E adevarat ca nu ne mai surprinde de mult circul de pe agitata scena politica autohtona. Si este clar ca nu mai e loc de nicio decenta în comportamentul si declaratiile unor oameni politici, la care, asa cum s-a petrecut în cazul fostului ministru Ioan Rus, vorbeste gura fara ei. Ceea ce uita acesti oameni politici, angrenati într-o acerba lupta pentru putere, este ca, de fapt, au un interes „profesional” comun.
Au alte opinii, alte scopuri pe care le urmăresc, în functie de partidul, de formatiunea din care fac parte, dar în batalia lor nu ar trebui sa uite, totusi, de un anumit fair-play. De respectul fata de adversar, care nu se cuvine a fi atacat mahalageste, calomniat sau de-a dreptul balacarit, ca la usa cortului, ci ar trebui combatut prin forta argumentelor si pe un ton civilizat. Iar acest lucru este necesar din cel mai simplu motiv, credibilitatea în ochii electorilor.
Pentru ca, daca se tot discrediteaza unii pe altii, se acuza si se insulta non-stop, ei, oamenii politici, vor fi perceputi de catre electorat ca fiind cu totii o apa si-un pamânt. Mai precis, o sleahta lacoma care-si urmareste doar propriile interese. Lipsa de respect reciproc si indecenta cea mai stridenta din comportamentul oamenilor politici se întoarce împotriva lor. Lumea s-a saturat de ei, de minciunile si masinatiunile lor, nu mai are încredere în ei, nu-i mai vrea.
Revenind la chestiunea comportamentului, am sa spun ca da, e greu în politica sa ramâi gentleman, dar nu este imposibil. Desi timpul domnilor si doamnelor s-a cam dus (acum e o politica de tate, nu de gentlemani), nimic nu ma împiedica sa-l regret. Si cred chiar ca unui om politic de anvergura, aceasta dimensiune, a civilitatii si elegantei comportamentale, nu-i poate lipsi. Pentru ca graba, lacomia de putere, ambitia neînfrânata de ascensiune în cariera politica, grobianismul sunt caracteristicile insilor marunti, a arivistilor si parvenitilor de cea mai joasa speta. Care, din nefericire, prolifereaza la noi.
Asa ca una dintre dorintele mele cele mai vii si cât se poate de rezonabile este sa vad cum în politica intra si oameni de reala vocatie, cinstiti, sinceri, având curaj sa aleaga mijloacele oneste pentru atingerea scopurilor, credinta fata de principii, adica un cod moral. Si, mai presus de toate, oameni care sunt în stare sa coabiteze pasnic (chiar daca fac parte din partide diferite) si sa conlucreze pentru interesul general major al tarii.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.