8 noiembrie 2024

Nunta de la A la Z. Tendintele verii

Coafuri naturale, machiaje simple si rochii cochete

Este cunoscut faptul ca luna august este una extrem de aglomerata la Starea Civila. Imediat dupa ce se termina postul Adormirii Maicii Domnului, tinerii iau cu asalt acest serviciu, dar si bisericile pentru a-si uni destinele.

62 de cupluri vor spune „Da” intr-o singura zi



„In fiecare an, in luna august este o zi cu foarte multe oficieri. De regula este prima sambata dupa post. O sa incepem programul la ora 9.00 dimineata si ultima casatorie este programata la ora 18.30. Atunci avem si trei solicitari pentru oficiere la biserica”, a spus Ana Sasu, seful Serviciului de Stare Civila. Sambata trecuta, 11 august, au ajuns in fata ofiterului de Stare Civila 25 de cupluri, iar duminica alte 5. Recordul va fi atins saptamana aceasta, cand in data de 18 august sunt programate 62 de casatorii. Pe data de 19 august vor sa se cunune civil 20 de cupluri, o treime dintre ei vor face asta la biserica.

Bani mai multi pentru oficieri in afara Starii Civile

Bacauanii care nu vor sa se casatoreasca la sediul Starii Civile din Bacau pot opta pentru un alt loc. Pana acum solicitarile au fost pentru biserica, insa cine vrea poate spune „DA” si acasa sau in gradina unui restaurant. Primaria Bacau accepta acest lucru doar ca pe bani mai multi. Pentru oficieri de casatorii la biserica se percepe o taxa de 500 de lei si pentru ca s-au primit cereri si pentru alte locatii edilii au stabilit o taxa ceva mai mare. „La nivelul municipiului Bacau sunt foarte multe solicitari pentru încheiere de casatorii în afara Serviciului de Stare Civila, la aceeasi ora sau la ore apropiate, în aceeasi zi, fapt ce conduce la greutati în acoperirea si realizarea actului solemn cu personalul precum si imposibilitatea deplasarii registrului pentru semnaturi. Se instituie taxa speciala în cuantum de 500 de lei indiferent de zilele din saptamana pentru oficierea casatoriei la biserica si taxa speciala în cuantum de 1.000 de lei pentru oficierea casatoriei în alt spatiu decat Starea Civila sau biserica”, se arata in proiectul viceprimarului Mihai Sustac, care a fost votat de colegii din Consiliu Local. Acesta a motivat aceasta taxa prin faptul ca solicitarile de oficiere a casatoriilor la sfarsit de saptamana îngreuneaza activitatea serviciului. Angajatii sunt putini, nu pot fi rasplatiti cu prea multe ore suplimentare si diferenta trebuie achitata cu zile libere din timpul saptamanii. „Chiar am avut solicitari pentru casatorii la Insula de Agrement sau la restaurantul unde avea loc masa. Modelul a fost imprumutat de la Bucuresti, legea s-a schimbat si cine vrea in alta locatie decat biserica trebuie sa achite aceasta taxa”, a mai spus Ana Sasu.

Croitoresele nu mai au solicitari pentru rochii de seara

Rochia de mireasa de obicei se procura prin comanda speciala sau din magazin, la fel si rochia de ocazie. Moda de a mai apela la o croitoreasa a cam apus. Elena Motoca este croitoreasa de circa 35 de ani. O fi acum perioada nuntilor, dar nu este asaltata de comenzi pentru rochii de seara. Asta se întampla pe vremuri, acum foarte multi ani. „Acum se duc si cumpara direct din magazine. Sunt atatea chinezarii ieftine ca au de unde alege. Înainte aveam cliente care cereau rochii de ocazii ca nu mai reuseam sa fac fata. Nu pot sa spun ca nu am de lucru, dar mai mult retusuri. Îsi cumpara de pe internet tot felul de rochite, nu se potrivesc marimile si vin sa le ajustam”, povesteste doamna Elena. La croitoria ei micuta, din centrul orasului, vin pentru comenzi mai frecvent pensionarele si persoanele supraponderale, care nu-si gasesc prea usor haine pe marimea lor în comert. „Doamnele mai în varsta înca mai vin pentru un costumas, o rochita. Vin cu materiale vechi de foarte multi ani, pe care le au prin dulap, si le dau posibilitatea sa achite si în rate. O parte dau atunci cand vin si se iau masurile si cealalta parte la final. Ce sa facem? Ne ajutam reciproc. Si noi avem nevoie de cliente si invers”, mai spune Elena. Si parca de la un an la altul acest domeniu pierde tot mai mult teren. „În ultimii ani s-a simtit si la noi criza foarte mult. Cel putin anul acesta a mers foarte slab, desi nu am marit tarifele nici cand a crescut TVA-ul, tot ca sa nu pierdem clientela. Nu mai este ce a fost. Aveam cliente care-si faceau 10-20 de tinute pe an, care mai de care mai sofisticate”, îsi aminteste Elena Motoca.

