18 noiembrie 2024

O carte editata si tiparita la Onesti l-a impresionat pe ambasadorul Egiptului

Directoarea editurii si tipografiei Magic Print, din Onesti, Maria Dohotaru, a fost, saptamâna trecuta, oaspetele ambasadorului Republicii Arabe Egipt la Bucuresti, Excelenta Sa Mohamed Alaa Eldin Aly Shawky El Hadidi. Invitatia a venit in urma aparitiei la editura onesteana a lucrarii „Regionalism in arhitectura secolului al XX-lea” a cunoscutului arhitect Adrian Mahu, in care este abordat conceptul de regionalism in arhitectura, in care sunt prezentate cele mai importante lucrari teoretice referitoare la subiect, precum si unele personalitati reprezentative ale conceptului, intre care arhitectul egiptean Hassan Fathy.

„Pentru mine – a spus Maria Dohotaru –, invitatia Excelentei sale a fost surprinzatoare. Noi am trimis lucrarea domnului Mahu tuturor ambasadelor tarilor din care provin arhitectii despre care este vorba in carte, Egipt, Mexic si Finlanda. Am avut o intrevedere scurta, de numai o jumatate de ora, dar densa in ideile abordate. Excelenta Sa m-a intrebat despre editura si daca participam la târgurile internationale de carte. Dar, i-am povestit despre autorul cartii, care intentioneaza sa mai promoveze si alti arhitecti din Egipt, iar domnia sa ne-a promis sprijin, daca avem nevoie, pentru a promova cartea mai departe.”



Hassan Fathy (1900 – 1989), supranumit de Adrian Mahu drept „genialul antemergator al arhitecturii sustenabile, cu incepere din anii ’40 ai secolului trecut”, a avut o mare influenta asupra renasterii arhitecturii arabe si s-a remarcat ca pionier in restabilirea arhitecturii traditionale a constructiilor din chirpici. Considerat si ca un filosof al arhitecturii arabe, Fathy a fost distins, intre altele, cu premiul Aga Khan pentru contributia la arhitectura islamica si cu medalia de aur a Uniunii Internationale a Arhitectilor.

egipt2

„Regionalism in arhitectura secolului al XX-lea” este a doua lucrare a lui Adrian Mahu care apare la editura Magic Print, dupa „Arhitectii si exilul”. Cartea reprezinta, de fapt, primul tratat autentic despre Regionalism în arhitectura, beneficiind, ca si prima lucrare scoasa la Onesti de Adrian Mahu, in 2012, „Arhitectii si Exilul”, de o prezentare grafica deosebita, în format A4, de coperti cartonate, în folie, însumând 448 de pagini cu 467 de imagini, si este editata în editie bilingva, româna si engleza.
Adrian Mahu, doctor în arhitectura, seful catedrei de Sinteze de Arhitectura a Facultatii de Arhitectura a Universitatii “Spiru Haret” din Bucuresti, este autorul a peste 200 de studii si articole de specialitate si autorul a trei lurari de arhitectura semnificative. Cartea „Arhitectii si Exilul”, tiparita tot la Magic Print, a fost distinsa cu premiul UNESCO la Târgul International de Carte de la Chisinau, in anul 2012.

Infiintata in 1996, Magic Print este una dintre cele mai importante si mai tehnologizate tipografii din România, iar editura cu acelasi nume scoate pe piata cartii, tot din 1996, lucrari stiintifice, tehnice si profesionale, lucrari de stiinte sociale si umane, de stiinte economice si drept, enciclopedii, dictionare, volume de poezie, arta si religie, carti de turism, ghiduri, harti, etc.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014