerea unui avantaj strategic care să fie folosit ca troc pentru Estul Ucrainei.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img