Am tinut sa specific asta inca din titlu, pentru ca, in zilele noastre, se publica ingrozitor de multa maculatura si sunt pe piata puzderie de revistute incropite, provinciale, in care niste veleitari si grafomani se lauda intre ei. Ei bine, altfel stau lucrurile cu „Vitraliu”, revista editata de Centrul de Cultura „George Apostu” din Bacau, care a aparut, recent, intr-o nou format, de carte, elegant si aerat, si cu un continut dens, substantial, tratând o tema de mare interes la ora actuala, si anume, problema identitatii nationale.
Despre patriotism, patriotismul cultural, identitate, identitar in epoca globalizarii scriu materiale deosebit de pertinente, cu puncte de vedere solid argumentate Catalin Turliuc, Petru Bejan, academicienii Alexandru Boboc, Ioan Scurtu, Grigore Smeu, istoricul Ioan Mitrea, pictorul Marin Gherasim, Bogdan George Popa (doctor in stiinte politice, Universitatea Bloomington, SUA), scriitorii Lucian Vasiliu, Marius Ianus, Gellu Dorian, Adrian Alui Gheorghe, criticii literari Alex Stefanescu si Adrian Jicu. Ne-au retinut, de asemenea, atentia articolele semnate de Valentin Ciuca, Liviu Danceanu, Ovidiu Genaru, Sabina Finaru. Mai semnalam din bogatul sumar al revistei omagierea lui Radu Cârneci la cei 85 de ani impliniti, profesiunea acestuia de credinta, intitulata „Poezia ca destin”, comentariile critice ale lui Constantin Calin, Mircea Colosenco, Nicoleta Popa Blanariu, Victor Mitocaru, Petru Isachi, Valeriu Traian, Dan Petrusca. Alexandru Surdu este autorul unui savuros articol despre Bacovia, „Când fâlfâie, pe lume, violetul”.
Nu lipseste poezia din acest frumos si consistent numar, ea fiind reprezentata de Radu Cârneci, Radu Florescu, Dan Petrusca, Val Manescu, Dan Danila. Completeaza in chip fericit sumarul traducerea lui Gheorghe Iorga din Sâdegh Hedâyat, Mircea Roman cu al sau Cuvânt de receptie la primirea Diplomei de Excelenta a Centrului de Cultura „George Apostu”, Constantin Leonte cu „Dimensiunea ecleziala ortodoxa a patriotismului”, din care reproducem finalul unui citat din Mihai Eminescu: „S-o facem mare pe tarisoara noastra prin roadele muncii noastre si prin marimea vredniciilor noastre”.
Adaugam si faptul ca numarul 41 din „Vitraliu” a aparut impreuna cu suplimentul „Museum”, periodic al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacau (si aici sunt materiale bune, de tinuta intelectuala, prezentând interes la lectura, cum sunt cele apartinând lui Alexandru Zub, Ioan Mitrea, Vilica Munteanu, Dimitrie-Ovidiu Boldur), si ca ilustratia revistei, cu lucrari ale sculptorului Gheorghe Zarnescu, este una de exceptie.
„Vitraliu” (director- Gheorghe Popa, coordonator de numar- Val Manescu, secretar general de redactie- Victor Eugen Mihai- Vem) este o revista bine si temeinic facuta, demna de atentia cititorilor.