22 decembrie 2024

ADIS se concentrează pe „colectarea reciclabilelor”

O nouă bătălie în zona deșeurilor

Abia la sfârșitul lunii iulie, consilierii județeni au aprobat cotizația pentru 2019 la patrimoniul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS), al cărei membru este Județul Bacău. Cotizația datorată și aprobată este de 1.000.000 de lei. Dacă ar fi virat mai devreme suma respectivă, toți banii ar fi ajuns la executor, a precizat Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean (CJ) și al ADIS.

„Suntem la zi, chiar puțin în avans cu plățile în sensul că factura lunii mai a fost plătită la operator, ea având termen la sfârșitul lunii august. Acum ne concentrăm pe activitățile de monitorizare privind colectarea reciclabilelor și v-aș ruga și pe dumneavoastră, în aria dumneavostră de competență, să vă implicați în această activitate”, a spus Sorin Brașoveanu, adresându-se consilierilor județeni.



Personalul ADIS este insuficient, dar „se va umbla la organigramă” în lunile viitoare. În urma implicării primarilor au apărut unele îmbunătățiri, susține președintele CJ Bacău, dând drept exemplu comunele Măgirești, Mânăstirea Cașin și Sascut. Targetul la reciclabile este de 15% din cantitatea totală de deșeuri menajere. „Azi, am reușit performanța de a fi, undeva, la 1,5, dar trebuie să se implice fiecare dintre noi și fiecare cetățean. Căutăm și alte surse de finanțare, alte proiecte care să completeze acest serviciu, Sistemul de management integrat al deșeurilor”, a precizat Sorin Brașoveanu.

Selectiv înseamnă „mai ieftin”
Vă amintim că la începutul anului a fost aprobat un act adițional la contractul cu Romprest SA, act care prevede „plata la cantitate” și un tarif unic pentru ridicarea gunoiului menajer: 318,41 lei/tonă. Propunerea de a actualiza planul de evoluție a tarifelor și de a se face „plata la cantitate” a venit de la primari și a fost aprobată de consiliile locale și de CJ Bacău. Același document conține și o modificare care vizează „reciclabilele”, pentru care tariful a crescut de la 65,14 lei/to în urban și 110,29 lei/to în rural la un tarif unic de 2.654,82 lei/to. Actul adițional stabilește că ori de câte ori va crește cu 20% cantitatea de deșeuri reciclabile și biodegradabile colectate dintr-o localitate, tariful va scădea proporțional. În final, „reciclabilul va costa zero”, explica Bogdan Seto, director al ADIS la vremea aceea. Aceste sunt motivele pentru care președintele CJ Bacău i-a invitat pe consilieri, dar și pe cetățeni să depună eforturi pentru creșterea cantității de deșeuri reciclabile care se colectează din fiecare localitate. E mai sănătos pentru noi și pentru mediu în general, dar și mai ieftin să colectăm selectiv.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img