21 decembrie 2024

Gala Premiilor Comunității Băcăuane - Ediția a XVII-a

O seară a bucuriei și solidarității, „tradițional românească”

Pot spune cu mâna pe inimă că această ediție a Galei Premiilor Comunității Băcăuane a fost cea mai caldă și mai plină de bucurie dintre toate la care am participat. În atmosfera destinsă, ca la o întrunire de familie, s-a vorbit mult și s-a râs mult. Au fost prezenți, alături de FSC, oaspeți de seamă: oameni de afaceri, politicieni, primari, directori de instituții și companii, președinți de ONG-uri, artiști, medici, pe scurt, toți prietenii și partenerii fundației.



A fost plin Pavilionul „Levisticum” de ii și catrințe, căci cei mai mulți dintre participanți au respectat dress code-ul serii: „tradițional sau stilizat românesc”. Evenimentul fiind dedicat Anului Centenarului, organizatorii le-au amintit invitaților că, de 100 de ani, „românii fac binele împreună” și i-au îndemnat să dea mână cu mână pentru a-și ajuta semenii. Gala a început la ora 18, cu un cocktail în timpul căruia oaspeții au schimbat impresii degustând un vin ales, îndulcindu-se cu prăjituri de casă și admirând, ca și la edițiile trecute, picturile lui Ioan Măric.

Ediția de anul acesta nu a respectat „tipicul”: deschiderea a fost făcută de un cântec românesc, s-a sărit peste discursuri și s-a trecut prezentarea partenerilor și sponsorilor, sarcină care i-a revenit amfitrioanei serii, foarte frumoasa și foarte tânăra Andra Soceanu. Totul a fost românesc, joi seara, la Gala FSC. Vestimentația, bujorii de pe mese și ce a fost așezat pe mese: borș de fasole în „castron” din pâine, tochitură moldovenească, pască… Cina festivă a durat trei ore și a fost presărată cu încântătoare momente artistice, unele anunțate, altele surprinzătoare.

Au cântat și au dansat „frumușeii, mititeii” de la „Clubul cu Lipici” Dealu Morii, liceenii voluntari și, alături de ei, membrii Trupei Artizan, care au alintat auzul invitaților și după ora 22. Momentele „fierbinți” ale serii au fost cele în care au fost anunțați câștigătorii bătăliei pe proiecte, dar și licitarea obiectelor donate de parteneri, care a fost un adevărat spectacol. Și cele două tombole au creat emoții pentru că, să recunoaștem, oricine și-ar dori să câștige cu 50 de lei un sistem audio Logitech 5, un abonament la piscină pentru întreaga vară sau un pachet de înfrumusețare.

Seara s-a încheiat cu After Party, în compania cântecelor românești interpretate de Trupa Artizan. S-a tras cortina peste Gala FSC, dar merită să amintim că organizația, născută în 1997 din „semințele” plantate de britanicii de RFFR, a dezvoltat noi și ample programe sociale, a derulat campanii, a organizat evenimente. Unul dintre acestea este Gala Premiilor Comunității Băcăuane, care, iată, a bifat 17 ediții. La fiecare dintre acestea, FSC a reușit să-și atingă obiectivul: să catalizeze energiile în ajutorarea copiilor și tinerilor defavorizați, a bolnavilor și bătrânilor neputincioși.

„Mă bucur că am fost printre cei care au inițiat Gala Premiilor Comunității Băcăuane, care s-a dezvoltat în timp și a ajuns acum la a XVII-a ediție. E foarte interesant că, în primul an, a fost adoptat stilul new-yorkez, iar acum, peste ani, în 2018, Gala este organizată în stil românesc. Din grupul de inițiativă au făcut parte Gabriela Achihăi, Maria Gheorghiu și Laudeta Sechelariu, care a avut un rol esențial pentru a atrage și alți oameni de afaceri din Bacău în continuarea acestui frumos proiect. Sunt foarte fericită că oamenii de afaceri sunt alături de FSC pentru că experiența noastră ca ONG ne arată că este mai important rolul oamenilor de afaceri la firul ierbii decât fondurile Uniunii Europene. ”
Leslie Hawke, președinte OvidiuRo

Câștigătorii Galei Premiilor Comunității Băcăuane – ediţia a XVII-a

Categoria „Persoane fizice” îl are drept câștigător pe DRAGOȘ CRISTIAN FÎNARU, cu proiectul TEDx Bacău „Shape The Future”.

Ceilalți doi finaliști au fost Andreas Kuemin, pentru susținerea proiectului de amenajare a spațiului de terapii în aer liber din cadrul Centrului „Daniel”, și Simona Boghiu, cu proiectul „Infrastructură socială comunitară pentru persoane adulte cu dizabilități”.

La categoria „Firme și companii”, câștigătoare este ISSCO, premiată pentru implicarea în multiple proiecte ale comunității.

