Guvernul a aprobat o hotărâre care prevede că, începând cu luna iulie 2020, se rescriu cipurile cardurilor naționale de asigurări de sănătate emise până la data de 31 decembrie 2014. Prin acest procedeu, termenul de valabilitate al acestor carduri se va prelungi încă 7 ani de la data rescrierii certificatului.
Această reglementare vine în contextul în care valabilitatea certificatelor inscripționate pe cardurile naționale de asigurări de sănătate ar fi expirat în anul 2020 pentru foarte mulți beneficiari, în jur de 4,2 milioane de carduri la nivel național, urmând ca în anul 2021 să expire alte 10 milioane de carduri. Hotărârea aprobată de Guvern degrevează bugetul Ministerului Sănătății pentru anii 2020 – 2021 de cheltuielile de tipărire a cardurilor a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum și bugetul Fondului național de asigurări sociale de sănătate de cheltuielile aferente distribuției acestora.
„Practic se reactualizează instant microcipul cardului, iar validarea lui se va face pe loc, imediat când acest card este introdus într-un cititor, la orice furnizor de servicii medicale. Rescrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face în mod automat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului sau a asiguratului. Măsura este valabilă pentru toate cardurile de acum încolo, imediat după expirarea lor, iar cele noi vor fi emise direct pentru 7 ani”, a explicat Dan Stoica, director la Casa Județeană de Sănătate Bacău.
ATENȚIE! Așadar, important este să se știe că toate cardurile care sunt acum în circulație vor fi în continuare valabile. Nu trebuie aruncate! Li se va prelungi valabilitatea încă 7 ani, direct în sistemul de validare, pe același card, prin actualizarea cipului încorporat. Nu se emit altele noi!
IMPORTANT! Prelungirea valabilității cardurilor naționale de sănătate nu înseamnă și obligativitatea validării serviciilor medicale cu acestea. Rămâne în continuare valabil ordinul prin care pe perioada stării de altertă și 90 de zile după încetarea ei, toate serviciile medicale oferite de furnizorii din sistemul sanitar (inclusiv trimiterile în ambulatoriul de specialitate și la BFT) pot fi asigurate FĂRĂ validarea lor cu cardul de sănătate.
La nivelul județului Bacău sunt în prezent active peste 480.000 de carduri. Dintre acestea, 391.838 ar fi expirat pe 30 septembrie, iar 32.089, pe 31 octombrie. Zilele acestea, urmează să vină alte 10.000 de carduri noi, pentru asigurații care au împlinit între timp 18 ani sau au intrat în câmpul muncii.
Persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani sau care devin asigurați conform prevederilor legale primesc aceste carduri direct la domiciliu, fără a depune în prealabil vreun document la Casa de Sănătate sau la medicul de familie. Pe card sunt vizualizate numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul național de asigurări de sănătate, numărul de identificare al cardului și data expirării. Cardurile naționale sunt valabile numai pe teritoriul României.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.