29 aprilie 1876
La această dată, cel ce va deveni poetul naţional al românilor a inspectat Şcoala Primară din Lipova, judeţul Vaslui. (În zilele noastre, comuna a fost cuprinsă în judeţul Bacău şi astfel ne-am îmbogăţit cu singura localitate băcăuană sfinţită de pasul eminescian.) Reamintim că în 1875-1876, poetul a fost revizorul şcolar al judeţelor Iaşi şi Vaslui, perioadă rămasă drept exemplu de conduită profesională din partea unui funcţionar al statului. Mărturie stau procesele-verbale alcătuite de dânsul, model de responsabilitate, pe care o impunea şi celor din jur.
Viabilitatea unui document
Procesul-verbal redactat de revizorul-poet arată astfel:
„LIPOVA
O cartă a Daciei şi a Europei la Lipova,
Lipova în 29 april 876 (Manliu, Gramatica şi Cartea de citire)
Inspectînd astăzi şcoala din Lipova, am găsit puţini elevi prezenţi, din cauza ploilor mari cari durează de mai multe zile. Deşi trebuie să recunosc că d-nul învăţătoriu îşi dă silinţi, totuşi am următoarele observaţii de făcut, a căror întocmai urmare o pretind:
1. Lectura trebuie făcută în toate clasele pe cărţi regulate de1 citire, iar nu pe manuale de geografie, catehii sau altele. Făcîndu-se lectura pe asemenea manuale, în genere scrise de autori proşti, c-o ortografie rea şi c-o limbă imposibilă, se-ntîmplă ca copiii în clasa a treia să citească mai rău decît în întîia, în care au metoda2 nouă, cu limba limpede şi înţeleasă.
2. Gramatica trebuieşte învăţată nu pe de rost, ci prin dese exerciţii orale şi în scris. De aceea trebuie esclus Măcărescu, şi gramatica predată după Manliu.
În clasele I-ia şi II-ua am găsit că citirea3 şi scrierea merge bine. Am încă de observat ca, în privinţa notelor, d-nul învăţător să fie mai strict”.
Documentul se află la Biblioteca Academiei Române, codificat ca manuscrisul 2306, fila 46, şi este reprodus în volumul XVI al Opere-lor lui Mihai Eminescu („Corespondenţă. Documentar”; Bucureşti, Editura Academiei R.S.R., 1989, p. 468), apărut sub egida Academiei R.S.R. şi a Muzeului Literaturii Române (coordonator, Dimitrie Vatamaniuc). Editorul a explicat notaţiile din text: „1. după le[ctură] şters 2. după înţele[s] şters 3. deasupra lui lectura şters”.
Ca „bătrânul dascăl”
În loc de recunoştinţă, la 28 aprilie, Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice îl învinuieşte că între 16 şi 31 martie 1876 nu a inspectat şcolile din judeţul Iaşi. La 4 mai, revizorul-poet redactează un răspuns dur la învinovăţirea pe nedrept de a nu-şi „îndeplini această datorie”. Drept urmare, la 18 mai, Consiliul Permanent al Instrucţiunii, alcătuit din V.A. Urechia, Aaron Florian, Gr. Ştefănescu, D. Petrescu şi I. Zalomit, consideră că atitudinea lui Mihai Eminescu evidenţiază „în mod conchetador necesitatea simţită de Consiliu” de a fi destituit. Abia la 1 iulie ar fi împlinit un an de revizorat…