Saptamâna trecuta, Biroul Recensamântului din cadrul Ministerului de Comert a facut publice datele economice ale SUA. Per ansamblu, cifrele pentru 2013 sunt mai bune decât cifrele anului anterior: a scazut putin inflatia, a scazut putin procentul americanilor care traiesc in saracie, a scazut numarul cetatenilor neasigurati, a crescut numarul celor care lucreaza full-time.
Cu toate acestea, raportul arata ca inegalitatea veniturilor, indice care a crescut semnificativ in ultimele doua decenii, nu s-a modificat prea mult in 2013 fata de 2014. Multe familii nu au recâstigat puterea de cumparare pierduta in 2007, când a inceput recesiunea, iar venitul mediu pe gospodarie a fost cu 8 la suta mai mic in 2013 fata de 2007 in vreme ce rata saraciei a fost cu doua procente mai mare.
Comentând acest raport, Neil Irwin, corespondent economic al New York Post, remarca faptul ca, in ciuda cresterii constante a Produsului Intern Brut, venitul mediu al gospodariilor a scazut in SUA. Pâna in 1999, cresterea economica a corespuns cu cresterea venitului mediu in SUA.
Din acel an, graficele s-au despartit: in ultimii 15 ani graficul pentru venitul mediu a fost aproape „plat”, in vreme ce graficul pentru PIB a avut o crestere vertiginoasa. Printre cauzele posibile, Irwin enumera evolutia tehnologiei care a permis companiilor sa inlocuiasca lucratorii cu masini, scaderea puterii sindicatelor ori modificarea normelor culturale, care au determinat acceptarea faptului ca managerii trebuie sa fie platiti mult mai bine decât salariatii obisnuiti.
Cu toate acestea, noteaza corespondentul NY Post, nu poti mânca PIB, nu poti oferi o viata mai buna copiilor doar pentru ca managerul companiei in care lucrezi si-a oferit o crestere substantiala de salariu.
Ceea ce se intâmpla in SUA este valabil si pentru tari ca România. Cresterea / descresterea PIB nu mai are nici o legatura cu puterea de cumparare a românilor.
Partial pentru cauze similare celor din SUA – scaderea puterii sindicatelor – partial pentru motive specifice tarii noastre: schimbarea legislatiei muncii in favoarea angajatorilor sau scaderea proportiei capitalului autohton in economia nationala, lucru care duce la exodul profiturilor peste hotare.