declara Victor Ponta, presedintele PSD. Liderul social-democrat a participat la finalul acestei saptamani la conferinta judeteana de alegeri a PSD Bacau, precum si la etapa a IV-a a Campionatului national de karting, unde fiul sau – Andrei Ponta – a concurat la clasa Pufo.
Reporter: Domnul Hrebenciuc va renunta la sefia grupului PSD din Camera Deputatilor. Exista posibilitatea ca dumneavoastra sa preluati aceasta pozitie?
Victor Ponta: Nici vorba ca eu sa preiau functia. Eu sunt presedintele partidului. Sigur, asa cum ne pregatim peste tot in teritoriu, ne pregatim si in grupurile parlamentare, si la Camera, si la Senat. Incercam sa punem cat mai multi oameni in valoare. Aici, domnul Hrebenciuc are experienta si autoritatea necesare, dar in acelasi timp il are pe Dragos Benea, pe Gabi Vlase. Eu vorbesc de cei doi pe care eu ii stiu de la Bucuresti, dar sunt multi altii care stau aici. Categoric astept de la Bacau sa castige alegerile la Consiliul Judetean, in primarii, dar sa se bata foarte serios sa castige municipiul.
Rep.: Municipiul Bacau a redevenit o tinta de prim ordin pentru PSD? Alegerile locale din 2008 au demonstrat ca municipiul poate fi folosit ca moneda de schimb politic…
V.P.: Sigur ca da. Orice municipiu resedinta de judet este un obiectiv pentru noi, iar la Bacau dupa ce am pierdut Primaria in 2004 nu cred ca am renuntat vreodata. Acum obiectivul e foarte clar, sa castigam in 2012. Liberalii-s liberali, dar noi vrem sa castigam noi primaria.
Rep.: Ati venit in Bacau insotit de mai multi politicieni social-democrati de la centru, dar ati fost insotit si de Marian Vanghelie, cu care de-a lungul timpului ati schimbat mai multe amabilitati. La momentul Congresului PSD, dl. Vanghelie a sprijinit o alta echipa, a fost vocal…
V.P.: Dl. Vanghelie e unul din putinii care recunosc ca au sprijinit o alta echipa, asa incat pentru faptul ca-si asuma propriile alegeri merita felicitat. Multi altii, chiar daca l-au sprijinit pe Mircea Geoana, n-au mai recunoscut dupa. Eu am promis lucrul asta si ma tin de cuvant: nu impart oamenii intre cei care m-au votat la congres si cei care nu m-au votat. Ii impart, in PSD, intre cei care vor sa mergem inainte pe un drum bun pentru partid, si cei care mai pun bete in roate. De astia sunt foarte putini, din ce in ce mai putini. Pentru mine e o surpriza asta si o surpriza placuta.
Rep.: E o viziune care a lipsit PSD-ului in ultima perioada, marginalizarea anumitor tabere si confiscarea deciziei politice de catre un anumit pol de putere…
V.P.: Cred ca problema PSD-ului in ultimii ani a fost lipsa leadership-ului si a unei directii, a unei viziuni. Dl. Geoana pe care l-am sprijinit cu totii, a avut ca obiectiv sa castige alegerile. Dar eu cred ca un lider adevarat, si PSD are nevoie de un lider, nu cred ca trebuie sa-si propuna doar sa castige alegerile, ci sa vina cu o anumita viziune pentru Romania, iar castigarea alegerilor sa fie mijlocul prin care se ajunge la acel scop. Asta cred ca e schimbarea fundamentala.
Rep.: Cum apreciati declaratiile lui Crin Antonescu potrivit carora ar sustine suspendarea presedintelui cand va fi posibila si necesara. Cand va fi posibila si necesara suspendarea presedintelui?
V.P.: Eu nu sunt purtatorul de cuvant al lui Antonescu si recunosc ca nu ma raportez niciodata la liberali atunci cand iau decizii. De multe ori se raporteaza ei la noi, ca doar sunt la jumatate ca grup parlamentar. Decizia noastra a fost foarte clara: solutia pentru Romania, mai devreme sau mai tarziu, vor fi tot alegerile. Cei care conduc acum n-au nicio legitimitate. Stau la putere cu tot felul de tradatori si cumparati si solutia pentru Romania inseamna alegeri anticipate, un partid PSD cu majoritate puternica si care sa guverneze singur. Asa incat cred ca remarcati ca nu ma raportez deloc la ce spune Antonescu. Intre PSD si PNL e totusi o diferenta.
