27 noiembrie 2024

O Școală Centenară…

Pentru cei care cunosc istoria unei școli de tradiție a orașului Bacău, care a avut rezultate bune atât în procesul de informare-instruire cât și în cel de educare, ideea desființării acesteia e de neconceput.
Este vorba despre Liceul de Construcții „Anghel Saligny” – ilustru inginer constructor roman (1854-1925). Acest complex școlar a suferit în ultimele decenii, cu precadere în ultimul, o serie de transformări nefavorabile, pierzându-și aproape complet specificul domeniului construcții. Numărul claselor cu specialitate construcții-instalații s-a tot redus, pâna când, acum e aproape inexistent. Și aceasta în timp ce se vorbește tot mai mult de un deficit de forță de lucru calificată la nivel național în acest domeniu. Cadre didactice cu vechime, absolvenți – acum oameni maturi – se întreabă de ce și cum a fost posibil să se ajungă la această situație.
În anul 2014, în sala „Ateneu” din Bacău s-a sărbătorit a 115-a aniversare a școlii, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale, cadre didactice, absolvenți, elevi și alti invitati.
La început a fost Școala de Arte și Meserii, apoi Școala Medie de Construcții, iar din anul 1966 Liceu Industrial de Construcții. S-a ajuns astfel la Complexul Școlar de Construcții, care a functionat cu urmatoarele forme de învățământ: liceu – curs de zi, liceu – curs seral, școală postliceală, școală profesională, școală de maiștri.
Liceul avea urmatoarele specialități: arhitectură, construcții-structuri, construcții-finișaje, instalații, drumuri și poduri, utilaje de construcții, mecanică, mecanică-auto. Majoritatea absolvenților au continuat studiile în învățământul superior, fiind clase și cu 80-90% reușiti. Unii absolvenți au urmat cursurile și ale altor facultăți, precum ASE, Drept, Univesitate, etc. Fie că sunt arhitecți, ingineri, subingineri, maiștri, muncitori calificați, ei au rezultate remarcabile atât în țară cât și în străinătate.
În anii ’70 acest liceu a fost declarat „Școală-Pilot” a Ministerului Învățământului, împreună cu doar două alte licee din țară, din București și din Baia Mare. S-au făcut schimburi de experiență cu școli similare din Iași, București etc. În anii ’77 – ’79 au avut loc schimburi de experiență în Estonia. Școala a fost vizitată de delegații ale Consiliului de Stat, ale Comitetului de Stat al Planificării (CSP). S-au primit vizite și din alte țări, precum Japonia, Franța.
Au fost apreciate cabinetele de curs pe specialități: construcții, instalații, matematică, fizică, chimie, limba româna, istorie, bine dotate și cu aspect atrăgător. Aici se desfășurau orele de curs, folosindu-se un bogat material didactic. Cabinetul de construcții, conceput în amfiteatru, a fost executat de către elevi sub îndrumarea iscusită a maiștrilor instructori. Cu finisaje deosebite, pereți fonoabsorbanți, posibilități de camuflaj, tablă glisantă pe verticală, în acest cabinet se desfășurau orele de construcții, folosindu-se proiecții, planșe, machete executate de elevi. În cabinetul de instruire programată aveau loc expuneri ale unor cadre didactice universitare de la Iași, precum și ale unor ingineri cu experiență în producție.
Instruirea practică se desfățura în atelierele școlii sau în șantier, sub îndrumarea atentă a maiștrilor instructori. Elevii executau lucrări de utilitate publică, cum ar fi dale (pentru trotuare, alei), coșuri de gunoi stradale, etc.
La concursurile pe meserii anuale, elevii noștri obțineau locuri fruntașe, chiar locul I pe țară.
Elevii din afara orașului Bacău locuiau în internatele școlii, fiind supravegheați de către pedagogi. Masa o luau la cantina școlii, unde aveau loc și diverse evenimente cu caracter cultural-educativ.
Toate acestea sunt acum amintiri pline de bucurie și multumire trăite cu prilejul revederilor de promoție ale diferitelor serii de absolvenți. În anul 2021, în prezența presei și televiziunii locale, a avut loc revederea dupa 50 de ani de la absolvire a primei promoții a Liceului (1971), eveniment repetat și în anul 2022 cu promoția din 1972. La toate revederile se vizitează școala, fiecare căutându-și cu emoție locul din banca din care își asculta cu atenție profesorii.
Cu adevarat – momente de neuitat!
Cu speranța că vom fi ascultați, facem un apel stăruitor către autoritățile decidente, ca Liceul „Anghel Saligny” să-și recapete locul și prestigiul bine meritate.
Ing. Doina Roșu
Profesor de Construcții


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014