22 ianuarie 2025

O maladie a secolului nostru, singurătatea

Lider de opinie foarte influent în lume la ora actuală, Noreena Hertz, considerată a fi și una dintre cele mai puternice voci feminine ale zilelor noastre, a scris o lucrare foarte interesantă, intitulată „Secolul singurătății”, despre care celebrul economist Nouriel Roubini afirmă că va deveni clasică. Cartea a apărut la Editura Humanitas  și îmi propun să o citesc cât mai curând. Deocamdată, ca să-mi fac o idee, am parcurs un interviu cu autoarea, acordat lui Cristian Pătrășconiu și publicat în „România literară”.

Urmărindu-i răspunsurile, m-au atras directețea, sinceritatea și persuasiunea cu care vorbește această doamnă despre felul în care oamenii pot să refacă, dacă au voință, determinare, multe dintre legăturile care-i țineau aproape și care nu mai arată deloc bine în zilele noastre.  Eminentă specialistă în științele economice, având totodată solide cunoștințe de sociologie, antropologie, comunicare, om de televiziune foarte apreciat, cu o prezență carismatică, activă atât în Marea Britanie cât și în SUA, Noreena Hertz spune răspicat lucrurilor pe nume. În primul rând, afirmă că distanțarea socială din timpul pandemiei a agravat foarte mult starea oamenilor, cărora nu le priește deloc izolarea, e împotriva naturii lor. În cercetarea ei demonstrează cu multe argumente cum singurătatea afectează sănătatea psihică a oamenilor, dar nu numai atât, pentru că de suferit au și economia, și democrația, creșterea nivelului de singurătate, de izolare a oamenilor având drept efect direct intensificarea curentului populist de dreapta.



„Ei bine, asistăm adesea, pe fondul ascensiunii partidelor de orientarea populistă, la discursuri extrem de cinice, la retorica împărtășirii ipocrite a acestui sentiment al persoanei uitate: «noi te auzim, noi te înțelegem»; este un discurs politic periculos, pentru că e făcut în cheia unui populism evident, care s-a răspândit peste tot în lume”.  Pune apoi în lumină teatralitatea acestor discursuri care manipulează sentimentul de singurătate al oamenilor, dându-le iluzia că vor fi scoși din situația de marginalizați și că vor intra într-o comunitate cu aceleași credințe, valori. În carte sunt analizate mai multe aspecte ale acestei adevărate maladii, singurătatea, pe care oamenii atinși de ea încearcă să o îmblânzească, să-și ușureze starea, luându-și un animal sau „închiriind” prieteni, o practică tot mai răspândită în unele state, mai ales în Asia unde, contra cost,  poți beneficia de compania unui robot social. Astfel că Noreena Hertz folosește expresia de „economia singurătății”. Desigur, problema închirierii unui prieten este una discutabilă și foarte delicată, pentru că acest sentiment nobil presupune dezinteres, generozitate, afecțiune, reciprocitate. Eu cred în imposibilitatea cumpărării prieteniei, formele actuale oferite de dezvoltarea tehnologiei fiind niște simple surogate.

Nu voi încheia fără a mă referi la cultură, una dintre soluțiile prin care singurătatea poate fi învinsă. Și, în sensul acesta m-a impresionat reacția unui premier din Buenos Aires, care, citind  „Secolul singurătății”,  a trecut imediat la fapte, a luat adică măsuri concrete, și anume a eliberat tinerilor un Card Cultural, care le permite acestora să frecventeze evenimente, activități culturale împreună cu alți colegi. Lucruri, acțiuni palpabile, de ele este nevoie în lupta  împotriva singurătății, un adevărat flagel al acestui secol. Noreena Hertz îndeamnă oamenii să-și părăsească pasivitatea și să susțină, fiecare după propriile puteri, inițiative personale, locale, mici afaceri, ateliere, în fine, tot ce ține de viața într-un cartier, și de locurile în care se pot aduna oamenii ca să se întrajutoreze și mai schimbe câteva vorbe, să socializeze cum se spune.

Cum evenimentele culturale sunt un fericit prilej de a fi împreună, în cadrul unor întâlniri cu scriitori, artiști, nu uitați că în aceste zile puteți ieși din case pentru a participa la Festivalul Național „George Bacovia”, care este în plină desfășurare.

Carmen MIHALACHE

 

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img