24 noiembrie 2024
ContrasensNu vin semnale bune din Orient

Nu vin semnale bune din Orient

Dincolo de acuzele reciproce de terorism, dincolo de miile de civili deja uciși într-un război în care „lumea civilizată” nu are curajul să intervină la nivel oficial și dincolo de tentativele de a scuza sau a găsi explicații pentru crimele de război, conflictul din Gaza este ca o bombă amorsată, în pericol să lovească întreaga lume.

Dacă în ceea ce privește conflictul din Ucraina, situația este cât de cât localizată, întrucât rușii nu au dat, încă, semne că ar încerca să răspundă militar țărilor care aprovizionează Kievul cu arme și muniții, în ceea ce privește Orientul Mijlociu situația este mult mai gravă.



Desigur, nu vă așteptați ca autoritățile noastre sau presa națională care se adapă din „sursele oficiale” să reacționeze sau să spună ceva care să contrazică narativul oficial livrat de „partenerul strategic”. Trebuie să pun acest avertisment de fiecare dată când vorbesc de evoluțiile internaționale, întrucât se observă deja cu ochiul liber divergența dintre discursul oficial și realitatea obiectivă descrisă de sursele independente.

Iar ceea ce numește analiști de diferite națiuni vorbesc este că ne îndreptăm spre un scenariu apocaliptic, iar partenerul strategic are dificultăți în a gestiona situația. Pentru că nimic nu este ceea ce pare a fi. Sunt câteva probleme de genul: pentru ce a mobilizat Israelul 350.000 de rezerviști dacă în situațiile similare trecute s-au folosit forțe nu mai mari de 20.000 de militari? Sau: de ce portavioanele americane trimise în Orientul Mijlociu s-au poziționat la foarte mare distanță de Israel (și de Iran, implicit)? Ce rost are să trimiți grupuri navale dacă aviația de pe ele nu poate ajunge la țintele desemnate? Cât va rezista economia israeliană fără forța de muncă mobilizată și fără palestinienii care nu mai au voie să iasă din Gaza sau Cisiordania pentru a munci?

Pe de altă parte, în zona establishmentului israelian începe să se discute despre momentul creării „Israelului Mare”, prin extinderea actualelor granițe, inclusiv către Liban, considerând că momentul este oportun. Din acest motiv, SUA au intrat în alertă, pentru că sunt convinse că nu vor putea gestiona conflictul care va izbucni. Mai mult, liderii statelor vest-europene au probleme în a gestiona situația după valul de proteste pro-palestiniene din ultimele zile. Oricât de pro-israelieni ar fi, liderii occidentali nu pot ignora valul de indignare care a cuprins publicul cu privire la masacrele din Gaza.

Iar ceea ce e mai rău abia urmează, întrucât există temerea că, după eșecul strategiei de comunicare care încerca să asocieze echivalența protestelor pro-palestiniene cu antisemitismul, s-ar putea încerca operațiuni tip „steag fals”, cu organizarea unor atentate în Europa care să fie puse pe seama Hamas.

Toate acestea și multe alte detalii duc spre ideea că s-au trecut niște „linii roșii” și că viitorul s-ar putea să ne rezerve niște surprize neplăcute.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014

Abonare