Ce culori se poarta
In vara aceasta, parul se poarta culori solare, de la blond inchis 1pana la blond deschis, cu irizatii, cendre-uri si aramiuri, pana la rosu. O spune Emma Gradinaru, hair-stylist si colorist specialist la "No Name Center" din Bacau. "Bineinteles ca in continuare se poarta si culorile naturale. Dar pentru ca vorbim de nunti, se poarta coafurile ultranaturale, buclele lejere, impletiturile, rasuciturile montate arhitectural, in forme bine marcate. Si cocurile au revenit in forta in vara lui 2012, iar ca un «must have» al sezonului, vorbim de cocurile rusesti din suvite rasucite prinse pe ceafa", explica Emma Gradinaru. Iar voalul, accesoriu sugestiv al evenimentului, este prezent in toate styling-urile, lasand posibilitatea scoaterii pe parcursul evenimentului.

Pregatirea parului inainte de eveniment

Inaintea celei mai importante zi – ziua nuntii, mireasa trebuie sa faca o vizita in salon in primul rand pentru consiliere, de preferat cu poza rochiei, a voalului si a accesoriilor, pentru pregatirea cat mai buna a parului. "Daca este par natural, care se lucreaza mai greu si este indisciplinat, se fac propuneri de colorare, fara a afecta structura interna a firului, ci doar pentru luciu si disciplinare. Se fac tratamente cu keratina pentru a da corp si a echilibra nivelul de hidratare din fir. Daca avem de a face cu un par deja tratat chimic, apelam la serviciul de corectare a culorii tinand cont de indicii personali – culoarea ochilor, a tenului, fizionomie. Pentru coc, parul trebuie spalat cu o zi inainte in salon – este un pont al specialistului -, pentru ca astfel parul se poate modela mai usor, iar finisajul este mult mai corect. In general, o coafura de nunta dureaza cam o ora, daca este bine pregatit parul, indiferent de lungimea lui, dar totul in functie de rapiditatea si creativitatea hair-stylistului", a mai precizat Emma Gradinaru. Pentru miresele care doresc doua coafuri in ziua nuntii si acestea se pot realiza foarte usor, dupa sfatul specialistului, numai prin scoaterea sau adaugarea catorva ace de par.

Accesorii de par

Cela mai indicate accesorii de par pentru mireasa, daca vorbim de coafurile romantice, sunt florile naturale. "Pentru coafurile rock, cu foarte mult volum, recurgem la pietre, siraguri si chiar zale. Pentru cocurile pe ceafa, recomand perlele fine sau trandafirul rosu. Daca vorbim de un par scurt, acesta se preteaza la coafuri aerate, usor ondulate, cu varfuri libere, in care voalul va completa stylingul. Sunt si cazuri in care mireasa cu parul scurt si foarte scurt doreste coc. Aici avem solutia adaosului de par, a extensiilor sau buretilor, care imita foarte bine parul natural", conchide Emma Gradinaru.

