Liberalii bacauani au ajuns sa scoata bani si din piatra seaca. Sau din granit, dupa caz. Refacerea pietonalului din centrul Bacaului a incaput pe mana unei firme din Podu Turcului cu experienta zero la capitolul lucrari de pavare cu placi de granit sau marmura. Firma – Dasricom – are, in schimb, un atu mult mai important. E patronata de un liberal cu state vechi de activitate in sudul judetului, Dan Spulber. Pentru a-i oferi pe tava lucrarea lui Spulber, edilii au „umblat” inclusiv la criteriile de atribuire a contractului. Desi acesta viza pavarea pietonalului cu placi din granit, ofertantii au fost obligati sa faca dovada ca in ultimii 5 ani au realizat „lucrari de constructii de drumuri” in suma de minim 2,99 milioane lei.
Pe 24 mai 2011, o firma din comuna Podu Turcului – Dasricom SRL – s-a procopsit cu un contract generos pus la bataie de municipalitatea bacauana: amenajarea pietonalului din centrul Bacaului. Estimat initial la peste 2,99 milioane lei, contractul a fost arvunit de societatea amintita in schimbul sumei de 2,1 milioane lei. Dasricom a avut parte de o concurenta pe masura, compusa din unele dintre cele mai importante societati de constructii din Bacau: Conextrust, Rombet, Romconstructor etc. Oferta depusa de SRL-ul de la Podu Turcului a avut, insa, castig de cauza.
Vechi in PNL
Societatea este patronata de Dan Spulber, un penelist cu state vechi in activitatea politica din sudul judetului. Potrivit propriilor afirmatii, Spulber „frecventeaza” PNL de 20 de ani. Relatia ireprosabila pe care afaceristul o are cu conducerea organizatiei judetene liberale a fost incununata de lucrarile de reabilitare executate de angajatii Dasricom la Casa Cancicov, sediul PNL Bacau. De aici si pana la montarea pavelelor de granit in centru n-a mai fost decat un pas. „De 20 de ani sunt in PNL. De foarte multi ani, nici nu mai stiu de cand. Da’ ce vreti voi sa faceti? Is membru PNL de ani multi tare, de pe vremea lui Gheorghe (n.r. – Valeriu Gheorghe, fost presedinte al PNL Bacau)”, a declarat Spulber.
Artificiu la atribuire
Potrivit aceluiasi afacerist, societatea Dasricom nu are o expertiza in lucrul cu granitul sau marmura. Spulber a recunoscut ca firma pe care o detine nu a mai realizat pana acum nicio lucrare similara cu cea derulata in municipiul Bacau. Mai mult, o analiza atenta a documentatiei de atribuire a contractului releva ca edilii nici macar nu s-au sinchisit cu acest detaliu minor. Conform criteriilor de calificare stabilite de Primaria Bacau, ofertantii participanti la licitatia vizand amenajarea pietonalului trebuiau sa faca dovada ca in ultimii 5 ani au realizat constructii de drumuri (!) in suma de 2,99 milioane lei.
