20 decembrie 2024

O poveste adevărată

Duminică , 15 decembrie 2024, Centrul de Zi ,,Sf. Luigi Scrosoppi”, cartier Cireșoaia, orașul Slănic-Moldova

 



Este greu de explicat unui copil, atunci când trăirile sale nu corespund nicidecum standardului de viață actual, cum că Universul copilăriei este dominat de zâmbete, bucurie, joc, cântece, imaginație, creativitate, naivitate, entuziasm, liberă exprimare, comunicare, dar nu în ultimul rând de multă, multă dragoste.

Despre dăruire și dragoste față de semeni și Creator, este vorba în povestea adevărată a copiilor care frecventează ,,Centrul de zi” de la Congreația Surorilor Providenței ,,Luigi Scrosoppi” din Ciresoaia – Slănic-Moldova, condus de o mână de oameni inimoși și dăruitori. Copiii aceștia gândesc cu voce tare, intră cu ușurință sub pielea și inimile celor în care au încredere, pe care îi aleg după un criteriu numai și numai al lor. Când în mintea copilului se naște îndoiala, începe lupta cu nesiguranța și incertitudinea…

De aceea, pe acest pământ mare și rotund, Creatorul a dat unul sau mai multe haruri fiecăruia dintre noi. Unii, mai devreme sau mai târziu, l-au descoperit, alții niciodată. Dar cel mai important har, este acela de a dărui. A dărui Dragoste, Speranță și Bucurie.

Duminică, 15 decembrie 2024, la sediul ,,Centrului de zi” din Cireșoaia, Dragostea, Speranța și Bucuria dintre copii și adulți, a fost reciprocă. Nici nu se putea altfel. Toate acestea s-au simțit și trăit pe pielea tuturor celor care au trecut pragul acestei instituții, cu ocazia organizării primei ediții a Târgului de Crăciun.

Iată că spiritul sărbătorilor de iarnă, dar în special cel al Crăciunului, al nașterii Pruncului Sfânt, Domnul nostru Iisus Hristos, a dat putere și încredere personalului, voluntarilor, dar nu în ultimul rând, copiilor. Aceștia au reușit să pregătească într-un timp destul de scurt, sceneta ,,Nașterea Domnului”, precum și o serie de colinde cu specific românesc.

Împreună cu personalul educațional și voluntarii prezenți, s-au confecționat diverse obiecte decorative, specifice Crăciunului, care au fost expuse spre vânzare publicului invitat la această întâlnire creștinească, de la care nu au lipsit: edilul localității Slănic-Moldova, domnul primar, Benone Moraru, consilieri locali, cadre didactice, oaspeți sosiți special tocmai de la Butea-Iași, dar și din împrejurimile localității. Atât spectacolul cât și expoziția obiectelor au fost organizate afară, în curtea instituției. Pentru a simți cât mai puțin frigul, gazdele au avut grijă, ca toți invitații să fie serviți cu ceai fierbinte, din plante medicinale adunate de către copii în perioada propice recoltării, vin fiert cu mere și scorțișoară, pregătit și servit oaspeților de către domnii Gabi și Leo Ignat, gogoși calde pregătite în bucătăria Centrului de către patru doamne gospodine: Anca Șilochi, Mădălina Ceangău, Cristina Birtea și dna Laura Ignat. Cozonacul și colăceii, dar și făina din care s-au pregătit gogoșile, au fost oferite de către oaspeții sosiți de la Butea, produse în brutăria și moara proprie.

Și pentru că acești minunați copii au fost și ascultători și cuminți și harnici, tocmai când

Și pentru că acești minunați copii au fost ascultători, cuminți și harnici, tocmai când se pregăteau de încheierea programului de colinde, iată că a apărut (bătrân, haios, împiedicat și cam surd, dar slobod la gură de parcă era o jucărie vorbitoare întoarsă cu cheia), mult așteptatul Moș Crăciun. Nu a interesat pe nimeni dacă a venit cu sania trasă de reni sau dacă a coborât prin horn, important a fost că a venit cu daruri, nu doar pentru copiii de la Centrul de zi, și și pentru toți copiii prezenți la sărbătoare.

Mulțumiți de această manifestare au fost copiii. Mulțumiți au fost și părinții și invitații, dar cea mai mare mulțumire s-a simțit în inimile organizatorilor. Munca lor nu a fost zadarnică. Instruirea copiilor necesită timp, afecțiune și multă răbdare. Rezultatele au fost evidente.

Spectacolul a fost reușit, iar cea mai marte parte din obiectele confecționate, au fost vândute. Banii câștigați din vânzarea obiectelor și donațiile făcute, vor fi folosiți în totalitate în scopul deschiderii de noi orizonturi ale copiilor: vizite la muzee, vizionări de spectacole și filme educative, achiziționarea de produse pentru diverse activități: pictură, desen, quilling etc…

Încet, încet, micii artiști, încântați și cu zâmbetul pe buze, cu obrajii rumeni de la vântul și frigul care începuseră a pișca, cu mâinile pline de daruri, alături de părinți, frați și bunici, au părăsit incinta curții nu înainte de a saluta și mulțumi echipei educaționale formată din: sora Mihaela Bălăucă, sora Angelica, sora Lucia Vîrgă, doamnelor: Elisabeta Radu, Georgiana Bogătoiu, Nicoleta Loanță, Maria Scurtu, Ionica Bandrabur, dar și domnului Cristian Ababei, de la Primăria Slănic-Molodva, care s-a ocupat de sonorizarea spectacolului.

Seara s-a lăsat în grabă peste crestele munților și caselor de la poalele Nemirei, aducând cu ea Noaptea, cel mai bun sfetnic al omului, purtătoare de vise dar și de odihnă, pentru că, magia colindului nu s-a terminat odată cu Târgul de Crăciun, abia a început. Puii de om, trebuie să continue în următoarele zile, a binecuvânta casele și instituțiile orașului, cu cele mai frumoase colinde românești.

Ceea ce s-a petrecut la Cireșoaia, a fost întoarcerea în timp al adultului, a retrăirii tainei, mai mult sau mai puțin dezvăluită, a nostalgiei și a refugierii în amintirile din anii copilăriei.

De aceea, avem sarcina morală de a contribui necondiționat la fericirea copiilor noștri, la educația și descoperirea abilităților lor, pentru că, dacă în societate ne dorim copii frumoși, educați, sănătoși, zâmbitori si fericiți, trebuie să investim tot ce avem în acest sens. 

A consemnat Ionica BANDRABUR, promotor cultural, poetă și artistă plastică



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img