Un caz uluitor ne-a fost relatat de o băcăuancă, pe sensibila tematică a pandemiei de coronavirus. Astfel, zilele acestea, cititoarea noastră a primit un SMS din partea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Bacău, de pe numărul scurt 1863, prin care era informată că a ieșit pozitiv rezultatul testului Covid-19, făcut în data de 4 noiembrie 2020. În același text, femeia era sfătuită să stea acasă și să ia legătura cu medicul de familie, iar dacă apar simptome medii sau severe, să apeleze numărul național de urgențe 112.
Până acum, nimic neobișnuit, date fiind miile de cazuri de îmbolnăviri anunțate zilnic de către instituția sanitară. Doar că femeia nu a avut a niciodată simptomele acestei boli și nici nu a fost testată la vreunul din laboratoarele de stat sau private din țară sau de altundeva. Șocul este cu atât mai mare pentru băcăuancă, în contextul în care aceasta abia s-a vindecat de o boală considerată incurabilă, în prezent, fiind sub monitorizarea medicilor de specialitate.
Ce spune DSP
Ceea ce se știe, oficial, este că mesajele sunt trimise din platforma Serviciului de Telecomunicații Speciale doar acelora care au rezultate pozitive la testele PCR.
„Situația prezentată de dumneavoastră este rezultatul unei erori umane generată de una din următoarele cauze: 1. persoana testată a comunicat eronat datele personale; 2. la momentul completării în formularul de însoțire a probei recoltate s-a produs o eroare de redactare a datelor de contact sau 3. la introducerea în baza de date, numărul de telefon a fost redactat greșit”, a fost răspunsul transmis de DSP Bacău, la solicitarea noastră.
Ce faci dacă ai simptome
Băcăuanii trebuie să știe că, în cazul existenței simptomelor de infecție respiratorie acută, trebuie să se izoleze în casă și să apleze 112, luând legătura și cu medicul de familie, după care vor aștepta ambulanța, care va preleva probele pentru testarea COVID-19. Nu trebuie, în niciun caz, să se deplaseze din proprie inițiativă la spital, căci acest lucrul îl va face doar echipajul mobil, în condiții sigure, pentru o examinare a simptomelor.
Dacă simptomele sunt grave, atunci pacientul va fi internat în spital, unde i se va acorda îngrijirile de specialitate, în timp ce i se va face și testul COVID-19. În cazul existenței simptomelor uzuale, pacientului i se recoltează probe pentru a fi testate, urmând ca rezultatul să fie trimis la DSP. Abia atunci DSP îi va comunica rezultatul celui care a fost testat. De reținut că băcăuanii care au simptomatologia COVID-ului (care poate fi observată de către medici în urma unei simple radiografii sau cu ajutorul unei testări pe Computer Tomograf (CT), deși rezultatul testului COVID-19 este negativ, aceștia vor fi considerați ca fiind infectați cu noul coronavirus, situație în care va fi repetat testul la 48 de ore.
Dacă testul COVID este pozitiv
Pacienții confirmați cu COVID-19 ajung, în scopul evaluării, în spitale, prin serviciile de ambulanță, în ordinea gravității pacientului. În cazul celor asimptomatici care nu prezintă modificări biologice, medicul va decide dacă vor fi izolați acasă sau în spital. La fel și în cazul pacienților asimptomatici cu factori de risc sau forme ușoare, tot medicul va decide izolarea în spitalele de fază 1 sau 2 sau acasă. Doar formele medii și severe vor ajunge pe secțiile ATI ale spitalelor.
Florentin Radu
Roxana Neagu
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.