23 ianuarie 2025

O băcăuancă la „Săptămâna bucătăriei italiene” în Paris

Dorina Burlacu, originară din comuna băcăuană Brusturoasa, stabilită de mulți ani în Italia, la Reggio Emilia, a uimit italienii cu măiestria și excelența ei în bucătărie. Este chef bucătar, profesor cu un Master în Nutriţie Culinară la Accademia di Nutrizione Culinaria din Bologna, unicul bucătar chef femeie și de origine română care a obținut titlul la această Academie. Acum, reprezintă Italia și, implicit, România și Bacăul, la a cincea ediție Settimana della Cucina Italiana nel Mondo 2020 (Săptămâna bucătăriei italiene în lume), un eveniment care are loc, în aceste zile, la Paris. Și cum pandemia impune, toate prezentările au loc online.

Restaurantul „Libra” al Accademia di Nutrizione Culinaria, din centrul oraşului Bologna, este unic în Europa prin tipurile de mâncare servite, cu reţete certificate şi echilibrate nutriţional. În acest restaurant, Dorina Burlacu prepară paste proaspete, tipic italiene. De asemenea, oferă consultanţă celor care vor să își deschidă un restaurant sau un bar în Reggio Emilia, Parma, Modena, învățându-i merceologia şi nutriţia alimentelor. Acum, trăiește o nouă provocare: participarea la Settimana della Cucina Italiana nel Mondo (29-29 noiembrie 2020). O discuție cu ea, pe rețelele de socializare (dată fiind situația impusă de pandemie), este întotdeauna o plăcere. Luni seara, am stat din nou o oră de vorbă în legătură cu acest eveniment.



Dorina Burlacu: „Chiar pe 23 noiembrie, în cadrul acestei reuniuni, am vorbit pentru a treia oară în acest an la postul de radio din Paris «Radio italiana vera» despre bucătăria italiană și am prezentat rețeta mea, Erbazzone, un adevărat tribut adus orașului Reggio Emilia în care locuiesc și locul unde s-a născut drapelul Italiei. De aceea am și început acest eveniment cu rețeta Erbazzone, ca o dedicație particulară pentru orașul care m-a adoptat și pentru locuitorii lui. Este o rețetă specială cu aluat tip foietaj, umplut cu frunze de sfeclă și spanac, ceapă și parmenzan, unse cu untură. De altfel, toată săptămâna, pe diferite posturi pe RETe di Paris, vor fi publicate preparatele muncii mele. Pe 27 noiembrie, cea mai importantă zi, la «Unico», un restaurant-cafenea în Reggio Emilia din Via Rodano 15, împreună cu bucătarul-șef Omar Orsi și managerul Andrea Valeriani, voi susține un discurs dedicat academiilor de bucătărie italiene din lume, intitulat «Un viaggio in Italia attraverso il pane». Aceasta va reprezenta și o ocazie de a prezenta rețete speciale de pâine, urmare a unei căutări atente a materiilor prime din zona Reggio.  Voi prezenta un coș de pâine făcută din rețete particulare, toate inventate de mine. M-am pregătit foarte mult, am fost și la o moară, Antico mulino Cadonega, Viano, Reggio Emilia, la care am măcinat personal făina specială, am fost la munte și am luat faină de castane, la Civago, in Appennini reggiani, am fost la Villa Oppi a Fidenza, o locație de pe timpul imperiului roman, unde inclusiv  Napoleon a trecut pe acolo cu ultima lui soție, ducesa Maria Luigia, de unde am luat vin și struguri cu care voi «asezona» această pâine. Tot ce voi face pe 27 noiembrie sunt rețete realizate în colaborare cu doctorul nutriționist Debora Cera di Roma, care și ea va fi prezentă în această conferință internațională și va vorbi despre aspectele nutriționale ale pâinii pe care o fac eu. Este pentru prima dată când un șef bucătar român face pregătiri culinare împreună cu un doctor nutriționist.”

