Despre lipsa de corelare a programelor scolare cu cererea de pe piata muncii se vorbeste de vreo zece ani, dar mare lucru nu s-a intreprins pentru a micsora nepotrivirea. I-am auzit pe tinerii veniti la bursa locurilor de munca explicând, nemultumiti, care sunt ofertele primite, apoi pe angajatori critricându-i ca nu sunt dornici sa munceasca.
S-a intrebat insa cineva ce cauta, de fapt, angajatorii? Reactiile de genul “eu am inceput de jos, de la saiba” sau de la “lingura si furculita” transmit un mesaj neprietenos si inadecvat. Alte vremuri, cu alte neajunsuri si alte beneficii.
Sa ne amintim doar ca aproape toti românii primeau “casa de la stat” si “servici”. La urma urmei, nici nu se mai fac saibe. Dificultatea de a gasi, astazi, un loc de munca nu e legata doar de programele scolare, ci si de cât si ce anume se lucreaza in România.
Sunt destule profesii si meserii in care e nevoie de talent, de pasiune, de instruire si care nu se regasesc intre anunturile de pe site-urile firmelor de publicitate sau ale agentiilor de resurse umane. Care sunt, de fapt, ofertele de pe piata muncii? Ce cauta angajatorii? Pizzeri, covrigari, barmani, “artiste” de videochat, menajere, cusatorese, zidari (si acestia mai degraba in Occident decât in tara), vânzatori la boutique si la taraba, in piata.
Mare cautare au “universalii”: tinerii care au terminat o facultate, vorbesc curent engleza, franceza, eventual si germana, “stiu, tata, calculatorul pe de rost”, adica programare, nu doar operare si care sunt, in plus, sanatosi, voinici (ca sa poata incarca-descarca marfa), au permis auto A, B, C, D si sunt liberi, fara copii, fara alte obligatii.
Care stiu sa faca orice, oricând e nevoie si pot munci 12, chiar 14 ore pe zi pentru 1.000 de lei, cu speranta ca peste ani vor fi promovati in sef de echipa, sef de depozit, mâna dreapta a patronului, adica asistent manager. Faptul ca sute de intreprinderi care lucrau pentru export au fost desfiintate, “casate” si au ramas pe drumuri mii de muncitori cu inalta calificare e un alt subiect, la fel de dureros, dar nu fara legatura cu primul.
Tinerii de azi vor sa câstige mult si repede, ceea ce e absolut firesc (lor nu le da nimeni repartitie si apartament, insa toata lumea ii acuza ca nu se casatoresc si nu fac copii, iar populatia României scade!), iar angajatorii vor munca multa pe bani putini, pentru a prospera repede. Urmarea e ca tinerii destepti si cu un pic de curaj, dupa ce trec pe la bursa, isi cumpara bilet de avion si nu se mai intorc.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.