Azi dimineață, după raportul de gardă, conducerea Spitalului Județean de Urgență Bacău a avut o primă întâlnire și discuție de lucru cu medicii de la Maternitate, unde, la începutul acestei săptămâni, a izbucnit un scandal pe fondul unor nemulțumiri legate de nevoia de eficientizare a activității de pe cele două secții, având în vedere că, numai anul trecut, pierderile au fost de un milion de euro.
Nemulțumirile au luat amploare și după ce s-a făcut public un proiect de redresare propus de dr. Raluca Grigoriu, medic șef OG II, urmare a unei adrese care a venit din partea șefilor spitalului. Un proiect în care s-au folosit indicatori de performanță, în care s-a vorbit de relocări de paturi și chiar de personal mediu și auxiliar pe alte secții deficitare ale unității spitalicești, de creșterea serviciilor în ambulatoriul de specialitate, ceea ce a iscat multe controverse.
La discuția de azi au participat toți cei 17 medici de pe cele două secții, Obstetrică-Ginecologie (OG) I și Obstetrică Ginecologie (OG) II, alături de Adrian Popa, managerul spitalului, dr. Ioana Dinu, directorul medical, asist. Geanina Pricopi, director de îngrijiri, Aurel Crețu – director Resurse Umane, Adriana Anton – director economic, Valeriu Rotariu – consilier juridic, asist. Cătălin Obreja, din partea Sindicatului Sanitas, și dr. Adrian Pletea, din partea Sindicatului Sindimed.
„Au fost 3 ore de discuții. Fiecare medic și-a spus punctul de vedere. Le-am explicat situația cheltuielilor, că trebuie să găsim soluții pentru cheltuielile salariale care înseamnă 90% din total venituri obținute pe întreaga Maternitate. Nu vor reduceri de paturi, dar fără argumente clare, toți sunt împotriva medicului șef care a venit cu o anumită propunere, singurul medic de altfel care a simțit că trebuie să se întâmple ceva și a avut curajul să gândească și să prezinte o soluție de eficientizare a activității de la Maternitate. Bineînțeles că voi lua în considerare și acea propunere, dar totul trebuie adaptat, analizat economic, voi cere și un audit extern pentru o analiză exactă. La o primă analiză de-a mea, eu am ajuns la 113 paturi, din cele 146 câte sunt în prezent. Dar vom vedea. Eu sunt deschis la discuții, dar nu vreau soluții artificiale. Trebuie înțeles că e nevoie să realizăm și niște venituri, ca să ne putem susține”, a declarat, pentru Deșteptarea, managerul Adrian Popa.
În urma acestei discuții, Managerul Popa a cerut tuturor medicilor să vină cu noi propuneri de redresare a situației, de creștere a veniturilor pe cele două secții și de a eficientiza activitatea și cheltuielile. Sigur se știe, la acest moment, că nu se dorește închiderea vreunei secții din Maternitate, deci vor rămâne tot două secții, fiecare cu o linie de gardă. Însă, orice decizie se va lua, orice propunere de plan de redresare și eficientizare se va face, aceasta va fi trimisă spre aprobare Ministerului Sănătății și abia apoi va fi aplicată.
Reamintim, așa cum am mai scris și în edițiile anterioare, că de când a izbucnit acest scandal, dr. Silviu Dinu și-a dat demisia din funcția de șef secție OG I.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.