Imobilul familiei Taranu din str. I.S.Sturdza nu a mai fost scos la vanzare. Executorul judecatoresc a pus poprire pe mai multe conturi ale familiei si a pus in executare sentinta civila a Tribunalului Bacau. Creditorul, SC ARAV Con, confirma intrarea a 800 de milioane in cont. Dupa un proces care a durat mai bine de trei ani, avocatii Elena si Anghel Taranu au fost executati silit! La poarta lor mai bat, insa, si alti creditori. SC Milea Impex SRL din Darmanesti, cere prin instanta peste 600 de milioane de lei pentru lucrari de arta executate la vila lui Taranu. Instanta urmeaza sa se pronunte si in acest dosar. Coincidenta sau nu, familia Taranu a scos la vanzare vila din Luncani si terenul aferent. Pretul este
negociabil. Sunati la telefonul 0744/51….
Astazi, vila bacauanilor Elena si Anghel Taranu, din str. I.S.Sturdza 59, ar fi trebuit scoasa la licitatie, in baza Publicatiei de Vanzare nr. 397/2005, emisa pe 25 ianuarie 2006, de un birou al unui executor judecatoresc. La baza acesteia a stat Sentinta Civila nr. 3122/19.12.2003, a Tribunalului Bacau, ramasa devinitiva si irevocabila, prin DC 71/14.09.2005 a Curtii de Apel Suceava, in Dosarul nr. 5287/2004, care a fost incuviintata de Judecatoria Bacau, prin incheierea din 14.10.2005, din dosarul 1338/2005. Pare destul de complicat, insa nici efortul instantelor si al creditorului nu au fost floare la ureche.
Pretul de pornire al licitatiei a fost stabilit la 1.240.251 lei RON, din care 845.120 lei ron cladire, 14.687 lei ron imprejmuire si 380.444 lei ron, teren. Cum s-a ajuns aici? SC ARAV CON SRL Bacau a executat, in baza unui contract, mai multe lucrari la vila avocatilor Taranu. Din motive explicate in dispozitivul sentintei civile nr. 3122, beneficiarul a refuzat achitarea tuturor lucrarilor si a materialelor, astfel ca ARAV CON s-a vazut nevoita sa-i cheme in judecata pe cetatenii Elena si Anghel Taranu. Dupa mai multe termene la Judecatoria si Tribunalul Bacau, nemultumit de solutii, patronul ARAV CON, imediat dupa primul termen de la Curtea de Apel Bacau, a cerut stramutarea cauzei la Curtea de Apel Suceava, unde a avut castig de cauza. Conform sentintei, Elena Taranu trebuia sa achite 458.904.300 lei vechi, iar Anghel Taranu aceeasi suma. La acestea, normal, s-au mai adaugat cheltuieli de executare, taxe de timbru, taxa Carte Funciara etc.
Vila avocatilor Taranu a fost scoasa la licitatie
Deoarece, pana la data emiterii Publicatiei de Vanzare, debitorii au achitat doar suma de 1862,43 lei ron (Anghel Taranu), casa a fost scoasa la licitatie prin Biroul executorului judecatoresc, iar publicatia a fost afisata, conform reglementarilor in vigoare, in cel putin cinci puncte (sediul executorului judecatoresc, unde urma sa aiba loc licitatia, la sediul imobilului, la Judecatorie, Primaria Bacau, BRD GSG Bacau) etc. In conformitate cu procedurile legale, dar si pentru simplu fapt ca in cauza era imobilul a doi avocati care au pe noptiera Codul Penal, Codul de Procedura Penala, dar si Codul Comercial, executorul judecatoresc a cautat si alte metode de a recupera banii, pana la licitatie, cum ar fi blocarea unor conturi bancare sau la CEC etc., astfel ca pana ieri, 28 februarie 2006, peste 90 la suta din suma stabilita de instanta a fost recuperata.
ARAV CON cere reactualizarea sumei
Patronul firmei ARAV CON SRL confirma intrarea in cont a sumei, insa ne-a mai declarat: „Sigur, ar mai fi de recuperat o anumita suma, cam 80 de milioane de lei, insa este treaba avocatilor si a executorului. Tot ei vor stabili daca mai mentin organizarea licitatiei, oricum casa este sub sechestru. Vreau sa precizez ca pe rolul Curtii Supreme de Justitiei mai avem un apel, pentru reactualizarea sumei (fata de 2003), operatiune refuzata de Curtea de Apel Suceava. Dupa calculele noastre si expertiza de rigoare, am mai avea de recuperat o suma egala cu cea pe care am primit-o. Asteptam ca instanta sa se pronunte si apoi vom proceda conform legilor in vigoare”.
