Pentru fiecare idiotenie care se intâmpla in tara – si sunt suficiente intr-un an! – lumea da repede vina pe politicieni. Ca politicienii sunt prosti, needucati, corupti, lenesi si asa mai departe…
Asa o fi… Dar, hai sa ne uitam si la cei care fac aceste afirmatii! Hai sa vedem cum este poporul care a trimis in Parlament acesti politicieni! Hai sa ne uitam la ce stiri sunt distribuite pe retelele sociale!
Românii nu mai citesc presa, pentru ca – spun ei – sunt satui de minciuni si pozitii partizane. In schimb, pe Facebook citesc si imprastie stiri false intr-o veselie. Dupa modelul occidental, au aparut zeci de site-uri de informatii falsificate, care prezinta leacuri naturiste impotriva cancerului, teorii total nestiintifice despre Univers, evenimente din trecut care sunt prezentate ca fiind de actualitate ori inventii imposibile.
Sistemul este simplu: pe autorii acestor stiri nu-i intereseaza credibilitatea ci reactia cititorilor. Cu cât o informatie este mai putin credibila, cu atât ii creste probabilitatea de a ajunge la mai multe persoane. Cei care isi dau seama ca e falsa se vor agita sa o combata, cei care o vor lua de buna, o vor trimite mai departe, sa se bucure si altii. In ambele cazuri, cel care câstiga este proprietarul site-ului, care se trezeste cu vizitatori mai multi si, deci, cu cresterea numarului de click-uri date pe bannerele publicitare. Deci, cu incasari mai mari.
Acum sa ne intrebam cu ce e mai bun un cetatean care crede sincer ca vaccinurile sunt create cu scopul de a rari populatia decât un parlamentar care voteaza dupa ureche legea anti-fumat? Deputatul respectiv se afla in Parlament pentru ca a fost votat de cetateanul obsedat de teoria conspiratiei. Care cetatean a fost convins de alti cetateni ca e mai bun votul uninominal si a iesit in strada ca sa fie adoptat. Apoi a decis ca nu e bun uninominalul pentru ca a crescut numarul de parlamentari si au ajuns deputati niste traseisti politici sau chiar infractori. Si a iesit din nou in strada sa le ceara politicienilor pe care tot ei i-au ales sa plece.
Asadar, sa nu mai tragem in politicieni! Ei nu pot fi mai buni decât cei care i-au ales! Pe româneste, atunci când vom avea cetateni educati, implicati, informati, atunci vom avea si o alta clasa politica!