Situatia juridica a „Casei Vasile Alecsandri” a facut obiectul unei informari prezentate, miercuri, in fata alesilor de catre Ina Zara, secretarul general al judetului. Pe scurt, Consiliul Judetean (CJ) se pregatea sa exproprieze imobilul, când i s-a solicitat sa-si exercite dreptul de preemptiune.
Situatia pare, acum, mai complicata ca oricând, iar CJ Bacau nu poate sa actioneze in niciun fel din cauza ca imobilul face obiectul unui proces. La sedinta au fost prezenti Mioara Iacob, mandatarul proprietarului, si prof. Ioan Danila, presedintele executiv al Societatii Cultural-Stiintifice „Vasile Alecsandri”.
Casa a fost evaluata de experti la 79.000 de euro, dar proprietarul nu e multumit, a explicat Mioara Iacob, adaugând ca un apartament costa peste 60.000 de euro. Ea a aratat ca imobilul a fost inregistrat in lista cladirilor de patrimoniu in 2004 „fara a exista un dosar de clasare” in acest sens.
La Curtea de Apel Bucuresti exista pe rol un proces intre Ministerul Culturii si proprietar, ultimul solicitând declasarea „Casei V. Alecsandri”.
„Scopul proprietarului este sa vânda, nu conteaza cui”, a spus mandatarul, apoi a precizat ca renovarea casei ar costa 600.000 de euro, deci e aproape imposibila: „Eu imi doresc ca domnului Danila sa i se realizeze visul, dar trebuie sa existe o solutie viabila”. Proprietarul ar dori chiar sa doneze casa, adica sa ia administratia peretii si sa-i mute in alta parte, iar lui sa-i ramâna terenul.
„Nu e casa oarecare!”
„Casa Vasile Alecsandri” e cea mai veche cladire din municipiul Bacau si nu e monument istoric din 2004, ci din 1982, a afirmat prof. Ioan Danila, adaugând ca ar trebui sa se numeasca Rosetti-Tescanu-Vasile Alecsandri. Chiar daca poetul nu s-a nascut aici, imobilul trebuie sa ramâna pe lista obiectivelor de patrimoniu.
„Casa nu este o casa oarecare”, a spus apasat prof. Danila, apoi a facut o paralela cu cele trei case in care se sustine ca s-a nascut Al. I. Cuza: „Trei orase se bat pentru acestea, iar Bacaul nu este in stare sa faca pentru Vasile Alecsandri ceea ce merita!”
El e convins ca „exproprierea este legala si legitima” si ca pot fi accesate fonduri europene pentru renovarea „Casei Alecsandri”. Ca sa-l contrazica, Mioara Iacob a scos din geanta fotografii ale cladirii aflate in paragina si le-a plimbat in fata alesilor. Dragos Benea le-a reamintit consilierilor ca exista un proces pe rol si ca el, personal, nu poate initia un proiect care are aviz negativ din partea juristilor.
„Daca instanta va declasa imobilul, nu mai avem ce expropia”, a declarat Dragos Benea. Prin urmare, CJ Bacau nu poate, acum, decât sa astepte.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.