Un punctaj mare, care i-a adus în finală, au mai obținut CORA Bacău, pentru proiectul „Luna Inimilor Deschise”, și KAUFLAND, pentru proiectul „Renovare centru educațional și teren de joacă în Podu Turcului”.

Ocupanta locului I și câștigătoarea premiului la categoria „Instituții și organizații neguvernamentale” este ASOCIAȚIA „LUMINA”, pentru primul hospice din România dedicat integral îngrijirilor paliative pediatrice.

Ceilalți doi finaliști sunt Asociația „Mi-e drag acasă!”, pentru concertul caritabil „Omul de zăpadă”, și Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu”, cu Proiectul Sadoveanu.

„Premiul de excelență” a fost câștigat, anul acesta, de DRAGOȘ și ADRIAN PAVĂL, pentru crearea companiei DEDEMAN, liderul pieței românești de bricolaj și unul dintre cele mai valoroase branduri create în România.

Pe locurile următoare s-au clasat artistul plastic Ioan Măric, apreciat pentru activitatea artistică de excepție care a făcut cunoscute în lume pictura naivă și tradițiile românești, și Teodora Balaș, o elevă excepțională, olimpică națională la istorie, delegatul de tineret al României la Consiliu Europei, puternic implicată în proiecte comunitare.

Licitația cu strigare

Fundația de Sprijin Comunitar a scos la licitație patru obiecte de artă valoroase și echipamentul unei sportive care se află, în acest moment, pe primul loc la nivel internațional.

Tabloul „Masă în familie”, un ulei pe pânză aparținând celui mai mare pictor naiv al României, „bădița” Ioan Măric, care a dus numele artei băcăuane în peste 25 de țări, a fost a avut un preț de pornire de 2.000 de lei. De la pictorul atât de iubit de băcăuani trecem la Ștefan Popa-Popa’s, care e și grafician, și pictor, dar e cunoscut mai ales pentru caricaturile sale. El a oferit două icoane triptice, care au ajuns la FSC cu sprijinul Irinei Popa, broker zonal Destine. Fiecare icoană a fost licitată plecând de la 1.500 de lei.

Pentru „Noapte de vis în satul bunicilor”, un tablou tridimensional din lemn, piatră și fimo realizat de voluntarii și bursierii FSC în atelierul „Activ Mozaic”, s-a solicitat 1.000 de lei. Al cincilea obiect, cel mai scump, a sosit direct de la turneul FedCup 2018 și a avut un preț de pornire de 4.500 de lei. E vorba despre echipamentul de joc al Simonei Halep, „un obiect de colecție, unic și neprețuit, oferit de cea mai mare campioană a României pentru a fi de ajutor copiilor și bătrânilor mai puțin norocoși din Bacău”, a precizat Gabriela Achihăi, președintele FSC. Echipamentul a fost pus la dispoziție de compania DEDEMAN, partenerul Simonei Halep și al FSC.

Surprizele ascunse în bilete de tombolă!

FSC Bacău a organizat, în cadrul Galei, și o tombolă cu premii, în așteptarea căreia a crescut starea de emoție. Au participat toți cei care au dorit să cumpere un bilet de 50 de lei sau mai multe. Tombola a fost ca un pom de Crăciun, premiile fiind foarte atractive și foarte diverse. Au fost puse la bătaie vouchere de cumpărături în valoare totală de 500 de lei de la Farmaciile Sf. Spiridon, un week-end cu Skoda, oferit de Centrul Auto Skoda Bacău, un pachet de servicii de înfrumusețare în valoare totală de 500 de lei oferit de Esthetique Beauty Center, vouchere de cumpărături în valoare totală de 500 de lei de la Selgros. De asemenea, invitații au avut șansa să obțină un soft de Gestiune Informatizată și Recepție și Inventar în valoare de 4000 de lei, oferit de Magister Software, prin Velvet Com.

Tot pentru antreprenori (sau pentru prietenii lor), Agvila Media a pus la dispoziție o reclamă pe TV-screen-ul de la Tic-Tac, cu 240 apariții/zi, timp de o lună. Destine Broker de Asigurări a oferit o asigurare de sănătate de 800 de lei și o asigurare generală în valoare de 600 de lei. A existat și un premiu pentru pasionații de tehnologie: un sistem audio Logitech 5 + 1, 500 W, în valoare de 1.220 de lei donat de DEDEMAN. În fine, Tatiana Șoldeanu, trainer&coach John Maxwell Team, a oferit un pachet de 6 sesiuni de training individual, pentru 3 luni, în valoare de 900 de lei.

A existat și „Marele Premiu”. Și pentru că peste vreo zece zile vine vara, marele premiu a fost un abonament pentru 2 persoane, valabil în lunile iunie, iulie și august, cu acces nelimitat la bazinul interior și piscinele exterioare, acces saună și sală de fitness, dăruit de TNT Club Sport. Valoarea acestuia a fost de 4.500 de lei!

