La Moinești se scrie în aceste zile o nouă pagină de istorie. Istoria medicală a orașului, istoria unei manifestări de elită – Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești, ajunsă deja la a XIII-a ediție.
Dacă ieri, joi, 28 iunie, în prima zi a manifestărilor, s-au derulat primele sesiuni științifice, primele demonstrații operatorii transmise live, dar și „Ziua asistentului medical”, astăzi, 29 iunie, a fost ziua de foc: reuniuni, peste 800 de invitați, operații, sesiuni, comunicări științifice.
Întreaga manifestare se derulează sub patronajul Societății Române de Chirurgie, Academiei de Științe Medicale, Uniunii Medicale Balcanice, alături de Universitatea de Medicină și Farmacie UMF „Gr.T.Popa” Iași și Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.
Comitetul de organizare este format din prof. univ.dr. Adrian Cotîrleț – managerul Spitalului Municipal de Urgență Moinești, prof.univ.dr. Eduard Apetrei – de la Academia de Științe Medicale din România și președintele Secției de Medicină Internă, prof. univ. dr. habil. Tatiana Dobrescu – prodecan la Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, șef lucrări habil. Camelia Diaconu – președinta Uniunii Medicale Balcanice și asist. Minodora Chicea – președinta filialei Bacău a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, a Moașelor și Asistenților Medicali din România.
„Sunt pentru a cincea oară aici, în Moinești. Ca de obicei, este o reuniune medicală de succes. Societatea Română de Chirurgie trebuie să aibă o relație bună nu numai cu marile centre universitare, ci și cu centrele chirurgicale județene și municipale. Iar Spitalul Municipal de Urgență Moinești este un exemplu, în acest sens, chiar și, poate, pentru unele spitale universitare. Este un spital care are aproape toate compartimentele necesare unei medicine de urgență, foarte bine administrat de profesorul doctor Adrian Cotîrleț, dovadă că omul sfințește locul, bine dotat, atât cu aparatură, cât și cu cadre medicale de specialitate, încât a ajuns un centru medical de referință pentru toată partea aceasta a Moldovei, iar dovadă în acest sens este faptul că vin aici să se opereze pacienți nu numai din Moinești și din întreg județul Bacău, ci și din județele limitrofe. Acest lucru arată nivelul ridicat al asistenței medicale de aici, din acest spital.”
prof.dr. Silviu Constantinoiu, președintele Societății Române de Chirurgie, șeful Clinicii de Chirurgie generală și esofagiană a Spitalului Clinic „Sf.Maria” București
„Particip la această manifestare științifică de mare anvergură pentru a treia oară consecutiv. Este realmente o bucurie și o plăcere să fiu aici și de data aceasta, dar alături de organizatorii întregului eveniment. Anul acesta, la invitația și la propunerea profesorului dr. Adrian Cotîrleț, managerul acestui spital, Zilele Medicale sunt organizate în parteneriat cu Uniunea Medicală Balcanică, una din cele mai vechi organizații profesionale a medicilor din țările balcanice. Ea a fost înființată în 1932, la inițiativa unui medic român, dr. Mitică Popescu Buzeu, care a fost secretarul general al Societății Române de Urologie.
Aici, acum, în Moinești, am asistat la o serie de prezentări științifice de înaltă calitate și cred că multe dintre aceste lucrări își vor găsi locul sub formă de articole în paginile revistei oficiale a Uniunii Medicale Balcanice – Archives of the Balkan Medical Union – o revistă internațională distribuită pe toate continentele lumii.”
dr. Camelia Diaconu, președinta Uniunii Medicale Balcanice, șef lucrări habil. la UMF „Carol Davila” București, medic primar medicină internă și cardiologie la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București
Invitați de seamă și în acest an
Sunt în aceste zile în Moinești și reprezentanți de la Ministerul Sănătății (prin secretarul de stat conf. dr. Corina Silvia Pop), medici, academicieni, profesori doctori din mari clinici universitare din București, Iași, Bihor, Cluj-Napoca, Suceava, Oradea, Piatra Neamț, reprezentanți de la Colegiul Național al Medicilor din România (prin dr. Gheorghe Borcean, președinte, și prof.dr. Vasile Astărăstoae, past president), de la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (dr. Vasile Cepoi, președinte), de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (Marius Savin, președinte, și Dan Stoica, director executiv), directori și medici de la toate spitalele din țară, dar și din județul Bacău, colaboratori, primari din comune limitrofe, autorități locale și județene, parlamentari și europarlamentari. De asemenea, au onorat invitația medici din Franța, Spania, Italia, Republica Moldova, Ucraina, Israel, de la clinici și spitale precum Hadassah Medical Center, Spitalul Clinic Municipal Chișinău, Spitalul Raional Edineț sau Spitalul Raional din Noua Suliță (Ucraina, Regiunea Cernăuți).
„Este o onoare pentru mine să fiu aici și că sunt invitată. De anul trecut mi-am dorit să particip la aceste manifestări medicale de înaltă ținută, dar nu am fost în țară. Acum, iată, visul mi s-a împlinit. De data aceasta mi-am schimbat ruta. Trebuia să fiu la Sofia, în Bulgaria, dar mă bucur că am ales să fiu aici, la Moinești. Am vrut să fiu aici nu ca să laud ce văd în acest spital, pentru că sistemul nu a făcut nimic pentru acest spital, ci spitalul a făcut pentru sistem, evident, prin meritul celor de aici. Am vrut să fiu aici să îl rog pe domnul doctor Adrian Cotîrleț să fie vârful de lance în ceea ce urmează să se întâmple în materie de reformă în ceea ce va fi rețeua spitalelor din România și, în mod special, în regiunea de Nord-Est. De ce? Pentru că aici am găsit medicină practicată la înalt nivel și un management performant de spital. Vă felicit.”
conf. dr. Corina Silvia Pop, secretar de stat în Ministerul Sănătății, de la Compartimentul documente clasificate șu Unitatea de implementare și coordonare proiecte
„E o mare plăcere pentru mine de fiecare dată când vin la Spitalul Municipal de Urgență Moinești. Cunosc foarte bine spitalul, cunosc oamenii de aici, cunosc performanțele lor, cunosc dotarea și perspectivele acestei unități medicale. Dde fiecare dată când vin aici găsesc și lucruri noi. Condițiile de aici sunt excepționale, nu știu câte spitale din țară beneficiază de atâtea dotări tehnice pentru a realiza o chirurgie de mare performanță și o medicină de mare performanță. Ne revedem aici, la aceste manifestări, cu bucurie, medici din toată țara și de peste hotare, ca să împărtășim din experiența noastră, să vorbim despre performanțele din medicină.
Anul acesta, în lucrările prezentate se pune accent și pe cercetarea medicală. Iată, o noutate despre care vorbeam. E foarte important. Pentru că cercetarea în medicină trebuie să existe, este mai mult decât facem noi, medicii, este ceea ce facem în plus, ceea ce depășește standardul meseriei noastre și dă calitatea atribuțiilor noastre profesionale. Performanțele în cercetare duc de fapt la performanțe în activitatea medicală de zi cu zi.”
prof.univ.dr. Dan Ungureanu, șef Clinică Chirurgie Generală Spitalul Universitar CF Witing București, președintele Senatului Universității „Titu Maiorescu”
„De fiecare dată când vin aici, în Moinești, la spitalul de aici, mă simt ca acasă. Vin mereu cu mare plăcere. Nu spun asta întâmplător, sau ca o vorbă de bună-voință, ci pentru că sunt foarte fericit pentru realizările doctorului Adrian Cotîrleț, de aici, de la spital. Este foarte adevărat că doctorul Cotîrleț m-a socotit un fel de mentor de-a lui și eu mă bucur că nu a uitat niciodată asta. E adevărat că l-am îndemnat mereu să nu părăsească lucrurile deja înfăptuite, l-am sfătuit ce să facă. Tradiția pentru noi înseamnă foarte mult. Eu am lucrat 47 de ani în secția de Chirurgie din Piatra Neamț, pe care am și condus-o 26 de ani. Acolo, în Piatra Neamț, am realizat 37 de Reuniuni ale Chirurgilor din Moldova, anul trecut, a 38-a ediție, a fost aici, în Moinești, iar anul acesta va fi la Bârlad. Sper să o prind și pe a 40-a.
Spuneam că sunt fericit pentru ce văd că a făcut doctorul Cotîrleț aici, la Moinești, într-o localitate mică, văd lucruri extraordinare și că medicina practicată aici a progresat foarte mult. A fost foarte tenace, lucru care nu este deloc ușor, este și un bun manager de spital, iată că acum este deja și la a XIII-a ediție a acestor manifestări științifice. Îl felicit și sunt tare mândru de el.”
academicianul Virgil Răzeșu, doctor în medicină, medic chirurg, „părintele” Reuniunilor Chirurgilor din Moldova, membru al Academiei de Științe Medicale
„Pentru început aș vrea să îmi cer scuze că nu vorbesc în limba română, dar promit că la întâlnirile viitoare o voi face. Aș vrea să mulțumesc organizatorilor că mi-a oferit ocazia de a participa la aceste manifestări, de a fi aici și de a prezenta câteva dintre activitățile clinice și științifice pe care le desfășurăm în Centrul Medical Hadassah și, de asemenea, să aflu despre activitățile medicale ce se desfășoară aici, în spitalul din Moinești, în mod special, dar și în România, în general. Am avut deja câteva discuții cu doctorul Cotîrleț pentru a găsi modalități de a crea și dezvolta anumite colaborări între cele două spitale și nu numai, pe diferite domenii medicale. Mult succes.”
dr. Eyal Mishani, directorul Institutului de Medicină Nucleară de la Hadassah Medical Center (Israel)
„Mulțumesc pentru invitație domnului doctor Cotîrleț, directorul acestui spital, îi mulțumesc că mi-a dat ocazia să prezint și eu o lucrare la sesiunile științifice din această manifestare. Atunci când l-am cunoscut, acum două zile, am realizat că am de a face cu o persoană foarte entuziastă și tenace, care a reușit să ridice și dezvolte acest spital din Moinești. Un spital actual, modern, pe care l-am vizitat și în care am văzut că se desfășoară medicină adevărată.”
dr. Luciano Poli, Spitalul din Pisa (Italia)
„Noi ne ocupăm și de acreditarea medicală a spitalelor. Este autoritatea care a preluat activitatea Comisiei Naționale de acreditare a spitalelor, pentru a extinde procesul de implementare a managementului calității în toate categoriile de asistență medicală. Îi mulțumesc domnului doctor Cotîrleț că m-a invitat, îl felicit pentru ce a făcut. Vreau să precizez doar că Spitalul Municipal de Urgență Moinești este unul dintre spitalele model pe care noi le avem în vedere atunci când analizăm calitatea serviciilor medicale de sănătate. Îi doresc succes în continuare în tot ceea ce va face”, a spus și dr. Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate
„Colaborarea dintre Institutul de Boli Cardiovasculare Iași, a Clinicii de Cardiologie Medicală pe care o conduc și Spitalul Municipal de Urgență Moinești este una de tradiție, iar participarea la această manifestare, care a devenit de la an la an multidisciplinară, este, aș putea spune, tot una de tradiție. Apreciez acest spital, care este foarte bine organizat, care se preocupă să arate bine, care oferă și servicii medicale pe măsură.”
prof.univ.dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, șeful Clinicii de Cardiologie Medicală din Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, profesor universitar la UMF „Gr.T.Popa” Iași, medic primar medicină internă și cardiologie, doctor în științe
Președintele Agenției Naționale de Transplant: „Moineștiul ar trebui să fie nu numai un centru de prelevare de organe, ci și de transplant”
Prezent în Moinești pentru a susține masa rotundă cu tema „Donarea și transplantul de organe în România”, prof. dr. Radu Deac, președintele Agenției Naționale de Transplant, cel care a realizat primul transplant cardiac din România, a propus managerului Spitalului Municipal de Urgență Moinești să facă demersuri pentru a transforma unitatea nu numai într-un centru de prelevare de organe, cum este deja de mai bine de 4 ani, ci și într-un centru în care să se efectueze operații de transplant.
Tema principală: cercetarea medicală
Tema din acest an a lucrărilor prezentate este una de mare actualitate: „De la cercetarea științifică la practica medicală bazată pe dovezi.” O temă de mare interes pentru toți participanții, dar și de prezentare a ultimelor cercetări științifice atât din țară, cât și din străinătate.
„Am ales această temă în colaborare cu Uniunea Medicală Balcanică, care face parte din Comitetul de Organizare al acestor manifestări. Este o temă de mare actualitate. Departamentul de Cercetare Medicală din Spitalul Municipal de Urgență Moinești a fost înființat în 2008. Suntem singurul spital municipal din țară care deține un astfel de departament. Teme de cercetare sunt și au fost mereu în acest spital. În momentul de față avem în lucru un studiu clinic multicentric pe acid tranexamic pe hemoragia digestivă superioară, deci studiul unui medicament care se face împreună cu cinci spitale din Anglia, Franța, Italia, Spania și Portugalia.”
dr. Andrei Zală, fiziokinetoterapeut doctorand, șeful Departamentului de Cercetare Medicală din Spitalul Municipal de Urgență Moinești
21 de operații
În cele două zile cât are loc acest eveniment s-au efectuat și 21 de operații demonstrative transmise live, pe pacienți cu vârste cuprinse între 17 și 88 de ani, diagnosticați cu probleme medicale complexe din specialitățile chirurgie generală, chirurgie oncologică, chirurgie laparoscopică, ginecologie, ortopedie-artroscopie și oftalmologie. 6 dintre aceste operații s-au făcut în colaborare cu Clubul „Rotary”, care a oferit sprijin financiar pentru unii dintre pacienții cu o situație materială deosebit de grea și care fost supuși intervențiilor de chirurgie laparoscopică și de operații de cataractă.
Un punct important pe agenda de organizare de vineri a fost și Masa rotundă cu tema „Dezvoltarea turismului medical în România”, dar și cea cu tema „Strategia Națională 2017 – 2020 în Sănătate” a Asociației Spitalelor din România, la care au participat peste 80 de manageri de spitale din întreaga țară.
Medici premiați
A fost, în paralel, și o sesiune științifică de Kinetoterapie, care a avut loc în aula la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, dar și o sesiune științifică dedicată medicilor rezidenți, în sala 2 de conferințe a spitalului din Moinești, unde cea mai bună lucrare (din cele 8 selecționate) a fost și premiată în mod festiv pentru a încuraja cercetarea și practica medicală de la începutul carierei de doctor. A primit aplauze la scenă deschisă, felicitări, o plachetă aniversară și un premiu în bani medicul rezident de medicină internă Diana Belciu, de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca București, pentru lucrarea „Diselectrolitemie iatrogenă la pacienta cu acromegalie”.
Tot la ceas festiv au fost premiați de către dr. Adrian Cotîrleț, alături de prof. Neculai Breahnă, viceprimarul Moineștiului, doi medici ai Spitalului Municipal de Urgență Moinești, aflați în prag de pensionare, pentru dăruirea lor în activitatea medicală de peste 35 de ani în această unitate sanitară de renume, respectiv dr. Marian Stănescu – medic specialist Radiologie și dr. Adrian Purcărin – medic primar Balneofizioterapie.
„Ne bucurăm că și la această ediție am fost onorați de prezența unor oameni deosebiți din medicina românească, dar și din medicina de peste hotare, din Franța, Spania, Italia, Israel, din Republica Moldova și Ucraina. Suntem mulțumiți de cum s-au desfășurat lucrările, conferințele, demonstrațiile operatorii, pacienții sunt foarte bine. Putem spune, fără lipsă de modestie, că și la această a XIII-a ediție vorbim de o reușită. Ne bucurăm că am fost la înălțimea așteptărilor oaspeților noștri, unii dintre ei pentru prima oară veniți aici, la spital, aici, în Moinești. Vom fi de luni, imediat, în pregătiri pentru cea de a XIV-a ediție a acestei manifestări. Vrem să păstrăm tradiția.”
prof.univ.dr. Adrian Cotîrleț, managerul Spitalului Județean de Urgență Moinești
Sâmbătă, 30 iunie, este ultima zi a manifestărilor, în care se vor susține alte sesiuni științifice și workshop-uri, între orele 9.00 – 15.00.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.