În cadrul aceluiași eveniment, pe 28 noiembrie, dimineață, ora Italiei 11.00, Dorina Burlacu va avea o reuniune online în direct cu Parisul de la Villa Oppi, unde va face și paste proaspete italiene sub titulatura „Il viaggio della pasta ripiena da Pellegrino Artusi ad oggi” (O călătorie a pastelor de la Pellegrino Artusi până în zilele noastre). „Pellegrino Artusi s-a născut acum 200 de ani și este considerat tatăl gastronomiei italiene. A scris în anul 1891 o carte «La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene» (Știința  în bucătărie și arta de a mânca bine»”, îmi explică Dorina. Acest curs a fost prezentat și pe pagina de facebook di Italia in RETe – Forum delle associazioni italo-francese,  în perioada martie-mai 2020, organizat chiar de ea, unde au participat specialiști din Italia, Franța, Spania, Olanda și, bineînțeles, România.

„E o mare onoare pentru mine, în calitate de bucătar, mai ales de bucătar italiano-român, să particip la un astfel de eveniment internațional. Cred că este visul multor bucătari. În Italia sunt zeci de mii de bucătari, dar eu sunt una din puținii aleși să participe. Pe 28 noiembrie, seara, tot eu voi închide acest eveniment, cu întâlnirea cu Associația Italiens di Paris, unde voi vorbi despre uleiul de măsline, despre proprietăți sale și cum este el folosit de bucătari. Sunt foarte mândră de mine și de ce realizez. Pentru totdeauna voi avea însă în inima mea România, dar sunt fericită și aici, în Italia, mai ales pentru că îmi sunt recunoscute și apreciate preparatele pe care le fac.” Dorina Burlacu

Pe Dorina Burlacu am cunoscut-o în primăvara acestui an, când toți abia realizam ce este cu pandemia noului coronavirus. Scriam atunci despre ea că se instruieşte și cu chef Massimo Bottura, al cărui restaurant, Osteria Francescana din Modena, a fost declarat între 2016-2018 ca cel mai bun restaurant din lume, și cu Ferran Adria, proprietarul restaurantului El Bulli, în Spania. Colaborează cu Academia de Artă Culinară – Cucina Evolution din Parma, în cadrul căreia a făcut un masterat în Culinary Nutrition cu teza bazată pe Erbazzone Reggiano. Tot acest parcurs i-a permis Dorinei Burlacu o viziune complexă despre aspectele gastronomiei și nutriției, ale bucătăriei italiene în general, ceea ce a propulsat-o în cadrul evenimentelor gastronomice cum este cea de acum, de la Paris, colaborare a Consulatului Italian la Paris și Farnesina – It.

Anul trecut, Dorina a reprezentat regiunea Emilia Romagna și orașul Reggio Emilia tot la Paris, invitată de Patrizia Molteni, președintele Asociației Emilia Romagna la Paris, iar în noiembrie 2019 a reprezentat Reggio Emilia la un alt eveniment dedicat muștarului, în oraşul Dijon-Franța. Pe 9 decembrie 2019, a participat la o conferință dedicată rolului important al femeilor „cheffes” italiene și franceze la Louvre, unde a avut marea onoare de a fi împuternicită să creeze o filială în Italia a asociației „Cheffes d’içi et d’ailleurs” care are rolul de a reuni toate femeile „cheffes”, de a elabora și promova noile tendințe ale gastronomiei. O poveste de succes, cu un om de succes. O băcăuancă ce a cucerit Italia! A ajuns în Peninsulă în 1993, iar între timp a devenit profesor în gastronomie și predă cursuri de bucătărie organizate de instituții precum Confesercenti, Ia Emilia Romagna, Confcommercio Parma-Reggio-Modena. Mult succes îi urăm și acum, dar și în tot ceea ce va mai face! Pentru că sigur nu se va opri aici! Chapeau, Dorina!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img