România seamana, orice s-ar crede, foarte mult cu Ucraina din anumite puncte de vedere.
In vreme ce rusii dadeau sah la Crimeea si mobilizau forte la granite, noul guvern ucrainian a aflat ca tancurile si masinile armatei nu au baterii si, deci, nu pot fi pornite. Guvernul a mai aflat si ca unitatile de aviatie nu au nici macar combustibil, ca nu exista material militar si ca, in general, Armata tarii se afla intr-o situatie dezastruoasa.
In disperare de cauza, câtiva oligarhi au scos niste milioane de dolari din buzunar si au cumparat kerosen pentru avioane si baterii pentru masini. Apoi au zis ca nu pot suporta singuri inzestrarea Armatei iar Guvernul a infiintat un teledon pentru ca populatia sa doneze câte 50 de centi la fiecare apel.
Lumea se intreaba cum a ajuns tara care avea, acum 20 de ani, al treilea arsenal nuclear al lumii, sa aiba doar 6.000 de militari capabili sa intre in lupta. Explicatia este extrem de simpla: conducerea tarii s-a bazat pe memorandumul semnat cu SUA, Rusia si Marea Britanie, prin care i se garantau frontierele si a neglijat apararea.
Intr-un clasament al salariilor acordate militarilor, Ucraina era pe locul 127 din 150. Fondurile alocate inzestrarii armatei au fost deturnate, Guvernele de la Kiev fiind preocupate mai mult sa-si doteze si pregateasca trupele anti-revolta.
Scenariul vi se pare cunoscut? Situatia din România nu este foarte diferita.
Avem, intr-adevar, câteva mii de militar pregatiti, care au avut misiuni externe. Dar aviatia este inexistenta, apararea antiaeriana este invechita si nu acopera intreg teritoriul, vehiculele blindate si-au demonstrat ineficienta in Afganistan.
In vreme ce conducerea tarii a jonglat cu fondurile destinate Armatei, a reusit sa-si subordoneze politic docrina de aparare. Bani foarte multi s-au alocat serviciilor secrete si Jandarmeriei, dovada ca si in România, ca si in Ucraina, Guvernul se teme mai mult de revolta propriilor cetateni decât de o invazie externa.
Doar facem parte din NATO, nu? Integritatea teritoriala ne este garantata de SUA si de Marea Britanie sI de celelalte tari partenere. Coincidenta: si Ucrainei i s-au garantat granitele si, ghinion!, a ramas fara Crimeea.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.