Biroul Executorului Judecatoresc a confirmat ca licitatia nu va mai avea loc, urmand ca sumele datorate in continuare de avocatii Elena si Anghel Taranu sa fie recuperate pe cai ce vor fi stabilite de creditor, executor si avocati. S-a finalizat, macar in parte, un proces care a durat mai bine de trei ani.
Alti creditori bat la poarta din I.S.Sturdza 59
Din informatiile pe care detinem, dar si a dosarelor aflate pe rol, se pare ca la poarta cetatenilor amintiti mai bat si alti creditori. Unul este SC Milea Impex SRL Darmanesti, societate care, dupa cum ne-a declarat Gheorghe Miliea, patronul firmei, a executat, tot pe baza unui contract, lucrari importante la vila avocatilor Taranu. „Noi am facut tamplaria din termopan pentru casa, de sus si pana jos, mai multe balustrade pentru scari interioare, o scara speciala interioara din fier forjat, dar si imprejmuirea din fier forjat si portile centrale. Lucrarile si materialele nu ne-au fost achitate si am cerut, prin plangerea penala, aflata pe rolul Judecatoriei Bacau, o suma ce depaseste 600 de milioane de lei, deoarece beneficiarul a refuzat orice forma de conciliere”, ne-a spus Gheorghe Milea. Cum procesul este in derulare si mai este mult pana la finalizare, nu ne putem pronunta, instantele fiind cele care dau verdicte. Gheorghe Milea a insistat sa mai consemnam faptul ca procesul lui cu avocatul Taranu este la al 17- lea termen pe rolul Judecatoriei Bacau. „Nici la ultimul termen nu ne-am judecat, deoarece instanta a mai cerut un document din care sa reiese daca Taranu a prins aceasta suma la registrul fiscal si daca este persoana juridica. Eu, Gheorghe Milea, imi pun o intrebare: cine pe cine are la mana, Taranu, Justitia sau Justitia pe Taranu. Zilele trecute am inaintat un memoriu Presedintelui tarii, altul prim ministrului si altul Ministerului de Justitie. Am decis, de asemenea, sa ma adresez Parlamentului de la Strasbourg. M-am saturat de ceea ce se intampla si am cerut stramutarea procesului la o alta instanta”, ne-a mai declarat Gheorghe Milea.
Astfel, intentia noastra de a ne inscrie la licitatie a esuat. La pretul de 13 miliarde, stabilit prin expertiza, ar fi meritat incercarea. Mai avem totusi o sansa sa ne mutam intr-o alta vila. La tara.
Vila de la Luncani a lui Anghel Taranu a fost scoasa la vanzare
Materialul nostru publicat mai sus are la baza documente oficiale, hotarari judecatoresti, declaratii ale celor implicati in acest caz. Intentia noastra de a stabili un dialog cu sotii Taranu s-a izbit de un refuz. Am reusit, totusi, o convorbire telefonica cu o persoana care a raspuns la numarul de telefon afisat pe un banner de pe poarta vilei din Luncani. „DE VANZARE, telefon 0744/51…..”. Aflam ca vila din afara orasului este construita in 1993 si a fost locuita pana nu demult. O voce feminina ne-a confirmat ca, intr-adevar, imobilul este de vanzare. „Noi cu cine discutam acum, cu o firma imobiliara sau cu proprietatul”, am intrebat. „Cu proprietarul”, spune vocea de la celalalt capat al firului. „Vila nu este grevata de vreo ipoteca sau de un gaj?”, insistam in discutie. „Nu”. De unde pornim negocierea? „Dumneavoastra cat dati?” suntem intrebati. Proprietar este avocatul Taranu Anghel, ca noi am citit in presa ca ar avea ceva probleme, precizam. „Da, (si zambeste), este vila domnului Taranu”, ne mai spune vocea de la telefonul afisat pe poarta vilei din Luncani. A construi nu este o rusine, este o intreprindere curajoasa. A vinde este un act comercial. Normal.
Doi caini mari, negri, pazeau vila de la Luncani. Cam apatici, pentru misiunea lor. Paznicul angajat decedase de cateva zile.Scris de Gheorghe BALTATESCU