22 ianuarie 2025

O nouă prelevare de organe în Spitalul Județean. Este prima din acest an

Opt ore în echipă completă în blocul operator. Opt ore în care s-a luptat din nou pentru salvarea de vieți. A altor vieți! Opt ore pline de emoție, dar și de concentrare maximă, profesionalism și coordonare impecabilă. Timp de opt ore, într-una din sălile de operație din Spitalul Județean de Urgență Bacău s-a efectuat o nouă prelevare multiplă de organe. Prima din acest an. Alături de echipe de medici din Iași și București. Cazuri eligibile au mai fost, dar familiile acestora nu și-au dat acceptul. Acum, deschiderea a fost alta. Iar colaborarea, imediată.

Pacientul donator este un tânăr de 18 ani, declarat în moarte cerebrală. Pentru efectuarea prelevării, familia acestuia și-a dat acordul imediat după ce s-a aflat că pacientul nu mai poate fi salvat. S-au prelevat rinichii, ficatul, oase, tendoane, corneea de la ambii ochi. Echipa medicală care a participat la intervenție a fost formată din dr. Bianca Purcărin, medic primar ATI și coordonatorul echipei din Programul de prelevare derulat de Spitalul Județean de Urgență Bacău, dr. Dana Calțaru, medic primar oftalmolog, și asistenții medicali ATI Costel Bârgu, Ecaterina Bica și Olguța Lungu.



Puterea exemplului

„Din punct de vedere medical, cazul nu a fost deosebit. Eu eram de gardă când a venit în urgență, pe 12 noiembrie, iar pe 17 noiembrie a fost declarată moartea cerebrală. Adevărata provocare pentru noi, în astfel de cazuri, care implică eforturi foarte mari, este menținerea în viață a pacientului, a funcțiilor sale vitale, astfel încât să i se poată preleva organele, iar acestea să fie viabile. Partea mai puțin cunoscută însă, pe care trebuie să o știe și să o conștientizeze toată lumea, este cum convingem familia să își dea acceptul de prelevare. Am mai avut anul acesta încă trei cazuri eligibile pentru prelevare, dar ne-am izbit de refuzul familiei. E adevărat că situația este șocantă. E adevărat că e greu de luat o asemenea decizie, dar ar trebui să se înțeleagă că un astfel de gest salvează alte vieți. Că, în fapt, este vorba despre un act de empatie cu umanitatea”, a explicat dr. Valentin Tutunaru, medic primar ATI.

Probabil că aici încă noi, ca nație, mai avem de luptat. Și de acceptat! Să nu mai fim suspicioși, să aveam încredere în sistemul medical, să lăsăm anumite resentimente deoparte. Să fim altruiști, empatici, umani.

„Emoțional, e foarte greu și pentru noi, medicii. Toți suntem părinți, toți avem copii, știm că e greu, dar acum vorbim de un caz în care mama a înțeles din start ce înseamnă un astfel de gest. Și chiar ne-a spus că ar vrea să cunoască pacienții care vor primi organele fiului său, pentru a vedea în ochii lor lumina băiatului ei”, a completat dr. Dana Călțaru, medic primar oftalmolog, cea care a participat la prelevarea corneei.

„Familia, în mod special mama acestui băiat, a fost foarte receptivă în a-și da acordul de prelevare. Deși i-a fost greu, dată fiind suferința prin care trece urmare a morții copilului său, a decis să îi doneze organele pentru a salva și alte vieți. Îi mulțumim public pe această cale. Este un exemplu pentru toți”, a conchis dr. Bianca Purcărin.

Rinichii, ficatul și corneea au fost deja transplantate, cu succes, în Centrul din Iași, iar tendoanele și oasele au ajuns la București.

Spitalul Județean de Urgență Bacău este inclus în Programul Național de Prelevare de 6 ani, iar anul trecut a obținut reacreditare pentru următorii 5 ani. Până cum s-au efectuat astfel de intervenții în peste 10 cazuri.
În ultimii cinci ani numărul donatorilor de organe s-a redus dramatic, la nivel național. De la 138 de donatori cât au fost în 2014 s-a ajuns la 65, număr înregistrat atât în 2017, cât şi în 2018, potrivit Agenției Naționale de Transplant. Anul acesta, până în luna martie, au fost doar zece prelevări în întreaga țară. Asta în timp ce pe listele de așteptare de transplant sunt peste 5.000 de persoane.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img