Din bugetul pe care il are, Spitalul de Pediatrie nu poate acoperi cresterile salariale prevazute de noua grila. Conducerea spitalului nu mizeaza pe intreaga suma contractata cu Casa de Sanatate, deoarece numarul de internari este tot mai mic. In prezent, cheltuielile de personal ale spitalului reprezinta 70 la suta din totalul cheltuielilor. Introducerea noii grile ar insemna majorarea cheltuielilor de personal cu 30 la suta.
Daca in alte unitati medicale cu paturi noua grila de salarizare va fi aplicata la 1 iulie, la Spitalul de Pediatrie introducerea ei este incerta fie si de la 1 octombrie. aVom face evaluarea personalului pe functii pana la sfarsitul lunii septembrie, dar nu stim de unde vom gasi bani pentru a da fiecaruia salariul conform noii grile, ne-a spus doctorita Aurelia Taga, directorul medical al Spitalului de Pediatrie. Noi suntem o unitate care ne autofinantam, insa, nu avem surse proprii de venituri, ca alte spitale. Oamenii nostri trebuie sa inteleaga acest lucru. Asistenta medicala a copilului este gratuita si, ca atare, nu putem efectua servicii medicale contracost, pentru a aduce la buget si alti bani decat cei pe care ni-i da Casa de Sanatate si Ministerul Sanatatii”.
Unele sectii sunt ocupate la jumatate din capacitate
Anul acesta suma alocata din bugetul asigurarilor de sanatate Spitalului de Pediatrie a crescut cu 30 la suta. Practic, prin contractul incheiat cu managerul spitalului, Casa de Asigurari de Sanatate va cumpara de la acesta servicii medicale in valoare de 10.000.000 lei, cu 2.000.000 lei mai mult decat anul trecut. La prima vedere situatia pare destul de buna. Numai ca mai trebuie ca spitalul sa si faca serviciile medicale prevazute in contract. aNu stiu daca vom reusi sa atingem valoarea de contract, mai spune doctorita Aurelia Taga. In unele sectii sunt din ce in ce mai putine internari. In ce priveste afectiunile infectioase, imbolnavirile sunt ciclice, astfel ca in anumite perioade este un numar redus de internari. In general, insa, sunt tot mai putine cazuri. Aceasta este bine ca un numar din ce in ce mai mic de copii se imbolnaveste, dar pentru spital inseamna reducerea bugetului”. Sectia de Boli Infectioase Copii are 60 de paturi, dar, in medie, lunar sunt ocupate cam 30. Numarul lor si nici cel al personalului nu poate fi micsorat, deoarece o asemenea sectie trebuie sa fie pregatita oricand sa faca fata unei eventuale epidemii. In plus, spitalul are stabilita o organigrama pe care trebuie sa o respecte, astfel ca nici nu incape vorba sa se recurga la disponibilizari pentru a mai diminua cheltuielile de personal.
Salarii mai mari cu 15 la suta pentru medici
Potrivit noii grile, fondul de salarii in Spitalul de Pediatrie ar trebui majorat cu macar 30 la suta. Pentru un medic cresterea ar trebui sa fie, in medie, de 15 la suta, un asistent, de 10 la suta si cei din personalul auxiliar, de 5-7 la suta. Salariul de baza al unui medic primar va trebui sa fie intre 1.500 (minimum) si 2.094 lei (maximum) fata de 1.428 lei (maximum), anul trecut. Pentru un specialist grila prevede intre 1.430-1.690 lei, cu peste 650 lei mai mult decat in 2007. Un asistent principal poate avea un salariu de baza cuprins intre 700 lei si 1.302 lei, cu aproape 500 lei mai mult. Un simplu asistent, cu vechime in munca, va avea posibilitatea sa primeasca si un salariu de 1.161 lei fata de 852 lei. Cum pana acum de fiecare data, cel putin personalului medico-sanitar i s-a acordat nivelul maxim de salarizare, si dupa aplicarea noii grile el se asteapta tot la o asemenea majorare. Numai ca nu este sigur nimic. Si asa, in prezent, cheltuielile de personal sunt foarte mari in Spitalul de Pediatrie, raportat la bugetul pe care acesta il are. aCheltuielile de personal reprezinta 70 la suta din totalul cheltuielilor, afirma doctorita Aurelia Taga. Proportia este mare, deoarece spitalul are un buget mic in comparatie cu alte unitati cu paturi. Dupa noua grila, ar insemna sa urce la aproape suta la suta. Vom vedea daca va fi posibil acest lucru. Oricum, in lege se spune ca toate drepturile salariale se vor acorda in limita fondurilor disponibile”.
Scris de Elena Tintaru
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.