27 decembrie 2024

O noapte pentru a canta lumina: Invierea Domnului

Dupa aceste zile preasfinte când meditam asupra patimirii Domnului si Mântuitorului nostru Isus Cristos, care sufera si moare pentru pacatele intregii umanitati, vine o noapte minunata, când se aude acest strigat plin de bucurie: „Tresaltati de bucurie, voi ingerilor, ostire cereasca… Bucura-te si tu, pamântule, invaluit in atâta lumina… Tresalta de bucurie, Sfânta Maica Biserica impodobita cu splendoarea luminii…”.
Aceasta este invitatia pe care o primim in noaptea Pastelui, a invierii Domnului, noaptea care invinge frica din inima si elibereaza sufletul de tristete.
De ce atâta bucurie? „Aceasta este noaptea in care odinioara i-ai scos pe parintii nostri, pe fiii lui Israel din Egipt. Aceasta este noaptea care a risipit intunericul pacatului. Aceasta este noaptea in care Cristos rupând legaturile mortii se inalta biruitor din adâncuri”. Pentru noi, crestinii, sensul intregii istorii umane este chiar aceasta scânteie de viata: Cristos cel Inviat!
Viata este asteptarea unei primaveri, garantata de o prima raza de lumina: Cristos cel Inviat! Credinta noastra nu este un entuziasm naiv care accepta primul basm povestit; nu este o adeziune fara simt critic la ceea ce ambientul religios ne-a oferit. Credinta noastra se aprinde in fata faptelor care ne obliga sa reflectam in mod serios si in fata marturiilor pecetluite cu sânge, cu suferinta, cu sacrificiu. Credinta noastra inmugureste in fata roadelor care nu pot fi nascute de o minciuna si in fata minunilor care ofera o garantie deplina de credibilitate. Pentru aceasta, spunem: Cristos a inviat! Un viitor nou se naste, o viata mai frumoasa, o viata de inviere pentru ca Isus Cristos a inviat!
Ne simtim legati de Cristos. De fapt am fost botezati in Cristos: am fost scufundati in viata sa, in istoria lui, in calea lui. Botezul este un dar mare, dar asteapta un raspuns; botezul este un har splendid, dar asteapta o adeziune; botezul este un inceput minunat, dar asteapta un drum. In noaptea Pastelui sa reinnoim promisiunile de la botez: promisiuni si angajamente de raspuns, de adeziune, de drum. Sa renuntam la pacat; sa renuntam la materialismul de astazi, la viata risipita pentru a trai in mod egoist si nu traita pentru a implini binele; sa renuntam la seductiile raului: la sclavia banului si a sexului, la violenta, la razbunare, la orgoliu, la mândrie, la idolatria bunastarii; sa renuntam la Satana, semanator de discordie, inselator al constiintelor prin intermediul lucrarii atâtor persoane care raspândesc raul si minciuna; sa reinnoim credinta noastra in Dumnezeu, Tata plin de milostivire; in Isus, Dumnezeu venit in mijlocul nostru, frate, calauza si inceput al lumii noi ce va veni; in Duhul Sfânt care ne face Biserica, care ne face popor plin de speranta, ne face sa mergem in legatura iubirii.
Angajamentele baptismale, reinnoite in noaptea Invierii, sunt Pastele nostru, trecerea noastra de la moarte la viata, pasul nostru catre Inviere.
O, Doamne, noi te asteptam in fiecare zi, in ciuda faptului ca suntem nedemni. Si toata iubirea pe care putem sa o stoarcem din inimile noastre devastate va fi pentru tine, cel crucificat, cel care ai fost chinuit pentru iubirea pe care o ai pentru noi si acum ne chinui cu toata puterea iubirii tale sigure.
Pr. Marius Dumea,
vicar Parohia Catolica „Sf. Nicolae” Bacau

Programul Sfintelor Liturghii de Paste



In Noaptea de Inviere, ceremoniile religioase la cele trei biserici romano-catolice din municipiu: Ss. “Petru si Paul”, “Fericitul Ieremia” si “Sfânta Cruce” incep la ora 21, cu sfintirea focului. In Ziua de Inviere se respecta program dumincal de liturghii, iar in a doua, respectiv a treia zi a Pastelui slujbele au loc la orele 9, 10.30 si 18. (A.G.)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img