duminică, 13 aprilie 2025
HomeActualitateCulturăO lecție a trecutului, o avertizare pentru prezent: Anii ’30 în centrul...

O lecție a trecutului, o avertizare pentru prezent: Anii ’30 în centrul unei dezbateri științifice la Bacău

O temă istorică de maximă actualitate a fost readusă în atenția publicului în cadrul unui eveniment de marcă organizat de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău. Luni, 7 aprilie, în Aula Magna a Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău, are loc conferința „Anii ’30 – o lecție a trecutului ce nu trebuie repetată în prezent”, parte a programului „Prelegeri fundamentale”, inițiat de prestigioasa instituție muzeală băcăuană.

Organizat în parteneriat cu Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacău, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România – filiala Bacău, și Centrul de Cultură „George Apostu”, evenimentul aduce în prim-plan una dintre cele mai tulburi perioade din istoria României: anii 1930 – un deceniu marcat de prăbușirea valorilor democratice, violență politică și ascensiunea extremismului.



Conferința își propune o analiză lucidă și documentată a cauzelor interne care au dus la slăbirea sistemului democratic românesc în perioada interbelică, dar și a influențelor externe, într-un context european care favoriza autoritarismul și ideologiile radicale. Ce oferte politice aveau partidele istorice? De ce au eșuat acestea în fața curentelor extremiste? Care a fost rolul societății civile, al presei și al educației în acea epocă tensionată? Sunt doar câteva dintre întrebările la care vor răspunde invitații speciali.

Printre aceștia se numără prof. univ. dr. Florin Muller, reputat specialist în istorie contemporană, de la Facultatea de Istorie a Universității București, prof. dr. Viorel Cruceanu, istoric și cadru didactic la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău, Cornel Cepariu, președinte al filialei băcăuane a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, și Sorin Grumuș, istoric militar din Roman. Moderatorul dezbaterii va fi prof. dr. Alin Sebastian Popa, cunoscut pentru implicarea sa în promovarea culturii istorice în rândul tinerilor.

Evenimentul, care va începe la ora 12:00, are un accent pronunțat educativ și este adresat în special elevilor, studenților, profesorilor și tuturor celor interesați de înțelegerea mecanismelor prin care democrația poate fi subminată atunci când societatea devine indiferentă, polarizată sau manipulată.

„Este o lecție de istorie necesară. Nu doar pentru a înțelege ce s-a întâmplat, ci mai ales pentru a recunoaște semnele unei posibile repetări. Prezentul are întotdeauna ceva de învățat de la trecut”, a declarat unul dintre organizatori.

Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile. Evenimentul este parte a misiunii asumate de Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” de a transforma istoria într-un instrument de reflecție și responsabilitate civică.



Alte titluri
Alte titluri

Vreme deosebit de rece, ninsori și viscol: ANM a emis Cod Galben și Cod Portocaliu pentru mai multe județe

Administrația Națională de Meteorologie a emis o informare meteorologică...

A murit Bogdan Teodorescu: analist politic, profesor, scriitor și jurnalist, la 62 de ani

Bogdan Teodorescu, una dintre figurile marcante ale vieții publice...

Cum sunt reglementate amplasarea și construirea caselor ușoare sau a structurilor mobile

Domeniul construcțiilor este reglementat printr-o serie de acte normative...

O nouă validare internațională pentru pisicile născute în România: trei trofee Baltic Winner 2025!

România continuă să impresioneze în competițiile feline internaționale! Trei...

Ultimele știri