* interviu cu Iulian Alexandru Boghiu, presedintele in exercitiu al Rotary Club Bacau
Traim vremuri in care cei puternici supravietuiesc, iar cei mai putin norocosi se zbat sa aiba macar iluzia ca traiesc normal. Pentru acestia din urma exista insa si speranta. Care vine de la oameni inimosi, ce aloca importante resurse materiale si de timp pentru a le aduce zâmbetul pe chip. Un astfel de grup de oameni s-a reunit sub forma Rotary Club Bacau. Organizatia a luat fiinta in iunie 2002, iar in prezent are 25 de membri, oameni de calitate ce si-au unit eforturile in derularea de actiuni si proiecte in plan social, in judetul Bacau. Sunt medici, ingineri, oameni de afaceri. Câte unul dintre membri devine sef al Clubului, prin rotatie, pentru o perioada de un an. Acum, e rândul lui Iulian Alexandru Boghiu, inginer, in vârsta de 47 de ani, casatorit cu Mariuca Boghiu, care la rândul ei tocmai si-a terminat mandatul de un an in fruntea organizatiei de femei, Inner Wheel. Iulian Boghiu are o afacere in domeniul instalatiilor termice, iar cele doua activitati, de afaceri si caritabila, ii ocupa mai tot timpul. Si-a rezervat insa ragazul de a ne acorda un scurt interviu, in care ne-a dezvaluit si câteva amanunte din „bucataria” organizatiei.
Rotarienii fac multe acte de caritate, sunt oameni bine situati material si profesional, iar totodata sunt oameni discreti. Discretia le-a atras, insa, imaginea de organizatie obscura, cu eventuale interese ascunse in spatele actiunilor sociale. Care este realitatea despre Rotary Club?
Intr-adevar, din cauza modului de organizare si discretiei, multa lume ne asociaza cu masoneria. Adevarul este, insa, ca nu avem nicio legatura cu masoneria, iar singurul nostru scop este sa ajutam cât se poate, prin relatiile pe care le avem, prin fondurile pe care le strângem din cotizatii sau donatii. Dovezile implicarii noastre in problemele sociale sunt multe: am contribuit material la dotarea unor institutii de ocrotire a copiilor, cum sunt cele ale Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Casei de Copii „Sf.Maria” de la Barati, la Caminul de la Ungureni. Ii multumim domnului Florea pentru donatia facuta, adica 40 de tone de mere din livada de la Itesti, destinate copiilor, inclusiv prin cluburile Rotary din Piatra Neamt si Focsani. De asemenea, am achizitionat o proteza auditiva speciala, in valoare de 190 de milioane de lei vechi, destinata unui copil, si ii multumim in primul rând domnului Sorin Gavrila, de la Simba Invest. Am mai contribuit la renovarea Scolii Galbeni, la acordarea unor burse, am donat un microbuz Fundatiei „Casa Mea”, la Margineni am contribuit la dotarea unui cabinet cu calculatoare si multe altele. Vom organiza in continuare si tabara anuala de pictura, careia vrem sa ii dam un caracter international. Astfel, dorim sa gasim o sustinere financiara mai consistenta pentru acesti copii talentati, dar cu probleme sociale, sa poata participa in continuare la astfel de tabere, fiindca altfel nu au posibilitati. Toate acestea se deruleaza si in colaborare cu celelalte cluburi asociate, Inner Wheel, Rotaract, Interact sau cluburile Rotary din strainatate. Acesta este spiritul organizatiei noastre, iar totul este dezinteresat, o activitate fara niciun fel de profit.
Cine poate dobândi calitatea de membru al Rotary?
In principiu, suntem o organizatie deschisa oricui are inima mare si timp suficient pentru a se implica in asemenea activitati, sa nu aiba probleme de moralitate sau de ordin juridic, sa aiba deja o recunoastere si, eventual, o recomandare. Trebuie sa depuna un Curriculum Vitae, care este analizat de toti ceilalti membri si dupa aceea poate primi acceptul. De curând am primit in rândurile noastre si un bacauan stabilit de multi ani la Roma, unde a devenit si om de afaceri de succes. El inseamna o legatura importanta intre Rotary Bacau si strainatate, este ambasadorul nostru in Italia. Clubul Rotary Bacau se intruneste saptamânal si discutam proiectele in derulare sau cele viitoare. Trebuie sa spun ca aproape toti membrii sunt conducatori de organizatii profesionale importante, iar asta face ca si orgoliile sa fie mari, astfel ca uneori sunt si divergente, insa in final nu dorim decât sa ne atingem scopul de a ajuta.
Dezvaluiti câteva dintre regulile Rotary Club.
Orice nou membru are o perioada de proba, in care participa la sedinte, are idei, propuneri, pune umarul la fapte caritabile, invata statutul. Dupa ce primeste insigna si legitimatia de membru, trebuie sa vina la cam toate sedintele si sa-si plateasca cotizatia la zi, care variaza in functie de club. O parte din acesti bani merg la Rotary International, dar o parte din banii donati se întorc în club, atunci când acesta vrea sa ajute pe cineva.
Este interzis sa fortam afacerile între noi. Relatiile, oricum, apar în mod firesc. Dar, este interzisa situatia aceasta: suntem amândoi rotarieni, hai sa facem afaceri împreuna! În timpul sedintei, între bataile clopotului, nu este voie sa se faca politica deloc, desi sunt si membri de la partide diferite, este interzis prozelitismul religios, la fel si discriminarile de orice fel. Deviza Rotary International este: «A servi mai presus de sine»”.
In Bacau, sunt mai multe organizatii de acelasi gen. Cum colaborati?
In primul rând, avem colaborari foarte bune cu celelalte organizatii asociate Rotary, respectiv Inner Wheel (organizatia de femei), Interact Bacau (serviciul Rotary International pentru tinerii cu vârste intre 12 si 18 ani) si clubul Rotaract Bacau (dedicat tot tinerilor, dar cu vârste intre 18 si 30 de ani). Avem insa si colaborari excelente cu cluburile Lions. Cât priveste strict Rotary Club, pentru luna viitoare pregatim daruri pe care le vom duce la Caminul de batrâni si la Casa de Copii de la Barati. Si nu ar fi rau daca si toti ceilalti bacauani s-ar gândi un pic la cei mai nefericiti decât ei si ar dona si ei cât de putin. Daca ar face o vizita in aceste locuri, ar intelege cât de multa nevoie este acolo de un zâmbet, de o mâna de sprijin.[/lock_content]
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.