Terapie prin plutire, plimbări, asigurări, invitații VIP

Invitații au avut acces și la alte premii prin completarea unui formular de donație prin Debit Direct: un voucher de 50% reducere și consiliere la achiziționare unei rochii de la Sisou Boutique, o asigurare de sănătate oferită de Destine, un week-end cu Opelul visat de orice automobilist, oferit de Centrul Auto Opel Bacău, o tabletă Qilive, dimensiune 10.1″, 32 GB, de la Auchan Bacău, un voucher de cumpărături pentru magazinele Coly Shoes, două invitații VIP la spectacolul „E-o lume minunată!”, dăruite de soprana Gabriela Iștoc, un coș cu bunătățuri de la Agricola Bacău sau o invitație la relaxare pentru două persoane, la Slow Wellness Studio, singurul centru de terapie prin plutire din Moldova.

„Avem nevoie de suportul comunității de afaceri, care e atât de puternică în Bacău, și de al autorităților. Noi suntem doar un ONG care încearcă să continue niște servicii care să facă o diferență în viața copiilor cu care noi lucrăm, în viața vârstnicilor care au nevoie de îngrijire. Toate aceste servicii sunt costisitoare deoarece nu se pot face cu voluntari, e nevoie de personal calificat și trebuie să căutăm resurse și în propria comunitate.”
Gabriela Achihăi, președinte al FSC Bacău

Unde se duc banii?

„Cluburile cu lipici”, refugiul și salvarea copiilor săraci

Să fii copil sărac într-un sat sărac e o situație aproape fără ieșire. O condamnare pe viață la ignoranță, lipsuri, nefericire… Cum să înveți bine fără să ai caiete, pixuri, ghiozdan, fără să ai un colț al tău în care să-ți faci lecțiile? Cum să te tuci la școală în fiecare zi dacă nu ai ghete și o haină mai groasă? Cum să iei note mari când cel mai adesea ești flămând, înfrigurat, obosit? În estul județului, sunt mii de copii care nu au acces la educație din cauza lipsurilor. În ajutorul lor, FSC Bacău derulează programe educaționale și sociale prin „Cluburile cu Lipici”. În aceste centre, puștii găsesc rechizite, jocuri, jucării, calculatoare, au bibliotecă și ludotecă, tot ce le trebuie pentru a învăța lucruri noi și a-și dezvolta aptitudinile. Cel mai important este, firește, programul de teme. „Copiii mai puțin norocoși au posibilitatea, în cele opt «Cluburi cu Lipici», să își îndulcească copilăria, să-și recapete încrederea în ei, să-și lărgească orizonturile și să își formeze un viitor mai bun departe de granițele satului”, explică Ionuț Chiriță, fundraising&PR. În 2017, peste 700 copii au beneficiat de activitățile „Cluburilor cu Lipici”, dar pentru a susține aceste centre în continuare e mare nevoie de fonduri.

Liceeni de la țară primesc bursă și îndrumare

Programul de burse a susținut financiar, anul trecut, 96 de tineri care locuiesc în zona rurală din estul județului Bacău. Lunar, pe parcursul unui an școlar, ei primesc sprijin financiar în valoare de 250 lei pentru a acoperi o parte din cheltuielile de școlarizare și sunt susținuți psihic și moral prin consiliere, asistență socială și activități de formare și dezvoltare profesională. Asistentul social se străduiește să înlocuiască familia: îl sfătuiește pe tânăr, îi ascultă confesiunile, ține legătura cu școala, merge la ședințele cu părinții, îl ajută să-și rezolve problemele. Programul de burse sociale al Fundației de Sprijin Comunitar îi ajută pe acești tineri să aibă acces la educație și să-și schimbe destinul.

Asistență și alinare pentru bătrâni

Există mulți bătrâni singuri, pe care povara deceniilor purtate în spate i-a adus într-o stare de neputință. Să tai lemne, să cari apă, iarna, de la fântână, să speli cearșafuri, să mergi câțiva kilometri ca să cumperi o pâine sau un medicament e foarte dificil, dacă nu chiar imposibil, atunci când ești bătrân și bolnav. Unii sunt imobilizați la pat și nu pot nici măcar să-și facă un ceai. Nu sunt lucruri pe care ni le imaginăm, ci realități. Am întâlnit vârstnici bolnavi, uitați de toți, agonizând în mizerie, fără foc în sobă, suferind de frig și foame, îndurerați, dezorientați… Au izbucnit în plâns când le-am tregut pragul. Unor astfel de bătrâni, pe a căror ușă nu mai intra nimeni, le-a venit în ajutor FSC. Programul de îngrijire la domiciliu al fundației oferă persoanelor vârstnice un pachet de servicii vitale: asistență socială și ajutoare materiale (pachete alimentare, materiale de incontinență, donații), ajutor la toaleta corporală, menaj, cumpărături, igienizare, asistență medicală cu personal calificat și, în mediul rural, transport gratuit până la medicul de familie sau spital. Anul trecut, 600 de bătrâni din Bacău și comunele din estul județului au beneficiat de sprijinul echipelor FSC.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img