15 decembrie 2024

ele expiră, dar rămân valabile

NU aruncați cardurile de sănătate!

Cardurile de sănătate care expiră în acest an vor fi înlocuite. Dar nu fizic, prin emiterea altora noi, ci prin actualizarea microcip-ului încorporat.

Au trecut cei trei ani de valabilitate a cardurilor de sănătate. Probabil nici nu ați observat că, începând cu luna septembrie 2018, aceste carduri expiră. Nu le aruncați! Ele vor fi în continuare valabile. Pentru că au un microcip încorporat, acesta va fi actualizat direct în sistem, de către Casa Națională de Sănătate, iar cardurille vor rămâne funcționale timp de încă doi ani.



Deci, practic, li se prelungește valabilitatea până în 2020. Cardurile care vor expira în 2019 vor avea valabilitatea prelungită până în 2021 și tot așa. Decizia a fost luată urmate a Hotărârii de Guvern 458/26 iunie 2018, care precizează că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate permite să recunoască valabilitatea cardurilor pentru un interval de încă doi ani după termenul inscripționat pe suprafața de plastic a documentelor emise anterior datei de 31 iulie 2018.

Termen de valabilitate mai mare pentru cardurile noi

În schimb, cardurile care vor fi emise de acum încolo, după 31 iulie 2018, vor avea un termen de valabilitate de 7 ani. Prin emiterea de card nou se înțelege acel card eliberat gratuit pentru persoana asigurată care a împlinit vârsta de 18 ani sau acel card retipărit după pierderea / deteriorarea celui vechi (caz în care înlocuirea se face contra sumei de 15 lei).

Economie la bugetul național

Măsura de a actualiza cipurile încorporate în carduri, fără a se mai emite altele noi în cazul celor care expiră, va permite o economie de circa 270 milioane lei la nivel național, prin degrevarea bugetului de stat de cheltuielile aferente retipăririi a milioane de carduri emise până acum. Fondurile respective urmează să fie direcționate spre alte cheltuieli din domeniul sănătății publice.

Folosirea cardului naţional de sănătate este obligatorie din 1 septembrie 2015. Fără prezentarea acestuia la medicul de familie, la spital sau la oricare alt furnizor nu pot fi acordate servicii medicale sau medicamente decât pentru cazurile de urgenţă. Potrivit Legii Sănătăţii, cardul naţional de sănătate trebuia să fie introdus de la începutul anului 2008, dar a fost amânat de mai multe ori, până în septembrie 2015.

„Important este să se știe că toate cardurile care sunt acum în circulație vor fi în continuare valabile. Nu trebuie aruncate. Li se va prelungi valabilitatea încă doi ani, direct în sistemul de validare, pe același card, prin actualizarea cipului încorporat. Nu se emit altele noi! Se vor tipări carduri noi, doar de la 31 iulie 2018 încolo, iar acestea vor avea valabilitate de 7 ani.”
Dan Stoica, director executiv la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bacău

482.141

La nivelul județului Bacău sunt în prezent active 482.141 de carduri. Dintre acestea, 391.838 expiră pe 30 septembrie 2018, iar 32.089, pe 31 octombrie 2018. Restul au fost emise lunar, din 2015 până în prezent.

Persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani primesc aceste carduri direct la domiciliu, fără a depune în prealabil vreun document la Casa de Sănătate sau la medicul de familie. Dacă nu se întâmplă acest lucru (din cauza Imprimeriei Naționale care emite aceste carduri și care a mai avut blocaje în funcționare), asigurații care au peste 18 ani se pot adresa Casei Județene de Sănătate, ce va emite o adeverință înlocuitoare, valabilă până la emiterea cardului. Pe card sunt vizualizate numele și prenumele asiguratului, codul unic de identificare în sistemul național de asigurări de sănătate, numărul de identificare al cardului și data expirării. Cardurile naționale sunt valabile numai pe teritoriul României.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -