5 ianuarie 2025

O scoala se darama peste elevi

Ne asteptam cand am ajuns in fata scolii din Scurta, Orbeni, sa gasim o cladire goala. Asa ne spusese primarul, ca elevii au fost mutati la scoala veche, ca sa nu fie intr-un permanent pericol. Cand colo, ne-au intampinat zambitori si curiosi in curtea scolii numerosi copii, aflati la pauza dintre ore. Iesisera din salile de clasa care mai au putin si se darama. Am ramas uimiti si am decis sa intram in vorba cu ei.

„Aceasta este scoala veche?”, intreb eu. „Da, asta este”, imi raspund copiii. Dar, „este cea care sta sa cada?”, continui. Din nou, un raspuns afirmativ. Cladirea subrezita era inca deschisa pentru elevi, desi, dupa cum am aflat ulterior intr-o parte din ea era temporar interzis accesul, pentru ca in cateva sali de clasa tavanul s-a lasat, iar printr-o portiune, o femeie de serviciu chiar a cazut. Suntem asadar uimiti sa-i gasim pe copii in aceste sali improprii, de unde trebuiau mutati odata cu inceputul anului scolar. Nu s-a intamplat, pentru ca nu s-a stabilit inca in ce schimb vor invata ca sa se descurce cu un singur microbuz. „Scoala a fost construita in anii ’68-’71, iar ulterior s-a adaugat un alt corp, in anii ’80. In anul 2009, grinzile in partea mai veche a cladiri s-au rupt. Am fost nevoit sa inchid doua sali de clasa, unde nu se mai desfasoara de atunci cursuri. Am incropit atunci proptele pe care le-am pus ca sa nu cada tavanul de tot”, povesteste coordonatorul de structura, prof. Ioan Dramba. Din 2009 incoace a curs cu documente, adrese si plangeri la toate institutiile judetene. Din toate partile s-a promis sprijin insa anul scolar 2012-2013 a inceput sub aceleasi auspicii.



Un sir de proiecte fara finalitate

Unitatea de invatamant a fost prinsa in nenumarate randuri in diverse proiecte de investitii, care la jumatatea drumului s-au impotmolit spre dezamagirea tuturor. „Am fost prinsi intr-un program de dotare a unitatii de invatamant, alaturi de comuna Faraoani. Dupa aceasta, trebuia reabilitata si cladirea. La mijlocul programului, am fost eliminati. Apoi, am primit confirmarea ca suntem in programul finantat de Ministerul Educatiei. Am primit niste bani, s-a facut o proiectare si atat. Nu am mai primit bani”, explica edilul Viorel Fantu. Asadar, s-a apelat la solutia de rezerva: aceea de a comasa elevii in mai multe schimburi, de a duce prescolarii in alta unitate si a trasfera elevii in sali de clasa in care chiar se poate invata. Pana cand? Pana vor fi bani de investitii. „Dupa proiect, ar costa 14 miliarde de lei vechi sa se refaca in totalitate cladirea”, mai spune edilul, bani care nu se vor gasi niciodata in vistieria locala.

„Este o prioritate”, din nou

Situatia unitatii de invatamant nu este straina de oficialii din Inspectoratul Scolar Judetean, dar fiecare in mandatul sau a vazut altfel problema. „Fostul «general» (prof. Florin Lazar – n.r.) a raportat ca imobilul are nevoie doar de mici reparatii. Au fost in vizita si alti oficiali care au spus, la fel, ca vor aloca fonduri”, conchide prof. Ioan Dramba. Nu s-a uitat de acesta scoala, da asigurari noul „general”, care a discutat despre reabilitarea sa direct cu oficialii din Ministerul Educatiei. „Pentru ca este vorba de o investitie mare si nu e posibil nici fizic, nici financiar sa fie inceputa acum, va fi o prioritate pentru anul viitor”, confirma prof. Theodora Sotcan, inspector scolar general. „Este in capul listei si ma bucur ca s-a gasit o solutie de rezerva intre timp”. Si noi ne bucuram, dar speram ca data viitoare ii vom gasi pe elevi, zambitori, in noi sali de clasa, demne de anul in care ne aflam.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img