10 ianuarie 2025

O comemorare uitata

S-au implinit, la inceputul lunii aprilie, 71 de ani de la primul bombardament american asupra Bucurestiului. Aproape 3.000 de civili au fost ucisi de bombele „fortaretelor zburatoare”, multe dintre victime fiind ucise in vagoanele de tren in care venisera din Moldova, fugind din fata rusilor.

Aniversarea a trecut neobservata, chiar ascunsa, as putea sa spun, pentru ca actuala conducere a tarii este mai preocupata sa stearga pantofii trimisilor SUA. E o veche meteahna a românilor sa se faca pres in fata strainilor; asa am facut-o in fata nemtilor, apoi, in fata rusilor.



Bombardamentul de pe 4 aprilie 1944 a fost doar primul dintr-o lunga serie, in urma carora au fost ucisi zeci de mii de civili; n-am auzit pâna in ziua de astazi vreo scuza pentru macelarirea populatiei nevinovate. In schimb, in Bucuresti sunt doua monumente in memoria aviatorilor americani doborâti de artileria antiaeriana sau de aviatia de vânatoare.

E drept, uciderea populatiei civile pentru demoralizarea inamicului era o strategie la moda in WW2. In martie 1945, 120.000 de locuitori ai orasului Tokyo aveau sa fie ucisi intr-un singur raid american, dupa ce, in februarie, britanicii omorâsera 25.000 de locuitori ai Dresdei.

Astazi suntem aliati cu americanii. Politicienii primesc ordine de la ambasada SUA, Justitia se misca la comanda americana, militarii români mor la comanda americana, politica noastra externa este dirijata de SUA. Cum spuneam, nimic nu este nou; in anii ’50 Romania era comandata de la Moscova dupa cum, in anii ’40, tara era comandata de la Berlin.

Nu zic ca e bine sau rau. Am fost cu rusii si bine nu ne-a fost. Am fost si cu nemtii, si tot am iesit in pierdere. Poate cu americanii sa ne fie mai bine. Dar asa cum ni s-a impus sa ne recunoastem vina in privinta Holocaustului, poate nu ar fi rau sa primim niste scuze in cazul bombardamentelor din razboi. Ar fi un gest de normalitate…

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img