Încă din 2018, Ministerul Mediului a propus printr-o OUG modificarea şi completarea Legii deşeurilor şi a Legii privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje. Legea a intrat în vigoare acum patru zile, pe 31 martie 2019, şi stipulează ca, pe lângă preţul produsului, cumpărătorul trebuie să achite şi 0.50 lei pentru ambalajul respectivului produs sau să dea la schimb un ambalaj de acelaşi tip, în stare bună. Ca să îşi recupereze garanţia, clienţii trebuie să prezinte bonul fiscal care face dovada cumpărării. Asta înseamnă că toate bonurile fiscale pe care este inscripţionată garanţia vor trebui păstrate până ce se va cere returnarea banilor.
Cei care nu vor să plătească garanţia vor putea da la schimb un ambalaj de acelaşi tip. Cu alte cuvinte, românii se vor duce la supermarket cu sacoşa de ambalaje, dar numai la magazinele de unde au achiziţionat produsul.
Operatorii economici care comercializează cu amănuntul produse ambalate în ambalaje reutilizabile sunt obligaţi să informeze consumatorii asupra valorii garanţiei băneşti şi asupra sistemului de preluare a ambalajelor respective; să primească la schimb ambalajele reutilizabile ale produselor comercializate care sunt într-o stare corespunzătoare pentru a fi reutilizate; să organizeze preluarea ambalajelor reutilizabile astfel încât să realizeze, începând cu anul 2019, un procentaj de returnare de minim 90%.
Firmele producătoare au obligaţia să înscrie pe asmbalajul primar sau pe eticheta produsului sintagma „ambalaj reutilizabil”, iar comercianţii să marcheze, la vedere, produsele ale căror ambalaje se pot returna.
Pentru a vedea cum se aplică în Bacău această prevedere legală, am vizitat mai multe supermarketuri. Niciun semn, nicio indicaţie care să facă referire la noua procedură. Deoarece majoritatea fac parte din grupuri şi concerne multinaţionale, reclamă faptul că nu au primit instrucţiuni în acest sens şi nici nu pot oferi informaţii. Alţi manageri ne-au spus că nu sunt încă norme de aplicare a prezentului act normativ (!), iar alţii nici nu ştiau ce conţine legea. Cea mai clară explicaţie am primit-o de la un supermarket de pe Nicu Enea.
„Producătorii au obligaţia să înscrie pe eticheta produsului sintagma «ambalaj reutilizabil». Cum până acum nu am primit asemenea produse inscripţionate, nu putem aplica legea, nu ştim care vor fi acele produse. Noi suntem pregătiţi pentru o asemenea operaţiune.”
Nona Prisecaru, şef departament supermarket din Bacău
După cum se vede, mai este mult până departe, cu toate că firmele producătoare, magazinele de desfacere au avut la dispoziţie timp de un an pentru a se pregăti şi aplica o lege care, cu bune, cu rele, poate avea un impact pozitiv.
AMENZI
Firmele care nu marchează produsele cu sintagma „ambalaj reutilizabil” riscă să fie amendate cu sume cuprinse între 16.000 şi 30.000 de lei, iar dacă nu ating procentajul de returnare de 80%, amenda este cuprinsă între 20.000 şi 40.000 de lei. Operaţiunea se desfăşoară deocamdată doar în magazinele cu peste 400 mp.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.