Chiar daca astazi implineste un secol de viata, Elisabeta Dobranis a fost sarbatorita inca de ieri. „Centenara” este beneficiara a Caminului de Batrâni Bacau, acolo unde locuieste de aproape sapte ani.
Elisabeta Dobranis s-a nascut pe 6 iulie 1916, in satul Hutu, comuna Gaiceana, judetul Bacau, unde a trait pâna in 1945, dupa care s-a mutat in comuna Vultureni, sat Vultureni, unde a trait pâna când copiii au decis sa o aduca la Caminul de Batrâni din Bacau. In tinerete a plecat la Nicoresti, lânga Tecuci, unde a fost casatorita cu Andronie Pricopie, care a plecat pe front si nu s-a mai intors.
In aceasta situatie, Elisabeta s-a intors in localitatea natala, Hutu, unde s-a recasatorit cu Ion Dobranis si s-a mutat la Vultureni, sau Gura Tiganesti, cum se numea pe vremea aceea. Toata viata a fost membra a Cooperativei Agricole de Productie, celebrele C.A.P.-uri de pe vremuri, unde a fost si bucatareasa, bransa in care a fost foarte apreciata. La Vultureni, eroina noastra a mai fost numita si moasa Elisabeta, aproape 70 % dintre femeile din sat fiind asistate la nastere de ea.
Revenind la aniversare, petrecerea ocazionata de implinirea celor 100 de ani a avut loc ieri, la clubul Caminului de Batrâni, de la ora 12.00, la eveniment luând parte membrii familei: cei doi copii ai Elisabetei, Mitica Pricopie si Ion Dobranis, una dintre nurori, o nepoata si un stranepot.
„Sunt oameni deosebiti aici. Jos palaria in fata lor pentru cum se poarta cu batrânii de aici. Noi, acasa nu am fi putut avea grija de mama cum au cei de aici”, a spus Mitica Pricopie, unul dintre cei doi copii ai sarbatoritei.
Pe lânga membrii familiei au fost prezenti la „party” si o parte din personalul caminului, colegi de camin ai Elisabetei Dobranis, dar au fost si participanti „de lux” cum ar fi primarul Cosmin Necula sau consilierul local Ilie Birzu, care au venit cu câte un buchet de flori.
Plina de emotii, „centenara” si-a amintit de casa ei. Intrebata cum e la 100 de ani, d-na Elisabeta doar a dat din cap, privind spre torturile aflate in fata ei, probabil cu gândurile departe. Cele trei torturi au avut fiecare câte o lumânare-cifra, in total formând numarul „100”, iar bunica Elisabeta a fost ajutata de copii sa sufle in tortul cu lumânari. S-a cântat „La multi ani !” si s-a ciocnit un pahar cu sampanie.
„Este un eveniment deosebit, un eveniment care se intâmpla cam de vreo trei ori la 10 ani, când un beneficiar sa ajunga la venerabila vârsta de 100 de ani. In acelasi timp, este un eveniment care ne da speranta noua, celor mai tineri, in sensul ca viata este lunga si plina de provocari si ca merita sa o traim”, a declarat Victor Salomia, directorul Caminului de Batrâni Bacau.
In momentul de fata, in caminul de batrâni isi duc traiul 197 de beneficiari, cu vârste intre 65 si 100 de ani, d-na Elisabeta Dobranis fiind decana de vârsta, fiind urmata in top de un bunic de 97 de ani.