Rep.: Dinspre PSD au razbatut mai multe voci care au criticat relatia cu PNL, tradarea liberalilor din 2008. Mai este fezabila o astfel de relatie in viitorul apropiat…
V.P.: Nu mai vorbim de trecut. Pentru Romania solutia de iesire din criza va fi un guvern ca cel din 2000-2004, un guvern puternic, disciplinat, un guvern al unui singur partid. Nu mai vorbesc acuma de ce a fost sau nu in trecut. Asta e solutia. Orice alta amestecatura, tochitura in care punem si social-democrati si liberali si UDMR si mai stiu eu pe cine luam, nu are nicio sansa de succes. O sa ne facem de ras, asta e ideea. S-a vazut ca s-a incercat in toate combinatiile posibile. Solutia eficienta e cea din 2000-2004. De la Basescu in jos, cred ca toti romanii accepta si recunosc ca aia a fost cea mai buna guvernare a Romaniei in 21 de ani.
Rep.: Credeti ca domnul Basescu ar putea lua in calcul subminarea propriului guvern, avand in vedere acel ultimatul dat, nemaiasteptand o miscare din partea Opozitiei, care iata devine din ce in ce mai consistenta in materie de numar de voturi. Au lipsit cateva voturi si guvernul ar fi fost daramat.
V.P.: Eu cred ca dumneavoastra, presa in general, gresiti foarte tare ca-l bagati in seama pe Traian Basescu. De o mie de ori a spus niste prostii, pe care peste trei zile le-a contrazis. Din ce in ce mai rar ma intereseaza ce spune presedintele Basescu, pentru ca oricum ce spune tot el contrazice. N-a zis el c-a fost visul lui sa vada PSD cu PD-L la guvernare, n-a zis el ca guvernul Boc e cel mai bun din lume si acum il critica? Il bagati degeaba in seama. Basescu este trecutul Romaniei, un trecut din ce in ce mai urat, din pacate, si va iesi foarte urat de pe scena politica, injurat de toata lumea. Nu mai are curaj sa iasa pe strada pentru ca oamenii isi spun parerea despre el. Obligatia mea si obligatia lui Crin Antonescu si obligatia oricarui politician dintr-o noua generatie e sa ne gandim la ce se intampla cu Romania dupa Basescu si Boc. Eu asta fac si asta propun.
Rep.: Ati vorbit de solutia de vis invocata de presedintele Basescu – guvernul PSD-PD-L. Ati facut parte din acel “vis”, ati fost ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul. Ati criticat, in schimb, intrarea PSD la guvernare cu PD-L…
V.P.: A fost o mare greseala politica, dar in acelasi timp eu va spun ca ne-a prins bine. Mie mi-a prins bine. Eu stand acolo la masa si la coalitie si in guvern si vazandu-i cu adevarat cum sunt cei din PD-L m-am lecuit pe viata. Nu mai fac nicio alianta cu PD-ul, cu Basescu si cu Boc. I-am cunoscut direct, nu din presa si de la televizor. Stiti cum, e ca un accident de masina. Te inveti minte si a doua oara iti pui centura. Cam asa a fost.
Rep.: Cum catalogati o discutie despre TVA, despre diminuarea TVA, facuta in mijlocul sinistratilor. Credeti ca e nevoie de macroeconomie intre noroaie sau in mijlocul puhoaielor?
V.P.: Eu cred ca toate solutiile propuse de Basescu si Boc nu sunt solutii. Sunt niste prostii pentru ca nu le-au gandit inainte, le-au adoptat peste noapte si vorbeste gura fara ei. In mijlocul inundatiilor sa vii tu presedinte sa vorbesti de TVA, inseamna ca n-ai niciun calcul si n-ai inteles nimic. Eu cred ca solutia pentru scoaterea economiei romanesti din criza este impozitarea diferentiata, asa cum noi am prezentat-o si am calculat-o, inseamna TVA diferentiat, adica lasi TVA mare pentru produsele care nu sunt absolut obligatorii si duci TVA-ul la produsele de baza la zero sau la 5 la suta, pentru ca fara paine si carne oamenii nu pot sa traiasca. Cred ca, cu cat scapam mai repede de Boc, Videanu, Berceanu si toti ceilalti, cu atat o sa suferim mai putin ca sa readucem Romania pe linia de plutire.
„O alta tochitura politica in care punem PSD, PNL si UDMR nu are nicio sansa. Ne facem de ras”
A consemnat Lucian Bogdanel