„Imi bag p*la in primarie, mai pe romaneste”
In apararea modului de atribuire a contractului, Spulber a apreciat ca nicio alta firma din Bacau nu are in portofoliu un astfel de proiect. El a precizat ca Primaria Bacau ar fi fost interesata sa obtina un pret foarte scazut in urma licitatiei, lucru reflectat de „reteta” privind desemnarea castigatorului (80 la suta a contat valoarea financiara a ofertei si doar 20 la suta solutia tehnica). „Drumul poate sa fie si drum balastat, drum pietruit, drum asfaltat sau cu granit. Sefu’ eu nu tin partea primariei. Eu imi bag p*la in primarie, mai pe romaneste. Tin partea Dasricom-ului ca asta ma intereseaza. Sa iau banii si sa platesc salariile la oameni. Primaria a fost smechera aici, in sensul ca a dat plaja larga de a veni la licitatie. Primaria putea sa ceara o suta de lucruri ca lucrari similare. Ei s-au gandit probabil sa vina cat mai multi la licitatie ca sa o vanda cat mai ieftin. O lucrare de placare de 3 milioane n-are nimeni in tara asta. Nu stiu daca e cineva in tara care a facut lucrari de 3 milioane de lei pe granit”, a afirmat patronul Dasricom. El a precizat ca garantia lucrarii ar fi de 10 ani si ca in cea mai mare parte a lor lucrarile efectuate in centru tin de construirea de drumuri. „Pe ce principiu sa mergem, atunci? Sa ia totul numai Casuneanu ca el e mare sau sa ia totul numai Umbrarescu. Acum ia toate lucrarile Conextrustul si le da in antrepriza. Asta se face, si le da la mai mult decat neavizati, la lucratori cu ziua”, si-a explicat afaceristul din Podu Turcului viziunea cu privire la achizitiile publice. Spulber a conchis afirmand ca nu s-a procopsit cu lucrarea din centrul orasului in contul renovarii Casei Cancicov, faimoasa “Casa a liberalilor bacauani”.
„Monitorizam lucrarea”
Reprezentantii societatii Conextrust, unul dintre competitorii Dasricom in licitatia pentru amenajarea pietonalului, au declarat ca urmaresc cu atentie mersul lucrarii din centrul Bacaului. Adrian Dospinescu, directorul general al Conextrust, a afirmat ca in mod normal un contract de placare cu granit ar fi reclamat minim o lucrare similara executata in trecut de oricare dintre ofertanti. „Nu suntem noi firma care sa punem bete in roate celor care au castigat licitatii. Sa stiti, insa, ca monitorizam lucrarile din centru sa vedem unde se ajunge cu ele. Ca sa pui un granit cu tot ce inseamna montajul placilor, normal ca ar fi trebuit sa ai un pic de experienta, poate chiar strict in montajul acestor tipuri de pavele, nu neaparat la drumuri”, a recunoscut Dospinescu. Fost director in Primaria Bacau, reprezentantul Conextrust a adaugat ca ar fi fost de preferat ca municipalitatea sa scoata la licitatie, la pachet, achizitia si montarea pavelelor din granit. „Noi am fi vrut sa mergem si in ideea de montaj. Nu s-a putut, asta e mergem inainte”, a opinat Adrian Dospinescu.
ISC controleaza investitia
Pe fondul mai multor semnale negative cu privire la calitatea lucrarii executate de Dasricom, reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) au initiat o verificare a pietonalului. Valeria Enache, inspector in cadrul ISC Bacau, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca verificarile se vor incheia, cel mai probabil, la finele acestei saptamani. „Investitia se afla in mijlocul unui control din partea ISC. Sunt mai multe repere de verificat acolo. Deocamdata s-a dispus ca executantul sa sorteze piesele care sunt neconforme ca dimensiune. Controlul se va finaliza catre sfarsitul saptamanii”, a afirmat Enache.
Edilii sunt multumiti
Conducerea Primariei Bacau afirma ca lucrarile la pietonal decurg conform planului. Viceprimarul Dragos Luchian a precizat ca licitatia privind modernizarea centrului orasului ar fi fost verificata de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. „Din cate stiu a fost verificata de ANRMAP, nu e o problema. Lucrarile sunt destul de complexe acolo. E mult mai complicat decat pare la prima vedere. S-au spart 40 cm de beton, s-au facut rigolele respective, s-a refacut reteaua de canalizare si de electricitate. Astia care lucreaza acolo – Dasricom – chiar sunt multumit de ei, lucreaza si sambata. Spre deosebire de firme mari si nu vreau sa dau nume de care te rogi sa faca ceva (…) Unii prefera sa lucreze in alta parte si sa lase lucrarile publice pe locul doi, dar asta e alta discutie”, a apreciat Luchian.
