Nu trebuie să fii absolvent de medicină ca să observi un lucru cât se poate de tulburător: cele mai vaccinate țări se confruntă cu o creștere fără precedent a ratei de infectare. Deocamdată, rata deceselor este mai mică decât, de exemplu, în România, dar nu trebuie să uităm că statele situate mai la vest de noi au și un sistem sanitar mai performant precum și o stare a sănătății populației mult mai bună decât la noi.
Altceva este, însă, de analizat. Și anume faptul că, fiind confruntate cu o creștere fără precedent a ratei de infectare, aceste state, care ne dădeau lecții de civilizație și democrație, apasă din ce în ce mai tare pedala autoritarismului. Politicienii din aceste țări au intrat în panică și văd ca singură soluție apelul la dictatură, la metode tot mai dure de forțare a vaccinării populației deși, vedem clar, vaccinarea nu pare să fie soluția.
Intrăm într-o spirală nefericită, în care nu mai contează absolut deloc logica, guvernele preferând, de frică sau din alte motive, să instaureze un climat de teroare. Deja nu mai vorbim de drepturi, libertăți, Constituție. Acestea s-au dus în aplauzele mulțimii. Și să nu ne mirăm, dar la mijlocul anilor ’30 la fel se petreceau lucrurile.
Ce nu au analizat, până acum, guvernele (și cu siguranță al nostru nu a avut când să o facă) este răspunsul forțelor de ordine scoase la înaintare pentru a intimida și, apoi, forțapopulația să accepte măsurile autoritare. Cred autoritățile că poliția și jandarmeria vor continua să aplice la nesfârșit măsurile ilegale și neconstituționale? E o întrebare bună, mai ales, în contextul în care există ipoteza că defilările dezarticulate de la 1 decembrie ar fi, de fapt, o formă de protest.
Până la urmă, cum poate amenda un polițist sau un jandarm un cetățean care circulă pe stradă fără masca în condițiile în care rata de incidență în oraș este 0,7 la mie?! Cum poate un jandarm care a aplicat până acum legea să pună în aplicare un act normativ despre care știe că este neconstituțional?! Cum poate un polițist, care toată viața a aplicat corect legea să pună în aplicare un act normativ care limitează drepturile cetățenești, act care nu a fost emis de legiuitorul prevăzut de Constituție?!
Acum vreo 20 de ani, când se părea că minerii nu mai pot fi opriți din marșul lor spre București, forțele de ordine care se pregăteau să intervină au refuzat muniția de război distribuită la comandă guvernamentală. Au zis, atunci, că nu au de gând să tragă în propriii compatrioți.