5 noiembrie 2024

O scoala din doua ignora normele de prevenire a incendiilor

In aceasta perioada, ofiterii de prevenire de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Bacau sunt in plina campanie de verificare a tuturor unitatilor de invatamânt. Specialistii merg din scoala in scoala pentru a verifica daca elevii sunt in siguranta la ore si daca se respecta normele de prevenire si stingere a incendiilor.

Din pacate, din 100 de institutii de invatamânt verificate la aproape jumatate s-au gasit nereguli. Grav este ca desi militarii traseaza sarcini de remedeire a acestora celor responsabili, dar când revin in control constata ca nu au miscat niciun deget, punând astfel in pericol vietile a zeci sau chiar sute de copii.



„Toate deficientele constatate incercam sa le remediem pe timpul controlului iar cele care presupun si alocarea de fonduri bugetare pentru achizitia de stingatoare sau alte materiale necesare facem un program de masuri cu autoritatile locale care au in administrare aceste scoli astfel incât copiii sa fie in siguranta la scoala”, a declarat col. Catalin Felegeanu, inspector sef adjunct la ISUJ Bacau.

Responsabilii nu sunt tocmai responsabili

La un liceu din Onesti, ofiterii i-au aplicat electricianului doua sanctiuni pentru ca si la controlul din acest an avea improvizatii la instalatia electrica. „Anul trecut s-a depistat acelasi lucru si acum la fel. I s-au aplicat amenzile pe persoana fizica. De regula aplicam avertismente”, a mai adaugat col. Felegeanu.

La inceputul anului scolar a fost organizata o instruire cu toti directorii scolilor din judet carora li s-a explicat ce masuri trebuie sa ia pentru prevenirea si stingerea incendiilor. Pompierii au constatat ca dascalii sunt in continuare reticenti in a se implica in activitati dedicate prevenirii incendiilor sau pentru a sprijini persoana desemnata sa se ocupe de acest lucru la nivel de scoala.

„De cealalta parte, responsabilii pe linia apararii impotriva incendiilor, desemnati de conducerea scolii, nu intotdeauna isi indeplinesc obligatiile legale, motivat de faptul ca aceasta activitate nu este platita si nu sunt sprijiniti de colectiv”, a conchis Felegeanu.

Majoritatea primesc avertismente

In acest an, ISUJ Bacau a verificat 107 institutii de invatamânt, dintre care 15 colegii, 38 de scoli generale, 49 de gradinite, 5 crese si o universitate. S-au constatat 60 de deficiente, dintre care 13 au fost solutionate pe loc si au fost aplicate 47 de sanctiuni, dintre care 45 avertismente si 2 amenzi, in cuantum de 1.000 de lei. In acelasi timp au fost efectuate 107 instruiri, la care au participat circa 10.000 de elevi si peste 550 de dascali, fiind derulate si 49 de exercitii de evacuare.

Principalele nereguli depistate:

– stingatoare cu termenul de valabilitate expirat
– lipsa stingatoare
– globuri de protectie lipsa la corpurile de iluminat cu incandescenta
– corp de iluminat suspendat direct de conductorii de alimentare
– sigurante fuzibile decalibrate
– instalatie electrica improvizata
– cai de evacuare blocate
– personal neatestat pentru a ocupa functia de cadru tehnic
– planuri de interventie neavizate
– planuri de evacuare, interventie si organizare in caz de incendiu neactualizate

Scoala in flacari

In anul 2008, scoala din satul Oniscani, comuna Filipesti, a luat foc. Acoperisul a fost cuprins de flacari, iar cei 83 de elevi aflati la cursuri s-au evacuat in timp util. Militarii ajunsi la fata locului au reusit atunci sa salveze cataloagele si documentele institutiei de invatamânt. Focul s-a manifestat la acoperisul cladirii.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri