1 ianuarie 2025

  O nouă invitație la drumeție, în zona montană a județului Bacău

Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău (SPJPTCAS), invită pasionații de drumeții pe un alt traseu montan, recent amenajat, marcat și omologat.

Este vorba despre unul dintre cele treisprezece noi trasee montane, toate aflate pe raza teritorială a comunei Asău, atât în Munții Tarcău-Goșmanu, cât și în Munții Ciucului.



De data aceasta, este vorba despre un traseu mai dificil (din Munții Tarcău-Goșmanu), care pleacă din incinta Mănăstirii Stirigoi (comuna Zemeș), marcat cu bandă galbenă, cu o lungime de aproximativ 29,5 km, ce străbate culmile munților și ajunge la sosire, în centrul comunei Asău. Timpul de parcurs este de 9-10 ore, altitudinea maximă de 1.197 m, traseul fiind accesibil în toate anotimpurile. De asemenea, acesta este pretabil a fi folosit și cu bicicleta de tip  MTB (Mountain Bike).

Principalele atracții sunt comuna Asău, Culmea Runcu Stânelor, Mănăstirea Stirigoi.

,,La întâlnirea munţilor Neamţului cu cei ai Bacăului, la o altitudine de peste 1.250 de metri, într-un loc în care petrolul e mai uşor de găsit decât apa, fiinţează un loc al lui Dumnezeu. După planta otrăvitoare ce creşte doar aici, numită stirigoaie, localnicii au numit şi mănăstirea – Stirigoi. Aşa a fost cunoscută încă de la începuturi. Se vorbeşte despre această aşezare din secolul al XIX-lea, dar acest loc a fost o adevărată vatră sihăstrească din timpuri pe care nici istoria nu şi le mai aminteşte. Afirmaţia este întărită de existenţa, până astăzi, a trei chilii călugăreşti săpate în munte”, se arată pe site-ul ,,doxologia.ro”, în articolul ,,Mănăstirea dintre sonde – Înălţarea Domnului, Stirigoi”, autor Nicolae Pintilie.

Drumețiile în acești munți necesită condiție fizică generală bună, traseul fiind unul dificil datorită lungimii lui, echipament adecvat (încălțăminte cu talpă aderentă, pelerină de ploaie, rucsac, apă și alimente etc).

Punctul de întâlnire pentru intrarea în traseu va fi în centrul comunei Asău, miercuri, 19 iunie 2024, ora 8.00.

Locurile sunt limitate, iar cei ce se înscriu trebuie să aibă experiența montană necesară.

Pentru informații suplimentare și programare, persoana de contact va fi Olivian Darie – inspector de specialitate în cadrul SPJPTCAS Bacău.

Informații tehnice despre toate cele douăzeci și două de trasee din zona montană a județului Bacău, pot fi accesate pe site-ul SPJPTCAS Bacău www.turism-bacau.ro, la https://turism-bacau.ro/muntii-tarcau-gosmanu/, https://turism-bacau.ro/muntii-ciucului/, https://turism-bacau.ro/trasee-montane/. De asemenea, acestea se regăsesc și pe pagina de Facebook a SPJPTCAS Bacău, la https://www.facebook.com/turismbacau2016, cât și pe aplicația Visit Bacău.

Romulus-Dan BUSNEA

Foto: Olivian DARIE

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img