20 ianuarie 2025

Nu toate poveștile au un final fericit

S-au împlinit 22 de ani de la unul din cele mai crâncene atentate teroriste din Kosovo, atentat în urmă căruia suspecții au evadat dintr-o bază NATO, apoi, după ce au fost prinși din nou, au fost eliberați.

Dar, mai întâi să povestim despre altceva. Pe 23 mai 1992, patru bărbați stăteau pe un deal de lângă Palermo, iar unul dintre ei fuma nervos. În acest timp, judecătorul Giovanni Falcone cobora din avionul care-l adusese de la Roma. Magistratul a pornit, apoi, pe autostradă, escortat de poliție. S-a primit ok-ul și a fost acționată o telecomandă iar Falcone a fost aruncat în aer de sute de kilograme de explozibili plantați sub autostradă. Ancheta care a urmat a pornit de la chiștoacele găsite pe deal, din care a fost extras ADN-ul care s-a dovedit a fi al unui faimos mafiot sicilian, care a vrut să vadă cu ochii săi cum moare judecătorul Falcone.



Nouă ani mai târziu, pe 16 februarie 2001, în provincia Kosovo, deja smulsă prin forță militară din trupul Serbiei, o coloană de autobuze mergea de la Niș spre enclava sârbă cea mai apropiată de Priștina, Gracanica, pentru a vizita mormintele celor dragi. După separarea teritoriului Kosovo și Metohija de către puterile occidentale și purificarea etnică care a urmat, peste 200.000 de sârbi kosovari au fost nevoiți să se refugieze în alte orașe ale țării. Un număr considerabil s-a stabilit în Niș, al treilea oraș ca mărime din Serbia.

Lângă satul Livadice din regiunea Poduevo, primul autobuz din coloană a sărit în aer. Au murit 12 persoane, inclusiv un copil de doi ani. Alte 40 de persoane au fost rănite.

În timpul anchetei, s-a dovedit că explozivul a fost plantat într-o conductă de scurgere de sub carosabil. Soldații britanici din KFOR au găsit pe marginea drumului un fir de aproximativ 600 de metri lungime, care a acționat un dispozitiv cu aproximativ 70-100 de kilograme de explozibil. Celălalt capăt al firului a fost găsit într-o casă de pe un deal din apropiere. În aceeași dimineață, soldații ucraineni KFOR au dezamorsat încă șase dispozitive explozive similare telecomandate pe drumurile care duceau la Strpce, cea mai îndepărtată enclavă sârbă.

Potrivit anchetatorilor, doi bărbați stăteau pe un deal și așteptau să treacă convoiul de autobuze sârbești. La un semnal de la un al treilea membru al grupului, au declanșat bomba când autobuzul a ajuns deasupra conductei.

La scurt timp după atac, forțele de menținere a păcii KFOR au dat ordin de a umple craterul format în urma exploziei. În acest fel au fost distruse probe.

Cu toate acestea, s-a descoperit curând că ADN-ul de la mucurile de țigară din locul în care stăteau teroriștii se potrivea cu ADN-ul asociat cu cazul unei crime din Germania din 1997, în care a fost suspectat un albanez, fost luptător UCK. Acesta și complicii săi au fost reținuți imediat după atentat, dar apoi au reușit, ca prin minune, să evadeze din baza americană Bondsteel. Teroristul a fost arestat din nou trei ani mai târziu în Albania și a fost trimis pentru judecată în Kosovo. Deși, inițial a fost condamnat la 40 de ani de închisoare, Misiunea Uniunii Europene în Kosovo (EULEX) l-a achitat și l-a eliberat „din lipsă de probe”.

În cazul Falcone, ancheta a fost realizată în colaborare cu o agenție americană, FBI. În cazul autobuzului sârbesc, o altă agenție americană ar fi sabotat ancheta pentru a-și proteja un activ.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img