De unde au venit placile?: Granitul rezista la… mersul pe jos
Proiectul de reabilitare a pietonalului din centrul Bacaului a fost defalcat in doua contracte publice majore. Primul a ajuns pe mainile Dasricom si a vizat placarea propriu-zisa a pietonalului; al doilea a urmarit achizitia placilor din granit si a bordurilor. Placile au fost cumparate de la o societate din Bucuresti, Marmovest SA care s-a batut la cutite in cadrul unei licitatii la care au participat societati importante din municipiul Bacau si nu numai (ex. Dedeman, Conextrust, Granitex International etc). Castig de cauza a avut, insa, firma bucuresteana. Patronatul acesteia afirma ca granitul adus in Bacau are o garantie de 20 de ani. Daca ar fi dorit o garantie mai mare – sustin reprezentantii Marmovest – edilii Bacaului erau obligati sa investeasca mai mult. „Garantia este de 20 de ani in conditii de exploatare normala. Pai daca te urci cu senilele pe el ce dracu faci, m-ati inteles. N-ai ce cauta cu masina pe granit, spre exemplu. Placajul de 3 cm e pietonal, nu e carosabil. Eu le-am spus in conditii, in contract, «domne’, in exploatare cu piciorul». Cum se calca cu masina sau stiu eu cu altceva ala crapa, nu rezista”, a declarat Petru Truta, actionarul principal al Marmovest. Societatea bucuresteana a adjudecat contractul de furnizare a placilor din granit contra sumei de 1,65 milioane lei (fara TVA). In total, achizitia si montarea placilor de granit au costat municipalitatea bacauana aproape 1 milion de euro.
Ce spun expertii: „E oribil montat”
Expertii in placarea cu granit din Bacau nu vad cu ochi buni lucrarea realizata in centru de firma PNL – Dasricom. Sub protectia anonimatului, unul dintre acestia a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca societatea n-ar fi respectat conditiile din caietul de sarcini. Mai mult, a afirmat acelasi expert, municipalitatea a „aranjat” licitatia astfel incat niciunul dintre ofertanti sa nu conteste rezultatul. „Puneau o conditie acolo, care trebuia semnata, ca daca se atribuie licitatia unui participant cu suma mai mare sa nu contestam rezultatul. Ziceau ca, nu neaparat, conditia de baza e pretul cel mai mic. La licitatie se preciza ca in ultimii 5 ani trebuie sa ai cel putin cantitatea din contract, lucrari similare. Vreau sa-mi spuna mie astia care monteaza acum daca au vreo lucrare similara, in granit, realizata pana acum. E oribil cum se monteaza. La Primarie sustin ca au facut o afacere foarte buna, ca au dat un pret mic pe granit. Dar granitul asta, o sa vedeti la anul pe vremea asta. E un granit chinezesc. Ei n-au nici acum o tehnologie de montaj pe granit. Baietii astia din centru nu stiau cum se monteaza granitul. Nu e nimeni in Primarie care sa vada ca se monteaza prost?”, s-a intrebat el.
Anul si contractul public
Din informatiile prezente pe siturile de achizitii publice rezulta ca Dasricom este o firma de constructii privilegiata. In ultimii ani, SRL-ul din Podu Turcului a derulat (sau deruleaza) contracte de milioane de lei in municipiul Bacau. In decembrie 2009, firma a castigat un contract in suma de 1,19 milioane lei vizand reabilitarea unor blocuri din cartierul Aviatori. Dupa un an, in august 2010, Dasricom s-a procopsit cu un contract privind dezafectarea unei conducte pe strada Lupeni. Contractul s-a cifrat la peste 368.000 lei (fara TVA). In martie 2011, aceeasi societate a castigat contractul privind construirea strazii Toporasi, lucrare in suma de aproape 645.000 de lei. Ultimul contract pus pe tava firmei din Podu Turcului vizeaza reabilitarea unor pavilioane din incinta cazarmii 1322. Contractul a fost atribuit de Primaria Bacau in aprilie 2011 si are valoarea de 1,24 milioane lei. Puse cap la cap, contractele obtinute in municipiul Bacau de Dasricom bat, la pas, milionul de euro.
Lucian Bogdanel