La sfârsitul lunii trecute, la sediul Natiunilor Unite de la Geneva (Elvetia), a avut loc un eveniment unic, in cadrul unor manifestari culturale.
Este vorba despre o parada a modei cu costume traditionale românesti cu elemente moderne/haute couture. Intre modelele care au defilat pe scena s-a numarat si Florentina Heer, fosta Budau, originara din Galbeni, comuna Nicolae Balcescu, care a prezentat un costum popular care a fost cusut de bunica si de mama ei.
Florentina a absolvit Colegiul National „Vasile Alecsandri”, dupa care a urmat cursurile Universitatii „Vasile Alecsandri”, la “Litere si Stiinte”, unde a absolvit cu licenta in 2000 sectia Engleza-Franceza. „Intre altele, am luat locul II la Miss Universitate in 1996”, isi aminteste Florentina zâmbind, despre anii de studentie.
Pentru ca provenea dintr-o familie modesta iar un salariu de profesor nu era suficient pentru un trai decent, imediat dupa absolvire a ales drumul strainatatii si s-a stabilit la München, in Germania, unde si-a continuat studiile, obtinând o specializare in publicitate la Academia Bavareza de Publicitate si Marketing.
„Dupa 12 ani la München si in publicitate, am plecat la Geneva având un post de asistent executiv a CEO la Cartier Jewellers, iar acum lucrez pe cont propriu, fiind antreprenor. Printr-o prietena careia ii predau limba româna am aflat despre acest eveniment cultural organizat de misiunea României la ONU”, ne-a dezvaluit Florentina Heer.
Si nu a vrut sa rateze acest eveniment, cu atât mai mult cu cât a dorit sa defileze pe podium imbracata cu un costum popular din zona noastra, din Galbeni/ Balcescu, jud. Bacau, costum cusut de catre bunica si mama ei.
„Am pus la dispozitie chiar doua costume originale ale mamei si bunicii. I-au placut intr-atât de mult d-nei Dr. Olga Horsia, care are 55 ani de experienta la Muzeul Satului din Bucuresti, incât a decis sa introduca in parada chiar doua outfit-uri ale familiei mele. Mama (Tereza Budau) si bunica lucrasera creativ la aceste costume ierni intregi, cu migala si pasiune pentru frumos.
A fost o mare onoare sa port aceste mici/mari bijuterii brodate, si mi-as fi dorit ca mama sa mai fi trait acest moment, ea fiind decedata de zece ani. Nu mi-am putut opri lacrimile deseori la repetitii, discret in cabina sau dupa eveniment, caci ea nu mai poate vedea unde au ajuns aceste frumuseti de ii…”, s-a destainuit bacauanca.
Revenind cu gândurile „acasa”, in România, Florentina ne-a povestit ca a calatorit foarte mult, dar ca nimic nu se compara cu momentele traite in curtea tatalui sau, la Galbeni/Balcescu, „sub cortina de vie unde mâncam porumb fiert, cules bineinteles din gradina nostra. Gustul acela e unic, un deliciu, nicaieri nu-l intâlnesti”. Ultima data a fost in tara vara trecuta si revine de fiecare data când are ocazia. Acum, asteapta cu nerabdare sa vina din nou, probabil in doua luni. De data aceasta insa, va veni altfel. Incununata cu un succes. Cu mândria ca a putut sa demonstreze lumii valoarea si frumusetea portului popular românesc autentic, provenit de pe meleagurile bacauane.
„Multi ignora acest patrimoniu, dar când vedem ca designeri ca Yves Saint Laurent sau Tom Ford se inspira din motivele românesti si le comercializeaza pe sume exorbitante, ar trebui sa ne redirectionam gândirea si sa valorificam mai bine aceste resurse nationale.”
Florentina Heer
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.