2024 a fost un an mult mai bun pentru Centrul de Transfuzii Bacău, acolo unde, până la 31 octombrie s-au recoltat 7.942 de pungi de sânge. Numărul donatorilor care s-au prezentat la unitatea medicală a fost mult mai mare, în jur de 8.400, dar, din motive obiective, care țin de sănătatea donatorilor, unii au fost respinși. „Anul trecut, am recoltat până la 31 octombrie, cu 550 de pungi mai puțin, față de anul acesta, dar și donatori au fost mai puțini, cu aproape 1.000”, ne-a spus dr. Adriana Ghindă, directorul Centrului de Transfuzii Bacău.
Totuși, nu totul a fost pe roze. Dificultăți au apărut încă de la începutul anului 2024, după ce valoarea cardului pentru donatori a cresut considerabil – de la 60 de lei la 280 de lei-n.r. – și a fost un aflux de donatori, mult mai mare decât de obicei. Asta a dus la sfârșitul lunii ianuarie la stocuri impresionante de sânge, iar cum sângele are un termen de expirare de 42 de zile, s-a restricționat donarea selectiv pe grupele de sânge pe care se strângeau stocuri mari. „La vremea respective, cerere nu justifica stocurile. Și ca să evităm expirarea sângelui, care înseamnă costuri, am restricționat selective anumite grupe. Practic, zilnic consultam stocurile și făceam anunțurile de restricționare pe grupe. Ulterior, undeva prin martie-aprilie, s-a reglat situația și nu am mai restricționat”, a precizat dr. Adriana Ghindă.
Un alt episode, nu tocmai grozav, a fost cel al apariției virusului West Nile care a încurcat activitate celor de Centrul de Transfuzii. Încă de la aparția primului caz în județul Bacău, tot sângele recoltat era testat la Laboratorul Central de la București. Primul caz a apărut în iulie și a durat până la finalul sezonului de West Nile, la 31 octombrie. „A fost și o lovitură financiară destul de mare, pentru că probele se trimiteau cu transport special pentru probe biologice, cu un tarif pe măsură. Una peste alta totul a fost bine”, a mai spus șefa Centrului de Transfuzii Bacău.
Ca o altă noutate, în 2024 nu au mai fost colecte mobile, din două motive, după cum ne-a explicat dr. Ghindă. În primul rând a crescut numărul donatorilor la Centru. „În condițiile în care avem zile cu 60 de donatori și doar 3 persoane la sala de recoltare, ne-ar fi fost imposibil să împărțim cele 3 persoane și pentru aici și pentru teren. Cereri au fost, dar colecta de aici nu a mai justificat colecta mobile”, a explicat dr. Adriana Ghindă care a precizat că cererile de colectă mobile au venit de la spitatele din Onești, Moinești și chiar de la Buhuși.
Iar pentru ultimile două luni ale anului, și în mod special în decembrie, se așteaptă o creștere a numărului de donatori, așa cum se întâmplă în fiecare an. „Ne aștem la un aflux mare, în special din cauza bonurilor oferite. Chiar de pe acum. Și octombrie mi-a depășit toate așteptările. Au fost 953 de donatori, în condițiile în care, anul trecut în octombrie au fost 673. Pe noi ne bucură și așteptăm să vină donatori pentru că luna decembrie este cu multe zile libere, așa că trebuie să fim prevăzători și să avem stocuri suficiente pentru perioada sărbătorilor de iarnă”, a mai spus dr. Ghindă.
Centrul de Transfuzii va avea o nouă față?
Cea mai nouă veste de la Centru este faptul că de curând s-a terminat un studiu DALI, un proiect de consolidare și modernizare a clădirii în care funcționează unitatea medicală. O expertiză tehnică a arătat că această clădire este cu rism seismic iar cei de la Centrul de Transfuzii au conștentizat că trebuie să facă ceva. „Avem un proiect deosebit de frumos. Dacă reușim să obținem și finanțare pentru el… va fi bine. Avem o parte din avize, altele sunt în curs de aprobare”, a mai spus șefa Centrului de Transfuzii care ne-a oferit și o fotografie din noul proiect de consolidare și modernizare.