15 noiembrie 2024

O lucrare care editeaza o parte din memoria Bacaului. Restaurantul Parc … intr-o biografie

In anul 1964 a fost construit un nou local, in stil modern, care s-a numit Restaurantul „Parc”. A devenit si a ramas cel mai iubit si frecventat local din municipiul Bacau. La inceput, unitatea se compunea dintr-o sala mare, un bar de noapte, o terasa descoperita si o gradina de vara. A fost inaugurat la data de 23 august 1964, când a avut acces marele public…

Astfel isi incepe monografia despre Restaurantul Parc prof. Ioan C. Ciobanu, autor. O monografie de colectie, un album de poze vechi si noi, amintiri, revederi, chefuri, suete culturale. O lucrare despre Bacaul vechi si Bacaul nou, despre o institutie reprezentativa a orasului, care in timp a devenit o adevarata oaza nu numai de consum, ci si de creatie si de afirmatie, asa cum a precizat si prof. Ion Diaconita, invitat la lansarea cartii, joi, 17 octombrie, alaturi de scriitori, universitari, patroni de alte restaurante, directori, jurnalisti. O carte-document care prezinta restaurantul de la inaugurare si pâna in prezent, in care cuvintele autorului ne trimit spre vremurile când aici se serveau mâncaruri reci, fripturi, mici si bauturi de toate felurile, unde in anii ’75 s-au montat si tancuri de desfacere a berii la halba, unde mai tot timpul a existat o orchestra.



„Green Park” va implini in curând 50 de ani de la infiintare. Aflam astfel ca aici au avut loc diverse petreceri, ca aici a fost locul de intâlnire pentru mari personalitati care i-au calcat pragul (printre ei Ion Bogza sau Ion Voicu), dar si pentru fotbalisti, hadbalisti, ziaristi, scriitori, poeti, ofiteri si subofiteri, studenti si elevi. Tot aici, multi ani dupa deschidere, au fost oferite mesele festive pentru delegatiile straine (Coreea sau Ungaria) care treceau prin Bacau.

Toate aceste evenimente sunt trecute si in Cartea de Onoare a acestei unitati, deschisa inca din 1964 si asezata acum la loc de cinste de actualii patroni. Ultimele pagini ale cartii sunt dedicate celor care au fost la cârma restaurantului, in timp, respectiv Vasile Gunea, Gheorghe Elisei, Andrei Bejan, ec.dr. Emilian Rusu, Vasile Popa, Dumitru Bixadi.
Monografia prof. Ion C. Ciobanu este prima si singura, din pacate, care trateaza deschis, amplu si aprofundat viata unui restaurant emblema din Bacau.

„Este singurul restaurant din Bacau care, desi renovat si modernizat in interior, si-a pastrat fizionomia de când a fost construit. Nu cred ca existra bacauan ca in viata lui, macar o data sa nu fi intrat in acest restaurant, cu o evolutie frumoasa, mai ales datorita celor care l-au condus si il conduc acum.”
prof. Ioan C. Ciobanu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014