Nu uitati de tratamentele speciale

Pentru pregatirea miresei, in saloanele de infrumusetare mireasa are la dispozitie si sedinte de remodelare a corpului, de epilare si de tratament facial. "Daca tratamentele de remodelare se fac si cu doua luni inainte, tratamentele faciale sunt recomandate cu doua saptamani inainte, a spus Liliana Higiu, administrator Centre de estetica si academie «Floarea de colt». Se scot punctele negre si albe, se regleaza sebumulm daca tenul este in exces de sebum. Se fac si tratamente atirid, daca e cazul, tratament aticearca si antipungi." Nici spranceana – "rama fetei", nu trebuie neglijata. "Daca prezinta imperfectiuni se fac tatuaje, inclusiv la buze, daca se cere. Pentru un make-up permanent se fac si contururi de ochi", a mai precizat Liliana Higiu.

Se poarta forma clasica a unghiei

Bineinteles ca nu trebuie uitate nici mainile si unghiile. "In continuare se poarta modelele clasice de unghii, care respecta forma normala a unghiei, dar apelam si la manichiura stileto – ascutite, sau la extensiile de unghii, in varianta dreptunghiulara. La manichiura, la fel ca si la pedichiura, se poate opta pentru gel colorat, permanent, la protezarea de unchii, la tratamente spa. Unghiile pot fi simple sau accesorizate in functie de rochie si de pantofi. Se poarta si pictura pe unghii, cu modele tridimensionale, dar in general la nunti se merge pe o manichiura si o pedichiura clasica, in culori de alb, auriu, argintiu, cristalin. Durata este de 30 de minute pe o lucrare clasica, de 45 de minute, pe una spa si de maximum 90 de minute, pe una cu gel", mai explica Liliana Higiu.

Machiajul trebuie sa fie simplu si rezistent

In general se poarta tot ce ii sta bine miresei, in functie de rochii, accesori, dar, mai ales de personalitatea ei. "De aceea si machiajul trebuie sa fie unul simplu, dar rezistent. Intr-un salon profesionist acesta dureaza maximum o ora. In general machiajele simple sunt cele mai greu de realizat. Trebuie scoasa in evidenta culoarea ochilor, dar culorile de machiaj nu trebuie sa fie foarte tari, ci neutre, naturale, tip alb, argintiu, auriu. recomandam combinatia mat cu foarte putin lucios, ca sa iasa bine si pozele", a mai aratat Liliana Higiu. Pentru ca mireasa sa fie mai feminima, mai speciala, poate apela la genele false, care se aplica in smocuri, individual sau cu benzi. Pentru genele foarte lungi se fac si tratamente de permanent de gene, care completeaza machiajul. Ulterior se aplica si o masscara de buna calitate, de preferat waterproof, rezistent la … lacrimi. Pentru buze se recomanda rujuri sau gloss-uri in nuante de rosu, piersica, roze.

Meniul nuntilor 2012

Un meniu de nunta contine un aperitiv, trei feluri de mancare si desert. Se poate opta pentru un aperitiv rece sau pentru unul cald, iar ca mancare – file de salau si cartofi nature, sarmale cu mamaliguta si ardei iute, friptura de porc la gratar / pulpe de pui cu cartofi prajiti si salata de sezon. Ca desert, in afara de tortul miresei (obligatoriu) se poate opta pentru o portie de inghetata “Parfait”.

Decoratiuni:
– huse scaune
– fuste Mese
– fete masa Brocart
– perdea de lumini
– candelabre pe masa/sfesnice
– artificii

Se poarta rochiile simple

Pentru acest an, designerii au optat pentru rochiile simple, din materiale fine, nu neaparat de culoare alba, care sa le puna in valoare pe mirese. Se poarta tul, dantela, volane, insa nu in exces ci intr-o nota distinsa. Culoarea poate fi roz, verde, blue, auriu sau gri, in functie de preferinte. Nu se mai poarta nici rochiile stil corset, iar pentru o tinuta mai eleganta partea de sus a rochiei poate fi confectionata dintr-o dantela sau un voal brodat ce da impresia unui fals decolteu. In acelasi timp, la moda sunt si fustele din doua straturi care vin sa camufleze soldurile ceva mai late, completata de un corset. In ceea ce priveste voalul, acesta trebuie sa fie cat mai simplu, daca rochia este una foarte incarcata.
Roxana Neagu
Geta Panaite




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014